Common Mode Voltage

Bowman

Üye
Katılım
7 Ekim 2022
Mesajlar
98
K tipi termokupl ile çalışıyorum. Analog Devices firmasının Thermocouple 101 diye bir video serisi var. Orada 4. videoda common mode voltage'dan bahsediyor. Common mode voltage'ın nasıl set edileceğini anlatmış. Ben tam olarak anlamadım adamın neyden bahsettiğini. Common mode voltage nedir?
 
Burada common mode'u + ve - girişlerin normal çalışması seviyesi olarak düşünebilirsiniz.

Örnek 1: termokupl 0V üretirken iki uç da 2V ise common mode = 2V.
Örnek 2: termokupl 2mV üretiyorsa bir uç 2.001V diğer uç 1.999V olacaktır. Burada common mode yine 2V, diferansiyel sinyal ise 2mV olur.

Common mode'un karşımıza çıktığı bir başka yer de dışarıdan gelen gürültü. İki kabloyu birbirine sıkıca sardık ve odanın bir ucundan diğerine çektik diyelim. Burada dışarıdan gelen radyo dalgaları, gürültü, vesaire her iki kabloya da eşit biner. Buna common mode noise denir.

Op-ampların common mode hiçbir sinyali görmemesi, sadece diferansiyel sinyal ile çalışması istenir. Bu yüzden op-amp datasheetlerinde "common-mode rejection ratio (CMRR)" diye bir değer bulunur.
 
Teşekkürler ben termokupl uçlarını ölçtüğümde iki uçta da 103.1 mV değerini görüyorum. Aklıma takılan şey şu termokupl 0V üretirken yani lookup table'a göre 0 derecede nasıl uçlarda bir gerilim üretebilir ki ?
 
Termokupl kendisi common mode üretemez. O yüzden videoda direnç ile bir bağlantı yapılarak seviye 2.5V'a çıkarılıyor. Termokupl sinyali de 2.5V'un üzerine biniyor.

Bunu neden yapıyor? Çünkü in-amp'e verdiği güç 0V ve 5V. İn-amp'in sağlıklı çalışması için sinyalin bu iki kutuptan uzak olması gerekiyor. Veya alternatif olarak -5V +5V gibi çalıştırırsanız 0V sinyal sorun olmaz. Bunun için de çift kutuplu bir güç kaynağı veya iki adet pil lazım.
 
Teşekkürler ben termokupl uçlarını ölçtüğümde iki uçta da 103.1 mV değerini görüyorum. Aklıma takılan şey şu termokupl 0V üretirken yani lookup table'a göre 0 derecede nasıl uçlarda bir gerilim üretebilir ki ?
Bu gördüğünüz sinyali muhtemelen in-amp kendi bias akımları sebebiyle üretiyordur. Eğer termokupl hiçbir yere bağlı değilken bu voltajjı görüyorsanız sebebini ben de bilmiyorum.
 
@ckocagil
Videoda izah edilen konuyu birkaç seviye basit ve temel konularıyla kısaca anlatabilirmisiniz?
Benim bildiklerim:
Termocople lar 2 farklı metalin birlleştirilmesinden bir araya gelen ,fırın vb yerlerin sıcaklıklarını öçmekte kulanılan "Sensörler"
Bu opampli devre termokapıldan gelen voltaja göre Common Mode ile ne gibi avantajları sağıyor yada hangi sorunları çözüyor(Standart opamp amplifier bağlantısına göre)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,851
Mesajlar
99,789
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top