Linux alıştırmaları, Debian 12

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,956
Daha önce aşağıdaki konuda bahsettiğim gibi, konuyu açtığım günden beridir Linux'a geçiş yapmayı istiyorum. Yani uzun soluklu fakat halen ama değişmeyen bir istek var.


Bu zaman aralığında ara ara denesem de Windows işletim sistemini tamamen terk edemeyeceğimi anladım. Çünkü Windows ile çalışan programlara ihtiyacım var, ileride de olacak.

Peki ne oldu da şimdi bu konuyu hortlattım? Öncelikle çalışma masamda bazı değişiklikler oldu. Örneğin eskiden çift Dell UltraSharp U2415 24" monitör kullanırken, 1.5 sene önce tek Dell UltraSharp U4320Q 42.5'' monitöre geçiş yaptım. Bu monitörün yazılımı (Dell Display Manager DDM) sayesinde klavyeye kısayolu atayıp, girişler arasında geçiş yapmak mümkün.

Bu monitör değişikliği ile birlikte, Logitech MX Keys klavye ve MX Master 3 fare edindim. Bu klavye-fare seti 3 farklı alıcı ile çalışabiliyor. Üzerlerindeki tuşlar ile hangi alıcıya bağlanmak istediğini seçebiliyorsun. Üstelik 3 alıcı olması da gerekmiyor, bluetooth desteği de mevcut.

Bütün bu kurulum şu demek oluyor; aynı anda 3 bilgisayar çalıştırıp, hepsini tek bir klavye-fare seti ile kontrol edip, bunlar arasında rahatlıkla geçiş yapabiliyor, klavyeden hangi ekranın görünmesini istediğimi seçebiliyorum.

Bu düzen sayesinde 1,5 yıldır Mac ve Windows makineleri aynı anda kullandım. Geçen ay kardeşime yeni bir bilgisayar aldık ve öğrenciyken Revit, AutoCad gibi programları öğrensin diye ona hediye ettiğim masaüstü bilgisayar boşa çıktı. İşte bu masaüstü bilgisayar benim yeni Linux makinem.

Bu durumda Linux ile daha sıkı çalışmamın önünde de bir mani kalmadı...

Bilgisayarın donanımı aşağıdaki gibi;
Bonus olarak kasa üzerinde SD/MMC filan okuyan kart okuyucu var.

Bence bu donanım Linux için yeterli. Zatan ana amacım programlama işleri için filan kullanırken, linux mantığını da özümsemek.

Bu arada Debian 12 net installer ile KDE desktop seçerek kurulumu tamamladım. Kurulum sırasında zaten çok farklı bir seçenek yok. Adın ne nerelisin falan diye soruyor, adım Mehmet, camiyi geçince sağdaki evde oturuyorum filan diye de cevap veriyorsunuz...

20230905_205459.jpg
 
Net install olup, sıfırdan kurulum yapmama rağmen "sudo apt full-upgrade" komutu ile 1070 civarında bir güncelleme yaptı.

Ekran kartının sürücüsünü kurarken aşağıdaki konuda bahsettiğim (yanlış sürücü kurulumu) sorunu yaşamıştım. Ben Windows'tan uygulama indirip kurmaya alışkınım. Linux'da daha dikkatli davranmak gerekiyormuş.


Aynı bilgisayarı sıfırdan kurduğum için bu sefer doğru kurulumu yaptım. Her çuvalladığımda sıfırdan kurulm yapmam mümkün olmayacağı için zamanla bunları düzeltmeyi de öğrenmem gerekiyor.

Birde ekran kartının kurulumunu yapmış olmama rağmen KDE ayarlar menüsünden çözünürlüğü 144 Hz yaparsam yine sapıtıyor. Sürücü kurulumu ile NVIDIA X Server Settings diye bir ayar uygulaması geliyor. Bununla ayarlarsan 144 Hz ile doğru çalışıyor, doğru çalıştığını monitörün OSD menüsünden de doğrulayabiliyorum.
 
Screenshot_20230905_220435.png
 
Şimdi birde şöyle bir durum var ve nasıl bir yöntem izlemem gerektiğini bilmiyorum.

Debian 12 standart olarak Firefox ESR (Extended Support Release) versiyonu ile geliyor. Ben ise Firefox Developer Edition kullanmak istiyorum. ESR olanı kaldırıp yerine Developer Edition mu kurmalıyım yoksa doğrudan geçirebiliyor muyum? Beraberinde gelen bir uygulama olduğu için bağımlıkları var mıdır?
 
Firefox dönüşümünü tamamladım. addictivetips isimli sitede tarif edildiği şekli ile aşağıdaki adımları uyguladım ve işlem tamam.

---

Nasıl yaptım?
  1. Mevcut Firefox ESR sürümünü kaldırıyoruz. Firefox'u kaldırmadan önce ~/Downloads klasörüne Firefox Developer Edition indirmeniz ve bu notları bir yere kopyalamanız yararınıza olabilir.
    Kod:
    sudo apt-get remove firefox-esr
  2. Downloads (sizin konum farklı olabilir) klasöründeki Firefox Developer Edition'u zipten çıkartıyoruz.
    Kod:
    cd ~/Downloads
    Kod:
    tar -xvf firefox-*.tar.bz2
  3. Firefox'un /opt klasöründe olması (nedenini bilmiyorum) gerekiyormuş. Bunu yapabilmek için root hesabına geçiş yapıyoruz.
    Kod:
    su -
  4. Şimdi mv (dosya/dizin taşıma) komutu ile taşıma işlemine başlıyoruz. mv [kaynak dosya] [hedef dizin]
    Kod:
    mv /home/username/Downloads/firefox /opt
  5. Yine sebebini bilmediğim şekilde Firefox için sembolik link oluşturmamız gerekiyormuş. Sembolik link, birden fazla kopya değil ama birden fazla konumdan erişim sağlayan bir yapı anlamına geliyor. Bir nevi kısayol, ln komutu ile yapılıyor.
    Kod:
    ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/firefox
  6. Son olarak da masaüstüne kısayol oluşturmamız gerekiyor.
    1. Bunun için touch komutu ile dosya oluşturuyoruz.
      Kod:
      touch /usr/share/applications/firefox-developer.desktop
    2. Bu dosyayı nano (vi de olabilir size bağlı) komutu ile düzenliyoruz ve içine aşağıdaki text'i ekliyoruz.
      Kod:
      [Desktop Entry]Name=Firefox Developer 
      GenericName=Firefox Developer Edition
      Exec=/opt/firefox/firefox %u
      Terminal=false
      Icon=/opt/firefox/browser/chrome/icons/default/default128.png
      Type=Application
      Categories=Application;Network;X-Developer;
      Comment=Firefox Developer Edition Web Browser.
      StartupWMClass=firefox-aurora
      StartupNotify=true
  7. Son olarak da chmod ile izinleri ayarlıyoruz...
    Kod:
    chmod +x /usr/share/applications/firefox-developer.desktop
Bu işlemler sonrasında başlat menüsünde Internet altında Firefox Developer Edition kısayoluna erişebilieceksiniz.

1693944354897.png
 
  • Beğen
Reactions: nt
Senelerdir hep Notepad++ ile çalışıyordum. Fakat son bir yıldır vscode kullanmaya başladım. vscode MIT lisansı ile geliştirilsede, Visual Studio Code bir Microsoft ürünü olarak not-FLOSS lisansı altında dağıtılıyor. Daha da önemlisi açık kaynaklı bir uygulamaya kendi komutlarını ekleyip derliyorlar. Microsoft'tan kurtulmak öyle kolay değil... :D

vscode, github adresinden doğrudan derlenebiliyor fakat nasıl derlenir ben henüz bilmiyorum. Bu nedenle vscodium dağıtımını kullanıyorum. Burada neden vscode'u doğrudan kendiniz derlemeniz gerektiğini güzelce açıklamışlar. İşlemleri Debian 12 ile yapmak için vscodium'un sitesindeki aşağıdaki adımları takip ettim.

Not: vscode'u nasıl derleyebileceğimi bilen birisi anlatabilirse sevinirim. Bu konu benim için önemli çünkü SSH bağlantıları filan yapıp başka sunucularda çalışmam gerekiyor. Bu bağlantıları -güvenilir görünse bile- 3. parti kimseler aracılığı ile yapmak istemiyorum.

---

Nasıl yaptım?

  1. Deponun GPG anahtarını ekledim.
    Kod:
    wget -qO - https://gitlab.com/paulcarroty/vscodium-deb-rpm-repo/raw/master/pub.gpg \
        | gpg --dearmor \
        | sudo dd of=/usr/share/keyrings/vscodium-archive-keyring.gpg
  2. Repository'yi ekledim.
    Kod:
    echo 'deb [ signed-by=/usr/share/keyrings/vscodium-archive-keyring.gpg ] https://download.vscodium.com/debs vscodium main' \
        | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/vscodium.list
  3. Sonrada repoyu güncleleyip, kurulumu gerçekleştirdim.
    Kod:
    sudo apt update && sudo apt install codium
  4. Son olarak komut satırına codium komutunu yazdım ve çalıştırdım. Sonrası IDE'nin kendi içindeki kurulumu.

1693946188329.png


Konsola codium komutu verdiğimizde çalıtırabilsek bile, bu işlemler sonrasında başlat menüsünde Development altında VSCodium kısayoluna erişebilieceksiniz.
1693946662612.png
 
vscode'u nasıl derleyebileceğimi bilen birisi anlatabilirse sevinirim.
Derlemeye gerek yok. .deb paketini aşağıdan indirip direk kuruyorsunuz. Muhtemelen gdebi package installer yüklüdür sizde. Onunla çalıştırıyorsunuz. Yükle diyorsunuz yüklüyor. Ayrıca .deb paketi bulunan her program için geçerli bu durum. Ve çoğu programın var.

 
Bu kurulumlarla birlikte Discover Software Center isimli kendi GUI uygulama yükleyicisi ile aşağıdaki zaten bildiğim uygulamaları kurdum. Bu programlar listeye göz gezdirirken karşılaştıklarım. Bilmediğim, hatırlamadığım yeni uygulamlar olursa bu listeyi güncelleyeceğim.

  1. SpeedCrunch
  2. System Profiler and Benchmark
  3. VLC
  4. HandBrake
  5. FreeCAD
  6. Cura
  7. Audacity
 
Derlemeye gerek yok. .deb paketini aşağıdan indirip direk kuruyorsunuz. Muhtemelen gdebi package installer yüklüdür sizde. Onunla çalıştırıyorsunuz. Yükle diyorsunuz yüklüyor.

Bu Visual Studio Code Microsoft'a ait bir ürün.

vscode ise Microsoft tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir uygulama. Yani bir ürün değil.

Kendi çalışanlarına göre, Microsoft vscode'u derlerken (Visual Studio Code yaparken) aşağıdaki gibi bir süreç işletiyor.

Nedenine ilişkin özet bilgiyi aşağıda bulabilirsin.
 
Ben dediğim şekilde kurdum ubuntuya vs code'u. Sizin dediğiniz şekilde kaynaktan derlemek de başka bir opsiyon. Sonuçta siz bilirsiniz. İstediğiniz şekilde kurabilirsiniz.


 
.DEB dosyasını indirip, aşağıdaki kod yardımı ile Debian'a kurabileceğimi biliyorum.

Kod:
sudo apt install ./<deb file name>

Buradaki konu, sitesinden kurduğumuz uygulamanın vscode değil, Visiual Studio Code olması.

---

Chris Dias isimli Microsoft çalışanı aşağıdaki gibi izah ediyor bu durumu.
When we [Microsoft] build Visual Studio Code, we do exactly this. We clone the vscode repository, we lay down a customized product.json that has Microsoft specific functionality (telemetry, gallery, logo, etc.), and then produce a build that we release under our license.

When you clone and build from the vscode repo, none of these endpoints are configured in the default product.json. Therefore, you generate a “clean” build, without the Microsoft customizations, which is by default licensed under the MIT license

Microsoft tarafından Visual Studio Code geliştirildiğinde, tam olarak bunu yapıyoruz. vscode deposunu kopyalarız, Microsoft'a özgü işlevselliğe sahip özelleştirilmiş bir product.json oluştururuz (telemetri, galeri, logo vb.), Ardından lisansımız altında yayınladığımız bir derleme oluştururuz.

vscode deposunu kopyalarsanız ve derlerseniz, varsayılan product.json'da bu uç noktalardan hiçbiri yapılandırılmaz. Bu nedenle, varsayılan olarak MIT lisansı altında lisanslanan Microsoft özelleştirmeleri olmadan "temiz" bir derleme oluşturursunuz.

 
Firefox developer editions ile Extend Support Release arasındaki fark nedir?
Firdfox'u sadece tarayıcı olarak biliyorum. Chrome çıktıktan sonra kullanmadım diyebilirim.
 
Evet Firefox sadece tarayıcı. Masaüstü için aşağıdaki versiyonları bulunuyor.
  • Firefox
  • Firefox Beta
  • Firefox Developer Edition
  • Firefox Nightly
  • Firefox Extended Support Release
Firefox, en güncel kararlı sürümdür.

Extended Support Release Firefox'un bir önceki kararlı sürümü olup normal (Firefox) sürümden daha az hata içerir. Güvenlik güncelleştirmeleri sürekli, fakat işlevsel güncelleştirmeleri çok uzun zaman aralıklarında (yaklaşık yılda bir) güncellenir. Enterprise kullanıma uygundur.

Developer Edition sürümü kendine ait bir teması olan, sonraki ya da yaklaşan sürümün özelliklerini içeren bir çeşit beta versiyonudur. Web tasarımı yaparken, bu sürümle çalışmanın bazı avantajları oluyor.

Son olarak Nightly diye bir sürümü var. Bu daha sık güncellenir ve daha kararsız çalışabilir.

Şimdilik aklımdakiler bunlar, standart bir kullanıcı için Firefox ESR en iyi seçenektir. En az hata bu sürümde bulunur. Düz Firefox sürümü de standart kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

 
Firefox Develeper Edition'dan güncelleme var ama kendim yapamıyorum uyarısını aldım. :D

Aslında unstable repolarda firefox-dev paketi varmış. Ama aşağıdaki adımlarla basitçe güncelledim.

Kod:
wget "https://download.mozilla.org/?product=firefox-devedition-latest-ssl&os=linux64&lang=en-US" -O Firefox-dev.tar.bz2
Kod:
sudo tar xjf  Firefox-dev.tar.bz2 -C /opt/

Güncellemeyi her defasında elle yapmak istemezseniz, aşağıdaki gibi klasörün yetkilerini düzenleyebilirsiniz.

Kod:
sudo chown -R <user>:<user> /opt/firefox
 
Linux'a ısınma turlarını tamamladığımı düşünüyorum. Öyleki bilgisayarı yeniden başlatmak istediğimde bile "sudo reboot" komutunu kullanıyorum. :D

Üzerine birde Windows 11 ile değişim adı altında gelen saçmalıklar eklenince ana bilgisayarıma Debian 12 kurdum. Bu bilgisayarda çift m2 disk var. Windows boot ekranında ikinci bir seçenek olarak olduğu gibi varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yani disklerden biri Windows 11 diğeri Debian 12.

İlk başta çok zormuş gibi gelen fakat öğrendikten sonra inanılmaz bir esneklik sağladığını fark ettiğim basit bir örnek vereyim. Benim ana bilgisayarda Dell U4320U monitörüm var. Bu monitörü birden fazla giriş ile 2-3 bilgisayar arasında geçiş yaparak aktif kullanıyorum. Dell'in Windows ve Mac için Dell Display Manager adında uygulaması var ve kurulumunu yaptıktan sonra bazı kısayollar atayıp bu geçişleri klavyeden kontrol ediyordum. Her zaman düzgün çalışmasada genel olarak bana sorun çıkartmıyordu.

Dell, Linux işletim sistemini görmezden geliyor ve Linux için DDM uygulaması yok. Fakat Linux için ddcutil isimli CLI uygulaması çok daha iyi bir çözüm sunuyor. Üstelik ddcutil, DDC/CI (Display Data Channel (DDC) / Command Interface (CI)) uyumlu birçok monitör için evrensel bir çözüm.

Programa "ddcutil capabilities" komutunu verdiğimizde monitör ile haberleşiyor ve yapabileceklerini aşağıdaki gibi sıralıyor.

Kod:
Model: U4320Q
MCCS version: 2.1
Commands:
   Op Code: 01 (VCP Request)
   Op Code: 02 (VCP Response)
   Op Code: 03 (VCP Set)
   Op Code: 07 (Timing Request)
   Op Code: 0C (Save Settings)
   Op Code: E3 (Capabilities Reply)
   Op Code: F3 (Capabilities Request)
VCP Features:
   Feature: 02 (New control value)
   Feature: 04 (Restore factory defaults)
   Feature: 05 (Restore factory brightness/contrast defaults)
   Feature: 08 (Restore color defaults)
   Feature: 10 (Brightness)
   Feature: 12 (Contrast)
   Feature: 14 (Select color preset)
      Values:
         04: 5000 K
         05: 6500 K
         06: 7500 K
         08: 9300 K
         09: 10000 K
         0b: User 1
         0c: User 2
   Feature: 16 (Video gain: Red)
   Feature: 18 (Video gain: Green)
   Feature: 1A (Video gain: Blue)
   Feature: 52 (Active control)
   Feature: 60 (Input Source)
      Values:
         1b: Unrecognized value (Not: tanımlayamamış ama USB-C girişi)
         0f: DisplayPort-1
         13: Unrecognized value (Not: tanımlayamamış ama DisplayPort-2 girişi)
         11: HDMI-1
         12: HDMI-2
   Feature: 62 (Audio speaker volume)
   Feature: AC (Horizontal frequency)
   Feature: AE (Vertical frequency)
   Feature: B2 (Flat panel sub-pixel layout)
   Feature: B6 (Display technology type)
   Feature: C6 (Application enable key)
   Feature: C8 (Display controller type)
   Feature: C9 (Display firmware level)
   Feature: CC (OSD Language)
      Values:
         02: English
         03: French
         04: German
         06: Japanese
         09: Russian
         0a: Spanish
         0d: Chinese (simplified / Kantai)
         0e: Portuguese (Brazil)
   Feature: D6 (Power mode)
      Values:
         01: DPM: On,  DPMS: Off
         04: DPM: Off, DPMS: Off
         05: Write only value to turn off display
   Feature: DC (Display Mode)
      Values:
         00: Standard/Default mode
   Feature: DF (VCP Version)
   Feature: E0 (Manufacturer specific feature)
   Feature: E1 (Manufacturer specific feature)
   Feature: E2 (Manufacturer specific feature)
      Values: 00 1D 0C 0D 0F 10 11 13 14 (interpretation unavailable)
   Feature: E5 (Manufacturer specific feature)
   Feature: E8 (Manufacturer specific feature)
   Feature: E9 (Manufacturer specific feature)
      Values: 00 01 02 21 22 24 41 34 33 32 (interpretation unavailable)
   Feature: F0 (Manufacturer specific feature)
      Values: 00 0C (interpretation unavailable)
   Feature: F1 (Manufacturer specific feature)
   Feature: F2 (Manufacturer specific feature)
   Feature: FD (Manufacturer specific feature)

ddcutil'in kullanımı ise aşağıdaki gibi

Kod:
Usage:
  ddcutil [OPTION?] command [arguments...] - DDC query and manipulation

Bütün bunlar şu anlama geliyor, mesela "ddcutil setvcp 60 0x0f" komutunu gönderirsem monitör "DisplayPort-1" girişini "0x0f" yerine "0x1b" yazarsam bu sefer de USB-C girişini seçecek.

Bunu her defasında komut satırından yapmak mantıksız olduğu için bir tane bash script hazırlayıp, System Settings -> Shortcuts yolundan istediğim kısayol ile scripti çağırabilirim.

Ben script hazırlamaya hakim olmadığım için yaptığım araştırmada bu siteye eriştim ve aşağıdaki script'i buldum. Tam olarak yapmak istediğim işi yapıyor fakat ben bir ekleme daha yapıp 3 durum arasında sırasıyla geçiş yaptırdım.

Kod:
#!/usr/bin/env bash

set -o nounset
set -o errexit

# Get current input
current=$(ddcutil getvcp 60 | sed -n "s/.*(sl=\(.*\))/\1/p")

# Get the other input
case $current in

    # USB-C
    0x13)
        output=0x0f
        ;;

    # DisplayPort-1
    0x0f)
        output=0x1b
        ;;

    # DisplayPort-2
    0x0b)
        output=0x13
        ;;

    *)
        echo "Unknown input"
        exit 1
        ;;
esac

# Set new input
ddcutil setvcp 60 $output

#Values:
# 1b: Unrecognized value    #USB-C
# 0f: DisplayPort-1         #DisplayPort-1
# 13: Unrecognized value    #DisplayPort-2
# 11: HDMI-1                #HDMI-1
# 12: HDMI-2                #HDMI-2


1694691412564.png
 
Bununla birlikte birde sesi kısıp açan bir scripte ihtiyacım var. Diğer özellikleri kullanmadığım için şimdilik bu kadarı bana yeterli ama istediğiniz gibi genişletmeniz mümkün.
 
Ses için aşağıdaki komutlar yetiyor. Ben 5'er 5'er arttırıp-kısıyorum. "+ 5" ya da "- 5" yazdığım yerleri kendinize göre özelleştirebilr siniz. --noverify ve --sleep-multiplier .1 özellikleri ses seviyesini daha hızlı ayarlaması için gerekti.

Ses arttırma
Kod:
ddcutil setvcp 0x62 + 5 --noverify --sleep-multiplier .1
Ses kısma
Kod:
ddcutil setvcp 0x62 - 5 --noverify --sleep-multiplier .1
 
Bir de ben geçebilsem şu linux'a...
Böyle her uğraşan çıktığında hevesleniyorum, kuruyorum ama bir türlü devamını getiremiyorum. Lanet olası windows her seferinde muhtac ediyor kendine. 2 Gün önce OneDrive yüzünden yanlışlıkla masaüstündeki her şeyi sildim. 2 gün uğraştım kurtardığım dosyalar hep bozuk çıktı.
Son uğraştığım Boeing panelinin KiCad çizimlerini tamamen kaybettim. Neyse şimdi kurtarma programları önerileri gelirse konu sapar. Saptırmayalım, Linux da kalsın :)
 
Linux felsefesini anlamaya başlıyorsun demekki @Sercan. Windows kafa yapısından çıkamayanlar, hep Linux'un köhne, 40 yıllık yazılım protokolleri kullandığını, artık bunların geride bırakılması gerektiğini söylüyorlar.

Şöyle bir örnek vereyim. Ben şimdi eposta servis sağlayıcıları arıyorum. Ama özellikle IMAP desteği olmasını istiyorum. Ama bakıyorum birçok "modern" eposta servis sağlayıcısı IMAP desteği sağlamıyor. "Ohooo, 30 yıllık bir protokol. Ne gerek var? Bizde Android ve iOS uygulaması var, oradan bak maillerine". "Aç tarayıcını, hangi işletim sistemi olursa olsun, maillerini oku."

Peki benim 10 farklı şirkette, 10 ayrı eposta adresim varsa ne olacak? Birini windows altında outlook ile aç, 5 tanesini 5 ayrı sekmede web tarayıcısı ile, diğer 4 tanesini de Android ve iOS altında mı açacağım? Tabi ki hayır. Ben hepsini thunderbird altında tanımlıyorum, HEPSİNİ tek programda kullanıyorum. Hepsini de aynı komutlarla, aynı tuş kısa yolları ile, aynı kolaylıklardan yararlanarak kullanıyorum. IMAP işte bunu sağlıyor. O yüzden 50 yıllık bir protokol bile olsa, neden kullanılmasın?
 
Bir de ben geçebilsem şu linux'a...
Böyle her uğraşan çıktığında hevesleniyorum, kuruyorum ama bir türlü devamını getiremiyorum. Lanet olası windows her seferinde muhtac ediyor kendine. 2 Gün önce OneDrive yüzünden yanlışlıkla masaüstündeki her şeyi sildim. 2 gün uğraştım kurtardığım dosyalar hep bozuk çıktı.
Son uğraştığım Boeing panelinin KiCad çizimlerini tamamen kaybettim. Neyse şimdi kurtarma programları önerileri gelirse konu sapar. Saptırmayalım, Linux da kalsın :)

Bence Linux'a geçmenin şu an tam zamanı. Windows 11 ile birlikte Windows 95'den beridir kullandığım Kontrol Paneli ve öğelerine bile erişmek zorlaştı ya da özellikler tuhaf bir biçimde kaldırıldı.

Basit bir örnek vereğim; Windows görev çububuüğunda (sağ alt tarafta) görünen mini ikonları Windows 11 de tamamı görünsün diye seçemiyorsun. Önceden böyle değildi ama tek tek görünür yapman lazım. Windows Registry'yi düzenlesen bile işlev yok. Yani oradaki ikonlar gizli kalmak zorunda. İyide ben hepsine tek tıkla erişmek istiyorum, oradaki ikonlar gizli kalınca bazı programları açık unutuyorum ve bunu istermiyorum.

Linux'ta ise bu işi örğenmek zorundasın, ama öğrendikten sonra GUI ile yapamasan bile bir yerlerde .conf gibi dosyasını bulup düzenliyorusun istediğini alıyorsun. Windows'ta ise Windows Registry'yi nasıl düzenleyeceğini (daha önceden öğrenmiş) bilsen bile fonksiyonu ortadan kaldırılabiliyor. Aynısı Windows 8'de de olmuştu. Başlat menüsünü kafalarına göre kaldırdılar, tutmayınca geri getirdiler...

One Drive gibi dayatmaları, her verini kontrol edebilme güçlerini filan hiç saymıyorum bile.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,848
Mesajlar
99,745
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top