Demonte Güç Kaynağı Kademeli Trafo KiCad Çizimi

Benim aklımda başka bir sorun var. Çıkış transistörü kısa devre olur ise 30v doğrudan çıkışa aktarılacak. Bu durumda nasıl bir koruma düşünülebilir? Benim aklıma gelen şöyle, çıkış kontrolsüz yükselirse opamp bunu hemen fark edip düzeltmeye çalışacak ama artık kontrol sahibi olmadığından çıkışını negatif yönde limitleyecektir. Bu arıza yakalamak için güzel bir sinyal. Sonrasında sistemi susturmak lazım. Bunun içinde başka bir anahtarlama elemanı gerekli. ek bir transistör sistemi hızlıca kesime götürebilir.

Bahsettigin sorun icin crowbar eklenebilir. Sigorta olarak da kurulabilir sigorta takilabilir.
 
Crowbar cok kritik yuklerin besleme katinda kullanilan intihar devresidir.

Besleme voltaji set edilen degerin ustune ciktiginda dogrudan besleme hattini kisadevre ederek sigortayi attirir.

Dolayisi ile guc kaynaklarina eklenebilir.

Artik pek gorunmeyen 100 binlerce dolar olan mainframe bilgisayarlarin guc kaynaklarinda muhakkak olurdu.

Yalniz iyi tasarlanmazsa basa bela olan bir devredir.
 
Çıkışı açıp kapama anlamında opamp girişinden yazılımsal bir kontrol sağlamak mantıklı. Ama koruma devresi için yazılımsal bir çözüm bence uygun değil. Olay çok karmaşıklaşıyor. Korumanın gerçekleşmesi, birçok farklı unsurun mükemmel çalışmasına bağımlı hale geliyor.

1N4148 sart degil kaldirilip atilabilir.

O diyot kaldırılırsa sabit akım özelliği çalışmaz. O diyot, normal şartlarda akım koruma opamp'ini tamamen devreden ayırıyor. Sadece çekilen akım, ayarlanan sınır değere ulaşınca devreye giriyor. Eğer o diyot tamamen kaldırılırsa o zaman akım sınırlama özelliği ortadan kalkar.
 
Aslında şöntün şase tarafında olduğu tasarımlara biraz gıcık oluyorum. High side akım algılama ile çalışan sistemler daha anlaşılır, akla yatıyor.
 
moc3081'e alternatif, tek entegrede 3 çıkışlı bir opto arıyorum. amaç yerden tasaruf.
 
Konuyu detaylı takip edemedim ama veri dökümanından anladığım kadarıyla, MOC3081 bir triyak sürücüsü. Kendi başına akım kontrol etme kabiliyeti yok. Harici bir triyak yine lazım olacak.

Ayrıca sıfır geçiş devresi anahtarlamanın sıfır noktasında olmasını sağlıyor diye anlıyorum. Yani siz lede enerji verdikten sonraki ilk sıfır geçiş noktasında gücü anahtarlıyor. Dolayısıyla dimmer, güç kontrol gibi uygulamalar değil, yumuşak anahtarlama için kullanılması mantıklı gibi. Çok kanallısı hakkında bilgi sahibi değilim. MOC3021, MOC3022 ve MOC3023 versiyonları var ancak aradaki tek fark ledin sürülme akımı gibi.
 
Ben tam tersini anladım. Sıfır geçiş devreli optoları kıyıcı uygulamalarında kullanmak imkansız gibi. Çünkü, benim anladığım kadarıyla, hep sıfır geçiş noktasını kendileri takip edip siz daha önce ledi yaksanız bile bekleyip o anda iletime geçiriyorlar. Böyle olunca kullanım yeri yumuşak anahtarlama olmuş oluyor.

Amaç kıyıcı yapmak ise sıfır geçiş devresini dışarıda tutup çıkışıyla mikrokontrolcüyü uyarmak ve bu önerdiğiniz türden bir opto kullanmak daha iyi olacaktır.
 
Hatırladığım kadarıyla zero crossing olayı önemliydi. O yüzden moc serisi kullanmıştık. Çok çıkışlı entegre yoksa mecburen bununla devam edeceğim.
 
Zero crossing'in esprisi EMI ile ilgili daha çok. Bir de komponent stresini minimize etme amaçlı. Sekonder voltajının sıfır anında anahtarlama yapınca ani bir değişim olmadığı için anahtarlamaya bağlı parazit yayılımı olmuyor ve snubber devresi vs kullanmaya gerek kalmıyor. Ayrıca gene ani olarak voltaj ve akım değişmediği için triyak daha keyifli çalışmış oluyor.
 
Ilave olarak, elektrik ureticileri/saticilari sebekeden harmonikli akimlar cekilmesini istemez. Fazi kiyarak enerji cektiginizde bolca harmonikli akim cekersiniz.
 
.... Sıfır geçiş devreli optoları kıyıcı uygulamalarında kullanmak imkansız gibi. ....

Yalniz bu durum sifir gecis tetiklemeli sistemlerle gucu orantisal kontrol edemeyecegimiz anlamina gelmiyor.

Guc elektroniginde integral kontrol adinda bir kontrol var. Yuke bir tam yada yarim alternans guc ver, n tam ya da yari alternans guc verme gibi bir kontrol teknigi var.

Kisaca sebekenin yarim peryodunun tam katlarinda guc verme teknigi olarak biliniyor. Gucu verip/kesme islemi sifir noktalarinda denetlendigi icin fazi kiyma teknigine gore daha az harmonige neden oluyor.

Bu teknikte fazi kiyamiyoruz. Yarim peryod cozunurlukle dusuk frekansli pwm/kiyma yapmis oluyoruz. Daha cok isitici uygulamalarinda kullaniliyor.
 
Son düzenleme:
triyaklar sinüsün herhangi bir noktasında açılmayı sevmiyor.

BTA12 ile çalışıyordum 4 A rezistans sürüyorum.

bta12 olur olmaz yerde patlıyor MOC3021 non zero cross ile çalışıyorum.

zero crossu doğru şekilde yapmaya başladığımda bta12 durmadan tam yükte 4 5 saat anahtarlama yaptı ve yanma söz konusu değil.

yük yokken açıldığında etiket değeri kadar akım geçirmek mümkün ama yükte açılma yaptığında 3 katı kadar küçük bir akımda geçse dayanamıyor
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,003
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top