L200 Regülatörüne Akım Sınırlama Eklemek

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Belki 10 yıldır kullandığım, L200 le yaptığım voltaj ayarlı bir güç kaynağı cihazım var.
Gayette memnunum 2 amperi sorunsuz veriyor.Kısa devre ettiğimde de dandik regülatörlerin aksine kısa devre kalkınca çalışmaya devam ediyor.
Kullandığım devre standart ayarlı voltaj regülatör devresi 2,8 volttan 23 volta kadar potla voltajı ayarlayabiliyorum
Akım sınırlama özelliği eklemek istiyorum.Sanırım 5.pin ile eksi arasına direnç ekleyerek yapılıyormuş ama fazla detay bulamadım.
Eğer op amplı , pot ile bir devre olursa daha çok işimi görür.
Eğer diğer ayarlı güç kaynaklarında olduğu gibi kısa devre ettiğimde disyplayda akım ayar potuyla kaç mA den sonra akımı sınırlayacağını görürsem ,akım sınırlamaya geçtiğinde 'de LED le haber de verirse süper olur.

*Resimde okla gösterdiğim cihaz

guc kaynagı.png
 
Son düzenleme:
l7Z76.png

MOS yerine RÖLE R4 yerine 2.5mm tek tel kablo olur gibi geliyor R2 pot olacak.
Rölenin ters kontağından led yakılabilir
 
L200 Designer Guide diye SGS nin pdf inde biraz anlatılmış.Regülatörün 5.pini ile 2.pini arasına direnç ekleyerek akım sınırlama yapılıyormuş.
Değerleri :
0,45/R
den ayarlanıyor.
Birkaç konumlu dönerli komütatör takıp 1 Ω ,0,5 Ω ve 0,3 Ω la denemeler yapayım.
 
Son düzenleme:
L200 Designer Guide diye SGS nin pdf inde biraz anlatılmış.Regülatörün 5.pini ile 2.pini arasına direnç ekleyerek akım sınırlama yapılıyormuş.
Değerleri :
0,45/R
den ayarlanıyor.
Birkaç konumlu dönerli komütatör takıp 1 Ω ,0,5 Ω ve 0,3 Ω la denemeler yapayım.
Ben prototip olarak delikli pertinaks üzerinde L200 e başlamıştım.Aslında regüle piyasasında hakettiği yeri bulamamış bir çip. Başladım ama Lm317 bana daha basit geldi. Devre kartı sanırım halen duruyor. Sürekli olarak ek transistör olmadan 2A verebiliyorsa iyi ve hatta Akım sınırlama özelliği varsa, daha da iyi.
Piyasada satılan 200ohm potanslar işe yararmı acaba?
 
Appl.Guide da dirençlerin watı için birşeyler yazmıyor ama en az 1 wattlık kullanmakta fayda var pot içinde 100 ohmluk wattlı potlardan kullanılabilir.
Bencede gereken ilgiliyi görmemiş bir entegre oysa çok fazla komponent gerekmiyor güçlü bir transistor bağlandğında'da kolayca 4-5 amper verebilir.
 
Son düzenleme:
Bunlar hep LM317'nin sucu iste. :cool: L200 2A verebiliyor ve akim ayari yapilabilir. Bu yonlerden LM317'den cok daha ustun. Ama fiyati on kat pahali. LM317 ile iki kademeli, 2 adet kullanarak yine akim ve gerilim ayarli adaptor yapabiliyorsunuz. Akim ayari istemiyorsaniz bir tanesi 1.5A de limitliyor zaten devreyi. Bu yuzden L200 cazip gelmiyor insanlara.
 
LM317 gariban bir chip onun ne suçu var :)
Sadece daha yüksek akımı vermesi değil L200 de kısa devre koruma özelliği var ,öbürü yüke bağlı değilken bile bozulabilme özelliği var.
2 Amper için LM317 ye transistör ekleyeceksin, akım ayarı için 2.sini ekleyeceksin,kısa devre koruma ekleyeceksin
Geldimi sana 50 liraya :)
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,879
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top