Çoklu spi sensör bağlama.

karavela

Aktif Üye
Katılım
7 Temmuz 2022
Mesajlar
110
Arduino mega da canbus sistemi ile veri okuyorum. Veriler düzgünce geliyor. Bu gelen verileri datalogger ile kaydetmek istiyorum. Sd kart ve mcp2515 spi kullandığı için sck,miso,mosi ortak cs pinleri ayrı bağladım normal sd kart modülünde ikisi de çalışmadı. Micro sd kart bağladım sd kart çalışıyor ama mcp2515 i devre dışı bırakıyor. Sd karti soktügüm gibi mcp2515 çalışmaya başlıyor. Sizce sorun ne olabilir?
 
Demekki SD card chip select aktif değilken SPI bus'ı serbest bırakmıyor. Muhtemelen SD card MISO pinini sürmeye devam ediyor. İşi iyice garantiye almak için SD card ile arduino arasına 74126 veya eşdeğer tristate buffer koyabilirsin.
 
Teşekür ederim. ben anadolu lisesi öğrencisiyim öğrene öğrene ilerlemeye çalılıyorum. Tam olarak nasıl yapabilirim anlayamadım. Biraz açarak anlatabilir misiniz?
 
@taydin bir videoda miso pinini kapatılamama sorununun regülatörden kaynaklandığını çözmek için kısa devre yapıyordu o bölümü işe yarar mı?
 
@taydin bir videoda miso pinini kapatılamama sorununun regülatörden kaynaklandığını çözmek için kısa devre yapıyordu o bölümü işe yarar mı?

Evet amaç aynı ama bence tristate buffer ile ayırmak daha iyi bir çözüm. Tristate buffer'in girişi SD card MISO ya, çıkışı UNO MISO, kontrol ucu da SD card chip select'e gidecek.
 
Kodda bir değişiklik gerekli mi?

Gerekli değil. Zaten normalde de çalışması lazımdı ama SD card devresini yapan SPI kurallarına uymamış. İstersen fritzing ile çiz devreyi kontrol edelim ona göre kur.
 
Schematic_tristate_2022-07-07.png
 

Ekler

  • Schematic_tristate_2022-07-07.png
    Schematic_tristate_2022-07-07.png
    59.1 KB · Görüntüleme: 92
@taydin Fritzing te 74126 yoktu easyada da yaptım.
SD cs pini olarak atadığım 4 pinini bu şekilde mi bağlamalıyım?(kırmızı kablo)
 
Evet mantığını anlamışsın. Yalnız MOSI ve SCK hem SD ye hem de CAN'e gidecek. Şemada bu net değil.
 
burada bir karışıklık var.

sd-kartlar 3.3v seviyesinde çalışır modül üstünde 3.3 regülatör var fakat spi pinlerinde level shifter bulunmuyor.
Bunu göz önünde bulundurup bir tasarım yapmak gerekir
 
Arduino UNO girişinde 3.3 V tolere edebildiğini biliyorum, muhtemelen MEGA da tolere edebiliyordur. Ama gene de kontrol etmekte fayda var.
 
Tam olarak anlamadım çok bilgili değilim dediğim gibi. Bu Logic level converter kartı ile yapılabilir mi? Kesin gerekli birşey mi? Nasıl bağlantı yapılmalı? Ben hiç birşey anlamadım şu an.

biliyorum devreyi yapıp çalıştırmanın heyecanı var ama her yaptığın devrden projeden üstüne birşey katarsan üstüne ileride yapackaların için kendine temel oluşturursun.

Önce SPI nedir nasıl çalışır diye araştır SPI öğren.
Daha sonra 2 SPI slave nası bağlanır çalıştırılır onu öğren.

daha sonra lojik level farklılıkları ve bunları tolere etme yollarını araştır öğren

bu şekilde kendine temel atmış olursun
 

Forum istatistikleri

Konular
5,836
Mesajlar
99,533
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top