Demonte Güç Kaynağı V3

Peki iki kademeli yapsak? Dusuk akimda daha hassas olmasi icin buyuk dirence, yuksek akimda kucuk dirence atlasa. Motorsikletlerde 80A akitan roleler var. Onlar bu is icin uygun olmaz mi?

Evet üst seviye cihazlar öyle yapıyordur. Mesela bendeki Rigol DP832A nin akım çözünürlüğü 1 mA. Yeni Rigol modelleri 0.1 mA. Bunun için mutlaka kademeli şönt gerekir.

Evet üst seviye cihazlar öyle yapıyordur. Mesela bendeki Rigol DP821A nin akım çözünürlüğü 1 mA. Yeni Rigol modelleri 0.1 mA. Bunun için mutlaka kademeli şönt gerekir.
Role yerine uzerinde voltaj kalmadan sontler arasinda gecis yaptirabilecek komponent var mi? Mosfetleri DC ile surmek zor diye biliyorum.

Peki iki kademeli yapsak? Dusuk akimda daha hassas olmasi icin buyuk dirence, yuksek akimda kucuk dirence atlasa. Motorsikletlerde 80A akitan roleler var. Onlar bu is icin uygun olmaz mi?
Röleden DC geçirmek, özellikle akım akıyor iken kontak konumlarını değiştirmek hiç sağlıklı değil. Bazen bu işi yapmak amacıyla pga ya da birden fazla amplifier kullanılabiliyor, analog switchli vs çözümlerde var. Ama burada aralık yine tabi limitli. 1mOhm shunt koyup, sonrasında 1mA ölçmeye çalışmak demek 1uV demek, bu da maalesef offset voltage olarak şu an piyasadaki en düşüklere eşit. Dolayısıyla yine olmuyor, shunt u değiştirmek gerekiyor bu hikayede. O yüzden temelde ölçülecek aralık, ve istenilen çözünürlüğü hatta mümkünse ölçüm frekanslarını da belirlemek gerekli

Role yerine uzerinde voltaj kalmadan sontler arasinda gecis yaptirabilecek komponent var mi? Mosfetleri DC ile surmek zor diye biliyorum.

Olur. MOSFET'ler DC ile iyi çalışır. MOSFET'lerin genel olarak sevmediği şey lineer bölgede çalışmak. Yani ne full ON nede full OFF. Ama lineer bölge için de artık MOSFET teknolojileri var.

Mesela denema yanılma gidelim. 0.2 Ω şönt kullandık. 10 mA de 2 mV voltaj olur üzerinde. 3 A de de 0.6 V olur.
Benim güç kaynağım 5A olacağına göre.
0.2Ω 5A de 1V oluyor. Bu Durumda benim 200mR 5W şönt kullanmam lazım.
Sıcaklığıda tam sınırda değilde daha aşağıda tutmak için 200mR 10W şönte ihtiyacım var demek.
O zaman ben 2 tane 400mR 5W şönt bulup paralel bağlarsam bu iş olur. Yada 3 tane 600mR 3W Şönt bulursam daha iyi olur sanki.
Doğru mu anlamışım?

Evet aynen öyle. Mantığını anlamışsın :)

Cicilerim geldi :D
20240122_125220.jpg

PCB de çinden geldi. Şuan fide hocamın elinde. Yakında bana ulaştıracak.
IMG-20240122-WA0000.jpg

stencil'i özel olarak sen mi istedin yoksa her PCB ile gönderiyorlar mı? Bizim sayın Türk gümrüğünden korkuma şimdiye kadar hiç PCB getirtmedim Çin'den :temkinli1:

stencil'i özel olarak sen mi istedin yoksa her PCB ile gönderiyorlar mı? Bizim sayın Türk gümrüğünden korkuma şimdiye kadar hiç PCB getirtmedim Çin'den :temkinli1:
Fide hocam ilgilendi abi. Sanırım stencil de kupon ile bedavaya geldi. Ama gümrüğe ödediğim fiyatı sormayın :kizgin2:

Fide hocam ilgilendi abi. Sanırım stencil de kupon ile bedavaya geldi. Ama gümrüğe ödediğim fiyatı sormayın :kizgin2:
Stencil bedavaya geldiyse gümrüğü çok dert etme bence. Çünkü stencil pcb'ye göre çok pahalı birşey. Bi ara jlcpcb'den pcb ile stencili birlikte alayım demiştim. Stencil fiyatını görünce vazgeçtim. Yanlış hatırlamıyorsam stencil ekleyince kargo maliyetide hatırı sayılır miktarda artıyordu (yani biz fakirlere göre hatırı sayılır).

Fazladan set varsa birisini satın alayım senden Gökhan. Paralel çalışalım üzerinde.

İnsan buna lehim yapmaya kıyar mı yav?
Kendi çizdiğim kartı ilk defa böyle boyalı, delik geçişli filan görüyorum. 5 sene önce böyle kartlara bakıp " nasıl akıl ediyorlar da yapıyorlar böyle kartları? Nasıl bir teknolojileri var." diyordum. Halbuki biraz asit, biraz boyayla oluyormuş. :D

20240124_214141.jpg

İlk krem lehim tecrübesi :)

20240129_213958.jpg

20240129_214041.jpg

Son düzenleme:
Bitti. Bende bittim.
Ufak tefek hatalar yapmışım.
1 tane büyük hatam var, o da dac'ı MCU altına koymuşum. Kesin çalışsa sıkıntı değil de test aşamasında oraya prob sokamayacağım. :(

20240130_000530.jpg

20240130_000602.jpg

Son düzenleme:
Evet. Geldik yine işin teknik kısmına.
Eski kodlardan Basic bir kod derleyip devreyi çalıştırmayı denedim. Ama çıkıştan voltaj alamadım.
Durum şu şekilde;
Ekran görüntüsü 2024-01-31 205802.png

Kod:
#include <Arduino.h>
#include <U8g2lib.h>
#include "I2CKeyPad.h"
#include "hardware/watchdog.h"

// DAC Kodları Set Constants
const int dacChipSelectPin = 17;  // pin 9'u DAC için çip seçimi olarak ayarlayın:

/// Röle devresi ////////////////////////
#define onikiv 16
#define yirmialtiv 20
#define otuzikiv 21
#define fanPwr 3
#define cikis 22

void setup(void) {
  Serial.begin(115200);
  bt.setRX(1);       //kullanacağımız rx pini
  bt.setTX(0);       //kuellanacağımız tx pini
  delay(50);         //gerek varmı bilmiyorum kısa bir bekleme
  bt.begin(115200);  //115200baud değerinde haberleşmemizi 12-13 pinlerinden başlattık
  SPI.begin();
  SPI.setTX(19);
  SPI.setSCK(18);
  Wire.setSDA(4);
  Wire.setSCL(5);
  Wire.begin();
  u8g2.begin();
  // DAC KODLARI /////////////
  pinMode(dacChipSelectPin, OUTPUT);
  // set the ChipSelectPins high initially:
  digitalWrite(dacChipSelectPin, HIGH);
  // initialise SPI:

//SPI.setBitOrder(MSBFIRST);         // Kesinlikle gerekli değil, sadece emin olmak için.
  //SPI.setDataMode(SPI_MODE0);        // Kesinlikle gerekli değil, sadece emin olmak için.
  setDac(0, 0);  //Amper
  setDac(0, 1);  //Volt

pinMode(interrup, INPUT_PULLUP);

pinMode(onikiv, OUTPUT);
  pinMode(yirmialtiv, OUTPUT);
  pinMode(otuzikiv, OUTPUT);
  pinMode(fanPwr, OUTPUT);
  pinMode(cikis, OUTPUT);

digitalWrite(onikiv, LOW);
  digitalWrite(yirmialtiv, LOW);
  digitalWrite(otuzikiv, LOW);
  digitalWrite(fanPwr, LOW);
  digitalWrite(cikis, LOW);
}
void setDac(int value, int channel) {
  byte dacRegister = 0b00110000;                         // Varsayılan DAC kayıtlarını ayarlar B00110000, 1. bit DAC'yi seçer, A=0 B=1, 2. Bit giriş Tamponunu atlar, 3. bit çıkış kazancını 1x'e ayarlar, 4. bit aktif düşük kapatmayı kontrol eder. LSB burada önemsizdir.
  int dacSecondaryByteMask = 0b0000000011111111;         // 12 bitlik değer olan B00000000111111111'in son 8 bitini izole eder.
  byte dacPrimaryByte = (value >> 8) | dacRegister;      //Değer maksimum 12 Bit değerdir, Birincil Bayta giriş için değerden ilk 4 MSB'yi almak için 8 bayt sağa kaydırılır, ardından da Register ile BORed
  byte dacSecondaryByte = value & dacSecondaryByteMask;  // 8 LSB'yi izole etmek ve onu tek bir bayta indirmek için 12 bit değerini karşılaştırır.
  // Ayarlanacak DAC'yi belirlemek için birincil Baytta MSB'yi ayarlar, DAC A=0, DAC B=1
  switch (channel) {
    case 0:
      dacPrimaryByte &= ~(1 << 7);
      break;
    case 1:
      dacPrimaryByte |= (1 << 7);
  }
  noInterrupts();                        // DAC'ye veri göndermeye hazırlanmak için kesintileri devre dışı bırakın
  digitalWrite(dacChipSelectPin, LOW);   // DAC'yi seçmek için Chip Select pinini alçaltın:
  SPI.transfer(dacPrimaryByte);          //  Birincil Baytı gönder:
  SPI.transfer(dacSecondaryByte);        // İkincil Baytı gönder
  digitalWrite(dacChipSelectPin, HIGH);  // DAC'nin seçimini kaldırmak için Chip Select pinini yükseğe alın:
  interrupts();                          // Kesintileri etkinleştir
}
void loop(void) {
  ts = millis();
  if (ts != prev_ts) {   
      digitalWrite(yirmialtiv, LOW);
      digitalWrite(otuzikiv, LOW);
      delay(20);
      digitalWrite(onikiv, HIGH);
      digitalWrite(cikis, LOW); 
      voltaj = 10.00 * 136;
    setDac(voltaj, 1);  // Volt
    akim = 2.00 * 819;
    setDac(akim, 0);  //Amper   
  }
}

Hatayı buldum.
Kırmızı ile daire içine aldığım diyotu ters bağlamışım.
Çevirince çıkışa 9.6V geldi.

Şimdi ben DAC'a 10v gönderdim, çıkışa 9.6v geldi. Bunun için çarpım katsayısı ile mi oynamalıyım yoksa başka bir yerde daha mı sıkıntı vardır?
Çarpım katsayısını zamanında nasıl hesapladığımızı şuan hatırlamıyorum ama biraz zihnimi zorlayınca hatırlar gibi oldum.
4096 DAC şeysi. Maksimum voltajımız da 30V 4096/30 = 136,5333333333333
Acaba küsüratı yazmadım diye mi 0.4v hatalı geliyor?
Yine yanlış hatırlamıyorsam DAC'ı 1'er 1'er değiştirebiliyorduk. O zaman da 137 yapacağım yine tam tutmayacak.
Tamam benim beyin burada durdu. Daha ileri gitmiyor.

Ekran görüntüsü 2024-01-31 205802.png

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back