Dell PowerEdge serisi çalışma gürültüsü

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,927
Evde notebook bozması bir anakarttan çalışan Centos 8 yüklü bir serverim var. Önceden bunu sadece iş geliştirirken kullandığım için rahatlıkla işimi görüyordu. Yakın zamanda 2008 (belki daha da eski) yılından beridir çalıştığım datacenter ile yollarımı da ayırınca artık daha ciddi bir server kurma ihtiyacı doğdu.

Bir de Centos 8 bu yıl başında saçma bir şekilde durduruldu. Hal böyle olunca şimdilik sorun olmasada ileride sorun yaşamamak adına işletim sistemini değiştirmem gerekecek.

Yukarı saydığım sebepler üst üste gelince donanımı da yenilesem iyi olacak diye düşündüm.

Bugünlerde 4-5 bin TL civarında bütçeler ile 4 işlemcili 40 çekirdek, 256 GB RAM gibi konfigirasyonlarda server bulmak mümkün. Bunlar çok iyi sistemler olmakla birlikte bir kusurları var, çok gürültülü çalışıyorlar.

Örneğin gözüme Dell'in PowerEdge serisi bir bilgisayarı kestirdim. Aslında hemen atlayıp alacaktım ama bir arkadaşım gürültü konusuna dikkat çekince bende arafta kaldım. Sonuçta evde kullanacağım, ev olmasa bile çalışırken sürekli fan sesi duymak dikkat dağıtan bir durum. 2U ebatlarında olduğu için fanlar da dar. Özellikle yaz aylarında gürültülü olan bu sistemi soğutma için çok daha gürültülü çalışabilirler.

Aklıma bir çok çözüm geliyor ama server soğutma işi için tavsiye edebileceğiniz sessiz bir yöntem var mı?


dell-dell-poweredge-r810-2-x6550-512gb-ram-2x-146gb-server-bundle__41176.1621874002-1.jpg




 
Millette hiç bir şekilde ticari ahlak kalmamış.

5 bin'e ilanda olan sunucuyu almak istediğimde 7500 istiyor. Üstelik iki gün önce de konuştuk anlaştık. Kar yağışı nedeni ile gidemedim. İlan tarihi de 1-2 aylık filan.

Depodaki ikinci el ürünün de maliyeti arttı galiba. Üretecek adamın önündeki engel al-satçı tüketen adamın kendisi. Bekle ki ülke kalkınsın...
 
Evet kendi sitelerimi barındırmakla birlikte evde Plex, yedekleme, ortak alanlar gibi ve daha sayamadığım bir çok işimi görmek için gerekiyor. Bir de eve bağlı kalmadan her yerden çalıştığım dosyalara erişmek için kullanıyorum. İlk Github üyeliğim 2014 yılına ait ama bugüne kadar onu bile kullanmadım...
 
Çok iyi derken fiber internet. Barındırdığım sitelerde hit kovalayan siteler değil. Çok yüksek hizlar gerekmiyor.

Ayrıca hiç bir şey olmasa bile, web arayüzü olan yazılım ile hayatını gecindiren birinin server kurup idare etmesi gerekir. Ben işin mutfağında olmayı, o makinanın nasıl çalıştığını filan bilmek istiyorum. Bilmek derken tecrübe önemli...
 
40 çekirdek işlemcili bir makina çok işime yarardı. Şu anda 16 çekirdekli işlemci ile 30 dakikada build edebiliyorum Yocto Linux dağıtımını, bununla yarıdan fazla azalır diye tahmin ediyorum. Ama ses konusunda radikal değişiklikler yapmak lazım. Fanları kaldırıp tamamen pasif soğutma için uygun soğutucu bağlamak lazım. Veya su soğutma tertibatı ve radyatör bağlamak lazım.
 
Su soğutma işinde de yine egzos üzerinde fan olmuyor mu? Bahsettiğim kasayı alsan sorunun çözülür.

Su soğutmada radyatör olması lazım herhalde. Aynen araba radyatörü gibi. Ama işlemci üzerindeki metal bölümde ızgaraların olmasına gerek yok diye düşünüyorum. Soğuk su o metale gidecek, işlemcinin ısısını almış suyu radyatöre getirecek. Radyatörün fanı olacak tabi, ama büyük çaplı, düşük devirli çalıştırılırsa neredeyse sıfır ses olur. Benim çalışma odasında iki bilgisayar bir de UPS var, hepsinde büyük çap düşük devir fan var ve neredeyse sıfır ses ile çalışıyorum. Yoksa standart bilgisayar donanımı ve standart UPS sesi olsa tahammül edilecek birşey değil o uğultu.
 
Yoksa standart bilgisayar donanımı ve standart UPS sesi olsa tahammül edilecek birşey değil o uğultu.

Şu an başımda o uğultu var. Ses kaydı almaya çalıştım ama gündüz vakti duyduğum kadar iyi kayıt alamadım. Bunun dışında ses çıkartan alet yok.
 
Şu anda tam oturduğum noktada ölçüm yaptığım zaman, iki bilgisayar ve UPS açık iken ses seviyesini 33 dBA olarak ölçüyorum.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,022
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top