DC AKIM BİZİ ÇARPAR MI?

bodlak

Üye
PV panel yapmayı düşünüyoruz. 750 volt DC elektriği inverter a gireceğiz. Burada soru şu DC Akımın + ucuna temas etsek ancak hiçbir şekilde - ucuna temas etmesek 750 volt bizi çarpar mı? Aynı anda hem + hem - ye dokunsak yanarız onu biliyorum ancak dedim gibi sadece + uca veya sadece - uca temas etsek ve aynı zamanda toprak temasımız da olsa çarpılır mıyız?

Eksi ucun herhangi bir şekilde bir yere teması yoksa normal koşullarda çarpılmazsınız.

Elektrik çarpılmasının şartı nedir akım akışı. Siz eksi uçla temasınız yoksa akım akmaz. Çarpılmazsınız.

Yeteri kadar yalıtımlıysanız (bir GND'ye müdahaleniz yoksa) ve eksi uca müdahale yoksa çarpılmazsınız.

İnverter çıkışını şebekeye verecek olursanız çarpılacağınız garanti.

Ancak neden 750 Volt.
400 450 volt inverter için fazla bile.

PV panel yapmayı düşünüyoruz. 750 volt DC elektriği inverter a gireceğiz. Burada soru şu DC Akımın + ucuna temas etsek ancak hiçbir şekilde - ucuna temas etmesek 750 volt bizi çarpar mı? Aynı anda hem + hem - ye dokunsak yanarız onu biliyorum ancak dedim gibi sadece + uca veya sadece - uca temas etsek ve aynı zamanda toprak temasımız da olsa çarpılır mıyız?
Bunun riskini alamazssınız biyerde bi kaçak olabilir

Sistemin iki ucununda toprağa temas etmediği durumda dahi ellemeyin. Her koşulda o hat ile toprak arasında bir kapasite var, ve orada depolanan enerji üstünüze boşalacak, bu ölümcül olmasa bile canınızı yakar. Insulation monitoring amaçlı bir cihaz takılı olmadığı sürece zaten toprağa temas edip etmediğinden de asla emin olamazsınız. Lütfen iş güvenliği kurallarına dikkat ederek çalışın.

teorik bilgi olarak çarpmaması beklenir ama pratik bilgi ve tecrübe olarak "birşey olmaz" denilen yerde hiç birşey olmasa bile bir şey hep olur-olmuştur (ne dedim ben şimdi).
Üstüne canınızla iddiaya girilecek bir konu değildir.

İnverter çıkışını şebekeye verecek olursanız çarpılacağınız garanti.

Ancak neden 750 Volt.
400 450 volt inverter için fazla bile.
Hocam bunu biraz detaylandıra bilir misiniz neden şebekeye verirsek çarpılırız? Biz inverterın çıkışını şebekeye bağlayacağız çünkü.

Hocam bunu biraz detaylandıra bilir misiniz neden şebekeye verirsek çarpılırız? Biz inverterın çıkışını şebekeye bağlayacağız çünkü.
şebekeye bağlamak demek toprak referansı almak demek yani paneller dahil devrenin herhangi bir yeri artık topraktan tamamen izole değildir. yine de @Dede nin mantığını da merak ediyorum.

Monofaze inverterlerde 400 - 450 volt yeterli gelir ancak trifaze inverterlerde en az 550 volt civarı gerekiyor. Birde solar sistemlerde gölgelenme yarı gölge yada verimin düştüğü hafif bulutlanmalarda düşük voltaj nedeni ile üretimin durmaması için bu voltajı biraz daha yüksek olması gerekiyor. O yüzden 600 - 700 voltlarda çalışılıyor.

Monofaze inverterlerde 400 - 450 volt yeterli gelir ancak trifaze inverterlerde en az 550 volt civarı gerekiyor. Birde solar sistemlerde gölgelenme yarı gölge yada verimin düştüğü hafif bulutlanmalarda düşük voltaj nedeni ile üretimin durmaması için bu voltajı biraz daha yüksek olması gerekiyor. O yüzden 600 - 700 voltlarda çalışılıyor.
PFC diye birşey war Onu neden kullanamayasınlarki?
Çaycı izah etmiş.
Sebep aynı.
İzolasyon yoksa iletim war demektir.
Kapasitif, indüktif yada rezistif farketmez. Sonuçta sizi çarpacak bir gerilim haline gelir.

PFC diye birşey war Onu neden kullanamayasınlarki?

Çaycı izah etmiş.
Sebep aynı.
İzolasyon yoksa iletim war demektir.
Kapasitif, indüktif yada rezistif farketmez. Sonuçta sizi çarpacak bir gerilim haline gelir.
Akımı düşürmek içindir dc dc converterlardaki kayıpları da azaltıyordur
Bir de dc tarafta akım gerilim ilişkisi lineer değil oyuzden mppt algoritmaları işletiliyor

Belki voltaj düşürmek yükseltmekten daha avantajlıdır

Akımı düşürmek içindir dc dc converterlardaki kayıpları da azaltıyordur
Bir de dc tarafta akım gerilim ilişkisi lineer değil oyuzden mppt algoritmaları işletiliyor

Belki voltaj düşürmek yükseltmekten daha avantajlıdır
Düşürmede akım kazancı sağlanır. Yükselrtmede ise akım kaybı ile beraber diğer kayıplarda artar zannımca.
Zira sistemlerdeki rezistif kayıplar akım azaldıkça daha az olur. İletim hatları vs..

Yüksek voltqj düşük akım iletken kesitlerinin de düşük kalmasına neden olur.

Düşük voltajda yüksek akım için iletken kesit kalınlığıda ciddi artabilir.

Toprakla illaki bir potansiyel fark oluşacaktır.

Islak bir toprağı referans alarak artı uçtan voltaj ölçebilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back