DAC ile akım kontrolü sağlama

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,703
Merhaba.
Çalışma masamı revize ediyorum. Masamda üsttan bir aydınlatma var. Zamanında smps ve pcb çizimini yaptığım 35W civarında bir led aydılatma kullanıyorum. Masamın altında çalışma alanını aydınlatacak bir led aydınlatma daha ekledim. Bu aydınlatmayı akım ayarlı yapmak istiyorum. Normalde LM2576 ve LM358 ikilisi ve bir pot ile yaptığım bir devre var. 450mA ile 2350ma arasında akım ayarı yapabiliyorum.

Bu devreyi ESP32 üzerindeki DAC yada harici MCP4725 gibi bir DAC ile kontrol edip istediğim akıma set etmek istiyorum. ESP32 ile olunca ileride vakit bulursam telefon yada pc app üzerinden de kontrol edilebilecek bir şekle çevrilebilir. Zener diyot ölçüm devresi için yaptığım araştırmada karşıma çıkan ve çok işime yarayan mantığa benzer bir mantıkla DAC ile akımı kontrol etmek istiyorum. DAC ile voltaj kontrolü aşağıdaki linkten ulaşılabilir.


Digital potansiyometre ile aşağıdaki linkte bulunan yöntem ile kontrol sağlanabiliyor.


Ama bu işi DAC ile yapmanın da bir yolu olmalı. Siz ne önerirsiniz?
 

Burda bir mantık kurmuş ama tam olarak anlayamadım.
1699529781302.png
 
Pwm, pot ve dijital pot ile yaptım. Maksat hem devre yapmak hem de güç elektroniğini biraz daha öğrenmek, geliştirmek.
 
1699603673752.png


Bu devre ile 150-750mA arasında falstad üzerinde kontrol sağladım. Firenç değerleri tamamen tesadüfi diyemem ama tesadüfen verilmişe yakın. Değerler ile oynayıp sanırım istediğim akım aralığında kontrollü sabit akım elde edebilirim.

Falstad simulasyon
 
Soldaki pot dac'ı mı temsil ediyor? Sağdaki opamp akım sınırlayıcı mı? Dac akım opampına referans olarak bağlansa nasıl olur? Bir sakıncası olur mu? 10 ohm yükü temsil ediyor sanırım.
 
10 ohm yükü temsil ediyor.
Soldaki pot DAC temsil ediyor.
Sağdaki opamp LM317'ye adj gerilimi üreterek akım sınırlama yapıyor. Devrenin LM317 yerien LM2596 olan versiyonunu kurdum ve 400-2350mA arasında çalıştırıyorum pot kontrolü ile.

Konu başlığında sorduğum zaten DAC'ı sağdaki opampa nasıl bağlayabilirim idi? Bu şekilde kapalı çevrimi bozmadan dışarıdan müdahale ile çözdüm gibi.

images

picprojede bir arkadaş bu şemayı paylaşmış. Çalışma prensibinde bu şemaya benziyor. Sadece voltaja müdahale yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,185
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top