Cursor yapay zeka gerçek bir program denemesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün Cursor editorun "professional" planına bir aylık üyelik oluşturdum. Fiyat 20 dolar. Amaç, bu özelliklerle gerçek bir programı yazdırmayı denemek idi.

İstediğim program, bir resim üzerinde ölçüm yapmayı sağlayan bir yazılım geliştirtmek. Şöyle örnek vereyim. Freze ile 0.2 mm genişlikte oluk açtım bakır plakete, sonra da gerçekte açılan oluğun genişliği kaç mm onu ekranda fare ile işaretleyerek ölçmek. Bunun için hazır bazı programlar var, meseja JImage, ama kullanım arayüzü son derece abzürt ve düşmanca, bir mesafe ölçene kadar göbeğin çatlıyor. Başka windows bazlı profesyonel yazılımlar var, fiyat yüzlerce Avro.

Programı YZ ye aşama aşama yazdırdım.

* Bir image dosyasını açan ve zoom in/out ve pan yapabilen bir program istedim. İlk yazılan program çakıldı, hata mesajını verdim, ikinci program çalıştı, ve istediğim tüm özellikler çalışıyordu.

* Fare ile bir noktaya tıklayınca orada küçük bir artı işareti koymasını, sonra left button drag yapınca çizgi çizmesini, çizginin uzunluğunu da gerçek zamanda hesaplayıp yazdırmasını istedim.

* Programın iki modu olmasını istedim. "line" modu ve "circle" modu. Line modunda bir çizgi çiziyorsun ve program uzunluğu hesaplıyor. Circle moduda bir çember çiziyorsun ve program yarıçapı hesaplıyor. "l" ve "c" tuşlarının bu iki modu seçmesini istedim.

* Programda bir calibrasyon modu eklemesini istedim. Line modundan bir çizgi çiziyorum, gerçek uzunluğunu sağ üstteki bir input box'a yazıyorum, ondan sonra program artık bana çizdiğim her çizginin veya çemberin ölçülerini veriyor.

Bazan birkaç gerek git gel gerekti, ama YZ bu programı gerçekten yazdı, ve şu anda istenen bütün özellikleri sağlıyor. Ben kendim tek satır kod yazmadım! Hatta iş bitince

"bir zahmet bir de git repo oluştur ve değişiklikleri de commit et" dedim. yaptı, "github'a da yükleyeyim mi" dedi :cheeky5:

1768416415825.png

21700 pilin yarıçapının ölçümü. Pilin resmi biraz açılı olduğu için görüntü tabi hafif eliptik.

Bu programı benim hemen kullanma şansım olacak. açılı freze ile kesim yaparken derinlik kalibrasyonunu yapmayı mümkün hale getirecek.

1768416962570.png

Benzer şekilde grafik üzerinden değer okumak için kullanılan automeris (ismini böyle hatırlıyorum) var. Skalayı ayarladıktan sonra istenen noktanın x y değerlerini tespit edebiliyorsunuz.

Cursoru bende denedim. Kod konusunda gerçekten çok iyi. Bir bankada IT bölümünde çalışan arkadaşım var. Cursorun ücretli versiyonunu aktif bir şekilde kullandıklarını söyledi

Benzer şekilde grafik üzerinden değer okumak için kullanılan automeris (ismini böyle hatırlıyorum) var. Skalayı ayarladıktan sonra istenen noktanın x y değerlerini tespit edebiliyorsunuz.

Evet bu webplotdigitizer'in bir parçası. Zamanında denemiştim, bir çember çizip ölçü almaya izin vermiyordu. Mesela mikroskop altında bir via gözledin ve resmini çektin. Via çapını en doğru bir şekilde ölçmenin yolu, üzerine bir çember "overlay" yapmak, sonra da çemberin ölçülerine bakmak. Tek bir çizgi ile hata oranı çok büyük oluyor çünkü ölçüm çizgisi hem çemberin merkezinden geçmiyor hemde çemberin dış tarafında en iyi konumlanacak yeri kestiremiyorsun.

Mesela bir PCB'deki 0.7 mm viaların ölçümü. Bilinen pad genişliği ile kalibre ediyorum sonra da yarıçapı ölçüyorum. Doğru ölçüm için de çemberi istediğim gibi sürükleyip çeperlerin tam olarak via çeperleri ile örtüşmesini sağlıyorum. Bu durumda merkezin de nerede olduğunu görüyorum, via deliğinin de ne tarafa kaçık olduğunu görüyorum.

1768418388190.png

claude code da böyle. bir projede girişleri çıkışları ve epey kompleks fonksiyonları açıkladım. tek hata yapmadan uygun state machineleri durumları ve güvenlik önlemlerini yazdı. kodu derledim sıfır hata, sıfır warning ile çalıştı.

Piksel sayısına göre hesaplanıyordur.
Optik ve dijital büyütme katsayısını öğrenerek ayar etmek gerekir

Kumpas konularak kumpas üzerindeki iki çizgi arasındaki pikseller sayılmalı.
Örneğin 10mm de kaç piksel olduğu bulunmalı.
sonra resimdeki çizdiğimiz daire çapındaki piksel sayısına çarpılırsa ölçü bulunur.
Ama mikroskop veya kamera ölçülen yüzeyden sabit uzaklıkta olmalı.

Evet bu webplotdigitizer'in bir parçası. Zamanında denemiştim, bir çember çizip ölçü almaya izin vermiyordu. Mesela mikroskop altında bir via gözledin ve resmini çektin. Via çapını en doğru bir şekilde ölçmenin yolu, üzerine bir çember "overlay" yapmak, sonra da çemberin ölçülerine bakmak. Tek bir çizgi ile hata oranı çok büyük oluyor çünkü ölçüm çizgisi hem çemberin merkezinden geçmiyor hemde çemberin dış tarafında en iyi konumlanacak yeri kestiremiyorsun.
Ben grafik üzerinden değer okumak için kullanmıştım ancak çap ölçümü konusunda haklısınız.

@mechanic piksel ile hiçbir işimiz yok. İki noktayı program ile işaretliyorsun, ölçünün ne olduğunu kutuya yazıyorsun o kadar. Ondan sonra program cizdiğin her çizgi ve çemberin ölçüsünü yazıyor.

Şimdi kalibrasyonu yaptım. Bir trace kazıdım. Bu bittikten sonra, kumpası 10 mm ye ayarlayıp cetvel ile iki paralel çizgi çizdim. Sonra da yazılım ile bu iki çizgi arasını işaretleyip 10 mm olarak ayarladım çarpanı

1768500360063.png

Sonra da asıl yapacağım ölçümü yaptım. Gerçekten de kesilen oluk da, trace genişliği de 0.2 mm

1768500456541.png

Kullandığım fotoğraf makinası full frame ve yüksek megapiksel, o yüzden hiç mikroskopa gerek kalmadan, doğrudan makro lens ile resim çekip, resmi uygulamada zoom'layarak çok ayrıntılı ölçüm yapabiliyorum.

Forum istatistikleri

Konular
8,803
Üyeler
3,529
Son üye
muratbal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back