Cok ince uclu kalem niyetine

sırınga iğnelerinin uçları çok ince ama tek kullanımda uçları bükülüyor.
vetsci-09-00090-g009.png


plak çalarların iğneleride çok sağlam.
 
Son düzenleme:
Derdim mekanigimi test etmek zaten. Cizimi buyutup gormek istiyorum.

Mini cnc yapip bizim cihazimiz 1um hassasiyette diyerek 0.1mm hassasiyetteki makineleri kotulemeleri uzerine, eger makineniz o kadar iddiali ise cizin 0.1 mm capinda bir daire de gorelim demek istiyorum. Tabi ki bunu diyebilmek icin once benim cizebilmem ve gosterebilmem lazim.
Belki denk gelmişsinizdir ama amaç test etmek olduğundan, bu şekilde arayınca ballbar testing çıktı: https://www.canadianmetalworking.co...inery/article/measurement/ballbar-testing-101

Bu da bir firmanın test sistemi, sonuçları uluslararası standartlara göre de karşılaştırıyormuş:

Bu standartlar neymiş ona bakmak lazım aslında.
 
Azimli sican betonu delermis. Aklima guzel bir fikir geldi.

Hava araligindan atlayabilecek kadar yuksek voltaj kaynagina seri direnc balayarak akimi uA hatta nA seviyesine indirebilirim.

Zemine karbon kagit koydugumda yuksek voltaj elektrodundan kagida her atlama olayinda kagit uzerinde bir iz olusacaktir. Akim ne kadar dusukse iz de o kadar siliklesecektir.

Tek sorun atlama yolunda kaymalar olabilir. Yani kagida atlama her zaman dik olmayabilir.

---------------------------

Ise yeni girdigimde henuz lazer yazicilar ve inkjetler yoktu. Buro isleri icin dotmatrix yazicilar ve papatya diskli alfanumerik yazicilar vardi.
Line printer denen drum ya da celik serit tipi yazicilar sadece bilgi islem merkezlerinde olurdu.

Fakat cok onceleri alinmis bozuk bir yazici ilgincti. Daha once hic gormedigim bir teknik kullaniyordu.

3mm lik cam bir tupun icinde kursun kalem ici gibi bir nesne vardi. Belki de sikistirilmis karbon tozu. Bir tel yay uzerinden karbona bagliydi.
Cam tupun diger ucu sivri ve ortasi delikti.

Calisirken goremedim yazisi nasil bilmiyorum. Muhtemelen yuksek voltaj darbesi ile cam icindeki karbon nesneden kopan parcaciklar kagida yapisiyordu.
 
sisteme kantilever ve piezo aktüatör de eklersen quatum özelliklerinden faydalanarak AFM (atomic force micorscopy) yapabilirsin. galiba iş oraya doğru gidiyor. fazla yüksek voltaj da lazım değil.
 
Asagidaki fotoda cetvelin mm olcegine uzanan iki cizgi var. Bu cizgiler aslinda fiber lif. Olculerini soylemek cok zor fakat 100um nin cok altinda oldugu kesin,

Elimde arizali bir fiber optik kablo vardi. Ucunda optik sisteme takilabilmesi icin metal yuzugu olan duzenegi de takili vaziyette.

Once fiber teli dikkatlice disindaki plastik borusundan cikarttim. Sonra fiber lifi yaktim. Yakinca fiberin de ustunde bulunan plastik zar yandi geriye dogrudan fiber lif kaldi. Bu hali 0.1mm yada 0.2mm.

Fiberin halen ucunda optik duzenek oldugu icin (metal yuzuk vs) metal yuzugu bosta asagiya sarkacak sekilde diger ucundan tuttum ve gaz tuplu saloma ile
fiberi orta bolgeden isittim. Normalde 0.1mm yada 0.2mm olan fiber lif asagidaki agirliktan dolayi sunmeye ve isittigim bolgeden incelmeye basladi.

En sonunda asagidaki fotodaki lifi elde ettim. Kolayca kirilir diyordum ama ilginctir en ucu (Fotoda cetvelin altinda kaldi) plastik kil gibi egilip bukulebiliyor ve kirilmiyor. Fotograflayabildigim kalinligi fotografladim lif daha da inceliyor. Gorulebilmesi icin kirmizi murekep ile lifi boyadim.



1739370140415.png
 
Ne kadar ince o kadar esnek.
Sadece cam değil diğer nesneler içinde geçerli.
 
Simdi bu lifin ince ucu, isli cam yuzeyindeki ise dokundugunda is uzerinde iz birakirsa kagit kalem isi tamam demektir.
Fakat cam lif kalem gibi tutuldugunda sivru ucun altindaki cam gezdirilirken lifin dim dik durabilmesi lazim. Bu nedenle lifin ucu haric arka kismini tekrardan esnemeyecek sekilde kalinlastirmam gerekecek.
 
1739376715261.png


Mum isi ile islenmis cama cizdigim cizginin kalinligi, monitorun 1 pixel kalinligi kadar. Halen cok kalin. Cizim esnasinda ince fiberin uclarini kirildi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,328
Mesajlar
123,944
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top