Dc voltaj gürültü Filtreleme

Malicarpar

Üye
IMG-20241218-WA0001.jpeg
IMG-20241218-WA0003.jpg

Merhaba arkadaşlar Sizden ricam Yukarıdaki resimde bir DC voltaj regülasyonu var yani gürültü engelleme parazit engelleme Artık adını Siz koyun burada DC doğrulttuktan sonra yapılan filtreleme işlemlerini gösteriyor en son tam doğrultma tam regülasyon içinde F bloğundaki şematiği gösterilmiş Tabii hesaplamaları kendimiz yapacağız anladık Şimdi benim anlamadığım şöyle bir durum var ilk resimde 3 farklı bobin görünüyor bunların üçünde farklı üç ayrı Bilgisayar güç kaynağından söküldü üçü de 12 volt çıkışından söküldü şimdi gördüğünüz gibi üçünün de boyutu birbirinden farklı içindeki tel sargılarda farklı sarım şekilleri de farklı Şimdi benim anlamadığım bir de bilgisayar güç kaynağından sökülüyor 312 volt çıkışına bağlı fakat üçü de birbirinden farklı Bunun sebebi Teknik olarak nedir içindeki tel serumları da farklı Mesela biri 10 tur biri 22 Tur örnek örnek en büyük olan da kırmızı 20 tur sarı 10 tur ortadaki En küçük olan da sarı 10 tur kırmızı yer 22 Tur yani şimdi buradaki sarım sayıları da farklı turlarda farklı filtre bobinlerinin Ferit nüvelerin boyutları da farklı Bunun sebebi nedir ikinci bir olay şimdi yaptığım amfiye gürültü ve parazitleri giderebilmek adına bu filtreleri kullanmak istiyorum resimde gösterildiği gibi Tam regüle etmek istiyorum ufak tefek denemeler yaptım gürültü biraz azaldı ama bence doğru bir şekilde filtre yaparsam bütün gürültüyü engeller diye düşünüyorum yani Acemi ve hiçbir bilgi olmadan rastgele denemeye olmayla bir filtreleme yaptım ve görüntülerde ise onda birine kadar düştü

1 olarak artı eksi 12 volt çıkışına bu filtreyi koymak istiyorum Tabii bunun yanında küçük 4 ya da 5 turluk Mini bobinler de var bir de amfi'ye giden 50 volt çıkışına bu filtreyi eklemek istiyorum öneri ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim Teşekkürler

Gürültünün beslemeden kaynaklandığından emin misin? Eğer yukarıdaki resimlerdeki gibi bir doğrultucu ile besleniyorsa amfi, orada sadece ripple olur ve ripple da iyi tasarlanmış bir amfiyi etkilemez. Ama eğer yukarıdaki gibi doğrultucu yok, onun yerine SMPS varsa, o zaman besleme voltajı üzerinde iğne palsleri olabilir ve amfi çıkışında duyulabilir.

Gürültünün beslemeden kaynaklandığından emin misin? Eğer yukarıdaki resimlerdeki gibi bir doğrultucu ile besleniyorsa amfi, orada sadece ripple olur ve ripple da iyi tasarlanmış bir amfiyi etkilemez. Ama eğer yukarıdaki gibi doğrultucu yok, onun yerine SMPS varsa, o zaman besleme voltajı üzerinde iğne palsleri olabilir ve amfi çıkışında duyulabilir.
Ustam daha önceki açtığım konuda yaptığım amfinin içindeki ekipmanların hepsinin bir listesini vermiştim zaten yaptığım amfide herhangi bir dip gürültü olayı yok sadece onu söyleyebilirim en basit olarak kısa yoldan yaptığım amfi akü ile besleniyor aküden de inverter ile çalışıyor SMPS YOK yani aküden Elektrik inverter'a gidiyor ve 220'ye çevriliyor fakat kullandığım inverter tam sinüs değil modifiye sinüs Öyle olunca da amfide bir cızırtı yapıyor şimdi benim merak ettiğim Yukarıdaki o açıkladığım filtrelerin neden birbirinden farklı olduğu neden içindeki Tellerin boyutlarının farklı olduğu Hatta şimdi sizi Diğer konuda da etiketleyeceğim orada da yazdığımı görürsünüz yani buradaki Sorumun amacı buradaki bu forumdaki konudaki merak ettiğim şey filtre bobinlerine neden birbirinden farklı olması hepsinin voltaj çıkışı 12 olmasına rağmen hepsi 12 volt çıkışından sökülmesine rağmen neden birbirinden farklı olması

- ilk etken farklı akımlar için tasarlanmış olabilirler buna göre tel kalınlığı değişecektir.
- çalıştıkları devrede switching frekansına göre bobin değeri seçilmiştir. örneğin 1 mhz çalışan bir dc-dc konvertör için çok daha ufak bobinlerle filtre yapabilirsin.
-ayrıca bobinlerin çekirdeğindeki materyalin de tüm hesaplara çok etkisi var. 43 kodlu ferit ile 20 tur sarman gerekirsen 06 kodlu feritde 10 tur sararak aynı endüktansı elde edebilirsin. bunu örnek verdim ama çekirdek malzemenin tüm parametreleri değiştireceğini bilmelisin.

ayrıca fotoğraflarda gösterdiğin bobinlerin bir kısmı common mode choke olabilir bu durumda kullanılan filtreleme tekniği çok daha farklıdır.

- ilk etken farklı akımlar için tasarlanmış olabilirler buna göre tel kalınlığı değişecektir.
- çalıştıkları devrede switching frekansına göre bobin değeri seçilmiştir. örneğin 1 mhz çalışan bir dc-dc konvertör için çok daha ufak bobinlerle filtre yapabilirsin.
-ayrıca bobinlerin çekirdeğindeki materyalin de tüm hesaplara çok etkisi var. 43 kodlu ferit ile 20 tur sarman gerekirsen 06 kodlu feritde 10 tur sararak aynı endüktansı elde edebilirsin. bunu örnek verdim ama çekirdek malzemenin tüm parametreleri değiştireceğini bilmelisin.

ayrıca fotoğraflarda gösterdiğin bobinlerin bir kısmı common mode choke olabilir bu durumda kullanılan filtreleme tekniği çok daha farklıdır.

Ben bu resimdeki en büyük bobinle basit bir filtre yaptım ve gürültü bayağı bir düştü azaldı Şimdi ben de bunlardan 6-7 tane var her birine 20 turluk sarım yapıp ayrı ayrı bağlamayı düşünüyorum Böylece diğer resimdeki gibi DC regülasyonunu maksimize edip dizideki parazitleri ve gürültüyü minimize etmeyi düşünüyorum En azından hedefim bu

bunun yerine seri bobin ve ardından low esr bir kapasitör ile sistem kursan daha verimli olur. aslında temelde bir low pass-alçak geçiren filtre yapmış oluyorsun.

Cümle sonlarında nokta kullan yoksa çok okunaksız oluyor.

Akü varsa inverter kullanarak ses kalitesini bozuyorsun durduk yere.

İnverterden sonra ne var, amfi kaç voltla nasıl bir devreyle besleniyor bahsetmemişsin.

Amfi akuden besleniyor.

Inverter de akuden besleniyor.

Peki inverter neyi besliyor?

Amfi ve inverter bir birinden ne kadar uzakta?

Amfiyi ve inverteri birbirlerinden bir iki metre uzaga koydugunda gene gurultu oluyor mu?

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Opera Anlık Görüntü_2024-12-19_200101_ik7fmo.ddns.net.png

Opera Anlık Görüntü_2024-12-19_200129_okno.ddns.net.png

Opera Anlık Görüntü_2024-12-19_201149_aspliden.kostet.se.png

İtalya Polonya İsveçde çalışan websdr cihazlarında ki gürültü farkı.

Kuzeye gittikçe azalıyor. :)

C73E87A7-BEB8-434C-A542-01071B51BCC1.png

inverterin hem girişine hemde çıkışına ekranlanmış emi filtre koymak lazım.
Ekran veya kafes demir içermeli.
Elindeki bobinler yuksek frekans gürültüleri engeller.
Düşük frekanslı gürültüler için daha büyük değerli kondansatör ve bobin gerekiyor.
EMI-FILTER-DL-10T1-250V-10A-5060Hz-Noise-Filter-F07-1-550x550.jpg

250 volt tarafına bağlı olan emi filtre içinde toprak hattına bağlı kondansatörlerin değeri büyük olursa kaçak akım rölesini attırır.
Resimde 2 x 3300 pf yazan kondansatörler.
Dc kısmı yalıtılmış değilse o tarafa takılan emi filtre kondansatörleride attırır.

Son düzenleme:
Eğer bir inverter besleyecekse amfiyi, o inverterin olabildiğince uzak olması en garanti çözüm olur. Uzaktan, lokaldeki aküyü şarj etsin, ve amfi de lokal akü ile beslensin.

Eğer bir inverter besleyecekse amfiyi, o inverterin olabildiğince uzak olması en garanti çözüm olur. Uzaktan, lokaldeki aküyü şarj etsin, ve amfi de lokal akü ile beslensin.
Ben cb telsizi öyle çalıştırıyorum.
Direk bağlarsam telsiz ıslık çalıyor. :)
Hiçbir kanalıda çekmiyor o zaman.

Merhaba Arkadaşlar Yaptığım Sistemi Elimden geldiğince resimlerle Anlatmaya Çalışacağım
@czorgormez @mechanic @Mikro Step @taydin @slewrate

AdSSDsız.jpg
Bu Resim Yaptığım Sistemin Genel Kurulum Şemasını Simgelemektedir Ve Şuan Sistemimde Yer Alan Bileşenler ise Şunlardır

110000549570882.jpg
2 Adet Euro One Marka 12v 18a Akü Paralel Bağlı Elektirik Kesildiği Zaman Amfinin Çalışmaya Devam Edebilmesi İçin Yada Dış Mekanda Elektiriğin Olmadığı Yerde Kullanmak İçin

721ef7b1ec4b4f3bb6b6bbbcf40016c2.jpg
Mervesan Marka MVR 150w Power Modifiye Sinüs İnverter 12 To 220 ( Modifiye Sinüs İle Tam Sinüs Arasındaki Farkı Bilgim Olmadığı İçin Ve Aldığım İnverterin Modifiye Olduğunu Sonradan Fark Ettiğim İçin Bir Miktar Parazitin Dip Gürültünün İnverterden Geldiğini Sonradan Anladım )

mrw-150-24c.jpg
Mervesan Marka MVR 150w 12v 10a Tam Otomatik Akü Şarj Cihazı

WhatsApp Görsel 2024-09-20 saat 23.57.26_abab930f.jpg
Ortalama 150w Troid Trafo +-35v ve +-12v AC Çıkışlı

bvcvcb.png
TDM157 USB SD BT FM LCD MP3 çalar modülü 28*64 ekran

vxcxc.png
DC12V ton kurulu araba ton kurulu araba amplifikatör Preamp OPA2604 tek güç Preamp Bu Stereo Olanı
Mono Olanı Olmadığı İçin Kendim Mono Olarak
hghgh0.png
Kopyalayıp Yaptım

fdsfsdf.png
Rahmetli İspanyol Ustanın web Sitesinde www.construyasuvideorockola.com Da Yayınladığı 8 Bitlik Ses İşlemcisi Olan ES56033E Entegresi İle Yaptığı Transistörlü Microfon Devresini OPA2604 Opamp Entegresi İle Yeniden Yaptım ( Şeması
hjhmnb.png
) ( Pcp Görüntüsü
Adsız.png
) Orjinali 2 Band Ton Kontrollu İken Ben 3 Band Ton Kontrollü Yaptım

bdfbvbvc.png
Yine İspanyol Ustanın Zener Diyotlu 500w lık Amfisini 100w Olarak Yeniden Çizdim ( Şeması
mömnömnömndfg.png
) ( Pcp Görüntüsü
nvnv.png
) İçinede Aynı Ustanın Hapörler Koruma Devresini Ekledim Ayrıca İçine Güç Katınıda
fdg.png
Ekledim

DSFDSF.png
Ayrıca Birde Geçiş Devresi Yaptım Şebeke İle Akü Arasında Otomatik Olara Geçiş Yapması İçin Bir Röleli devre

WhatsApp Görsel 2024-12-20 saat 20.45.35_84e18fd1.jpg
WhatsApp Görsel 2024-09-28 saat 00.02.18_3539218e.jpg
Cihazların Kabin İçerisindeki Konumları Ve Kabin Dış Görüntüsü 1- Röleli Kontaktör Geçiş Devresi 2- Şebekeden Elektirik Geldiğinde Röleleri Açmak İçin 12v Adaptör Akü Şarj Cihazı İnverter Trafo Dan Bağımsız Olması İçin 3- Akü Şarj Cihazı 4- İnverter Diğerleri Belli Zaten

WhatsApp Görsel 2024-12-20 saat 20.45.35_f1ff84e1.jpg
WhatsApp Görsel 2024-12-20 saat 20.45.35_a7c092f6.jpg
Amfinin Şuanki Konumu Ve Kabinin İç Görüntüsü Amfiyi Üst Panele
WhatsApp Görsel 2024-12-01 saat 19.27.26_560f6c95.jpg
Daha Yakın Bir Konum Olan İç Görüntüsündeki Sarı Yada Kırmızı Çizgi İle İşaretlenmiş Yere Koyacam Böylece Ara Bağlantı Kabloları Kısalmış Olacak Parazit ve Dip Gürültüyü Büyül Ölçüde Düşürmüş olacağım

Amfiyi İster Şebeke İster İnverterden Çalıştırayım Eğer 12v beslemeli preamp lardan herhangi birini Bağlamaz Direkt Olarak Telefondan Ses Girişi Yaparsam Dip Gürültü Neredeyse Yok 1000 De 1 Bile Değil Kulağını Hapörleye Dayamadığın Sürece Duyman İmkansız Sadece Preamplar Bağlıyken Bir Miktar Dip Gürültü Oluşuyor
Sistemin Çalışma Mantığı İse Şöyledir Şebekeden Elektirik Geldiğinde Akü Şarj Cihazı Ve 12v Luk Adaptör Devreye Girer On/Off Anahtar Dan Bağımsız Olarak Ve Röleler Açık Konuma Getirilir İnverter Devreden Çıkar On/Off Anahtar Açıldığında Şebeke Devreye Girer Direkt Trafoya Gider Amfiyi Ve Çalıştırır Elektirik Kesilince Röleler Kapalı Konuma Geçer Şarj Cihazı İle Akü Arasındaki Ve Şebeke İle Trafo Arasındaki Bağlantı Kesilir Akü İnvertere İnverter İse Trafoya Bağlanır Ve Sistem Çalışmaya Devam Eder Kullanılan Ses İletim Kabloları Ve Preamp Kabloları 2x1mm lik + Gnd İçin Kullanılan Dış Sargılı Blandajlı Kablolardır

WhatsApp Görsel 2024-12-20 saat 20.45.34_ef5a77d3.jpg
Elimde Böyle Bir EMİ Filter Bulunuyor Zaten Bunu Trafonun 220 Girişine Bağladım Bir Etkisini Göremedim Yada Ben Anlayamadım

Yukrda PSU lardan Söktüğüm Bobinleri 78 ve 7912 lerin çıkışına Bağladığımda Dip Gürültüde Önemli Ölçüde Azalma Oldu Şimdi Bende Elimdeki 5 Tanesi Küçük 2 Tanesi Orta Boıy 1 Tanesi Büyük Boy Olan Bobinlerin Üzrindeki Fazla Sargıları Söktüm Kalın Tel İle Yeniden Saracam Ve Her Bir Voltaj Hattına Birini Bağlayacam 12V İçin Ortalama Ferit Nüvesine Göre 20 İle 24 Tur Saracam Fakat 50v İçin Kaç Tur Sarmam Gerekiyor Onu Bilmiyorum Onada Bakacam Artık

Ek Olarak Kondastörleri Büyütecem Köprü Diyottan Sonra 3300uf Var Ayrıca 7812 Çıkışında 1000uf Var Fakat Yetersiz Kalıyor Normal Şartlarda Yeterli Fakat Elektirik Kesildiğinde Akü Devreye Girene Kadar Rörlelerin Kontak Değişme Süresinde Mp3 Modül Kapanıyor Ve Sıfırlanıyor Bu Yüzdende Müzikde Kesinti Aç Kapa Oluyor Bunun Olmaması İçin Kondanstörleri Büyüterek Elektirik Kesildiğinde Mp3 Modülün yaklaşık 2 Saniye Kadar Açık Kalmasını Sağlayacam
Amfi Beslemesinde 4700 Uf Var Ve Yeterli Geliyor

Inverteri 1m 2m uzaga koydugunda ne oluyor gurultu durumu duzeliyor mu diye sormustum ama cevap goremedim. Cunku bu deney sorunun sebebi hakkinda bilgi verecek.

Eger sorunlar cok azaliyorsa bu durumda inverteri de ampfi kabinetinde kullanacaksan demekki metal kutu kullanman gerekecek. Inverterin oldugu odacigi cok iyi ekranlaman gerekecek. Gurultu inverterden magnetik yolla yayiliyor olabilir. Bu magnetik alana maruz kalan amplkifikator katindaki iletkenler, baski devre yollari ve malzemeler magnetik gurultuyu elektrik gurultusune ceviriyor olabilir.

Durum boyleyse istedigin kadar besleme hattina filtre koy ise yaramaz.

Inverteri 1m 2m uzaga koydugunda ne oluyor gurultu durumu duzeliyor mu diye sormustum ama cevap goremedim. Cunku bu deney sorunun sebebi hakkinda bilgi verecek.

Eger sorunlar cok azaliyorsa bu durumda inverteri de ampfi kabinetinde kullanacaksan demekki metal kutu kullanman gerekecek. Inverterin oldugu odacigi cok iyi ekranlaman gerekecek. Gurultu inverterden magnetik yolla yayiliyor olabilir. Bu magnetik alana maruz kalan amplkifikator katindaki iletkenler, baski devre yollari ve malzemeler magnetik gurultuyu elektrik gurultusune ceviriyor olabilir.

Durum boyleyse istedigin kadar besleme hattina filtre koy ise yaramaz.
Aslında bütün soruların cevaplarını verdim ama dikkatli bakmadın sanırım

Dedim ki amfiyi inverter'ın hemen üzerindeyken herhangi bir yere taşımadan direkt telefondan bağladığım zaman arada herhangi bir 12 voltla çalışan herhangi bir Prime kullanmadan sadece ve sadece telefondan çıkan ses sinyali ile amfiye giriş yapıp sadece amfiyi çalıştırdığım zaman hiçbir şekilde dip gürültü yok ister Bunu inverter ile çalıştırayım istersen de şebekeden çalıştırayım

Amfiyi tek başına ses kablosunu bağlamadan telefona bağlamadan boştayken çalıştırdığında Evet bir miktar dip gürültü oluyor ama telefona bağladığım anda dip görüntü kesiliyor

Sadece ve sadece bu gürültü olayı 12 voltla çalışan cihazlar devreye girdiğinde oluşuyor ve resimde Dikkat ettiysen preamp katıyla inverter arasında Yaklaşık 90 santimlik bir mesafe var preampları ve MP3 modülü amfinin yanına koydum ses iletim kablosunu kısalttım Yani yaklaşık 70 santimden 10 santime kadar düşürdüm sesteki gürültü yine azaldı Dikkat ettiysen resimde inverter tabanda preamp katı tavanda

Hatta Araya bir tane ses izolatörü ekledim Evet dip gürültü diye bir şey kalmadı Fakat bu sefer de ses seviyesi neredeyse onda bire kadar düştü ve bir miktar ses de bozulma oldu

Tom kontrol devresinden çıkan Siz sinyali kablosunu amfiye ne kadar kısa mesafe ile bağlarsam dip gürültü o kadar az oluyor amfinin nerede olduğunu hiçbir önemi yok

Şimdi yaptığım deneylerin tek tek videosunu çekeceğim resimlerle anlatmaya çalıştım olmadı

Sana kucuk bir tavsiye.

Uzun yazi okunasi olmadigi surece okunmaz. Bu kitaplardaki sayfalarda bile boyledir. Senin yazilar da pek okunasi gelmiyor.

Neyse bu konuda sorunu cozecek olan sensin.

Sana sadece soyle bir deney duzenegi onereyim. Pilli minik hoparlorlu bir amplifikator devresi yap. Girisine en azindan 3 cm capinda olacak sekilde ince telle satilmis bir bobin bagla. Hem amficik hem de bobini kibrit kutusu kadar minik bir plastik kutuya koy.

Bu devreyi havada/kablolara yakin/invertere yakin bolgelerde gezindirdiginde hoparlorden gurultu vs duyuyorsan buralara mudahale edeceksin demektir.

Son düzenleme:
Aslında bütün soruların cevaplarını verdim ama dikkatli bakmadın sanırım

Dedim ki amfiyi inverter'ın hemen üzerindeyken herhangi bir yere taşımadan direkt telefondan bağladığım zaman arada herhangi bir 12 voltla çalışan herhangi bir Prime kullanmadan sadece ve sadece telefondan çıkan ses sinyali ile amfiye giriş yapıp sadece amfiyi çalıştırdığım zaman hiçbir şekilde dip gürültü yok ister Bunu inverter ile çalıştırayım istersen de şebekeden çalıştırayım

Amfiyi tek başına ses kablosunu bağlamadan telefona bağlamadan boştayken çalıştırdığında Evet bir miktar dip gürültü oluyor ama telefona bağladığım anda dip görüntü kesiliyor

Sadece ve sadece bu gürültü olayı 12 voltla çalışan cihazlar devreye girdiğinde oluşuyor ve resimde Dikkat ettiysen preamp katıyla inverter arasında Yaklaşık 90 santimlik bir mesafe var preampları ve MP3 modülü amfinin yanına koydum ses iletim kablosunu kısalttım Yani yaklaşık 70 santimden 10 santime kadar düşürdüm sesteki gürültü yine azaldı Dikkat ettiysen resimde inverter tabanda preamp katı tavanda

Hatta Araya bir tane ses izolatörü ekledim Evet dip gürültü diye bir şey kalmadı Fakat bu sefer de ses seviyesi neredeyse onda bire kadar düştü ve bir miktar ses de bozulma oldu

Tom kontrol devresinden çıkan Siz sinyali kablosunu amfiye ne kadar kısa mesafe ile bağlarsam dip gürültü o kadar az oluyor amfinin nerede olduğunu hiçbir önemi yok

Şimdi yaptığım deneylerin tek tek videosunu çekeceğim resimlerle anlatmaya çalıştım olmadı
fdg-png.39178
Alttaki devrenin çıkışına üsttekinin çıkışında ki gibi kondansatör koy.
Amfi aşırı akım çekiyorsa 4700uf yerine 10000uf koysan bile az gelir.

whatsapp-goersel-2024-12-20-saat-20-45-35_84e18fd1-jpg.39154

Buranın üzerine metal levha koy.
Aslında her devreyi ekranlamak lazım ama pahalı olur.

Son düzenleme:
img-20241218-wa0003-jpg.39119

En alttaki gibi filtre iyi ama büyük değerli ve yüksek akıma dayanıklı Z şok bobini bulmak zor. Eski floresan lambaların balast bobinlerini bulursan dene.

Forum istatistikleri

Konular
7,110
Üyeler
2,880
Son üye
onur1986

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back