Yazıcı toner çipi ile ilgili ne yapabilirim?

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,577
Yakın zamanda Pantum P3500DN model bir yazıcı aldım. O zaman toner fiyatlarına ve muadil toner çipinin piyasa durumuna bakmamıştım. Yazıcının fiyatı gayet uygundu. Hatta hoşuma gitti, bir tane daha aldım. Şimdilik sıkıntı yok. Hem network hem de dublex olması gayet hoş. Network üzerinden bağladım evdeki 3 bilgisayar kullanıyor.

Gelelim sıkıntılı kısma. Toner fiyatı 1400TL ile 3000Tl arasında değişiyor ki benim yazıcıyı aldığım fiyat 3000 baskılık toner fiyatının biraz üstünde idi. Üzerindeki toner bitmedi henüz ama demo toner olduğunu düşünüyorum. 10K baskı kapasiteli toner ise orjinal 3000TL civarında.

Daha önceki toner çiplerinde gördüğüm üç nokta var:
1) Bazı baskı makinelerinde toner ve ipek RFID etiket ile haberleşiyor. Baskı sayısını saymıyor. Sadece ipek/mürekkep sona gelince çipi yakıyor. Tekrar çalışmıyor.

2) Bazı toner çipleri 2 pad'e sahip. Bu da protokolün Maxim/Dallas One Wire olduğunu (ibutton /akbil / DS18B20) olduğunu akla getiriyor. Protokol analizi yapılabilir.

3) Bazı toner çipleri 4 pad'e sahip. Hattı bazı çiplerin üzerinde (Epson yada Hp olabilir.) SDA, SCL, Gnd gibi ibareler gördüm. Bu da kullanılan protokülün I2C olduğunu gösterir ki yapılan iş sadece çıktı sayısını hafızada tutmak. 24C000 yada 24C08 bile gayet yeterli bu iş için. Geriye çip adresini bulmak ve okuma yazma işlemini (varsa şifre protokülünü) çözmeye kalıyor. Buraya kadar yapabilirim diye düşünüyorum. Yapamasam bile elimdeki yeni yazıcının çipinden okuduğum veriyi (200-300 baskı anca aldım) kaydedip, ilerde toner dolumu yapınca tekrar çip üzerine yazsam bile 200-300 baskıdan başlayacağı için işimi görecektir diye düşünüyorum. Aslında elimdeki lojik analizör ile yazıcının garantisini bozma pahasına protokol analizi yapsam belki iler tutar bişeyler elde edebilirim.

Dram bozulmadığı sürece orjinal/muadil toner almadan devam edebilirim diye düşünüyorum. Arada pdf kitap baskıları alınca aylık 500-1000 sayfa baskı aldığım dönemler oluyor. Emektar HP1020 şimdilik çalışıyor ama onda da adetli baskı alması sıkıntı. Dubleks olmadığı için kağıdı tekra vermek gerekiyor. Bu da kağıt yapışması ve bir sürü kağıdın telef olması anlamına geliyor.

Sizin bu konu ile alakalı gördüğünüz duyduğunuz nedir? Pantum yazıcının garantisini kırmaya değer mi?
Yedek çip Aliexpress'te 170TL + 80TL kargo ile satılıyor. yerli satan yada kıran görmedim. Pantum'un satışta olan diğer modellerine yzılımla çip reset yapıp yazıcıın bir daha çip istemeden çalışmasını sağladıklarını biliyorum ama bendeki model için bir çözüm şimdilik yok.
 
benim samsung ml1660 var.
her tarafını tamir ettim hala toner değişmedik 2012-2022 hala fabrika çıkışı toneri ile devam ediyorum şuan %21 seviyesinde çok nadir baskı alıyorum.

beslemesi duman oldu smps kontrol entegresinin bulamadık içinde 24v ayrı bir adaptör var.
kağıt sensörü bozuldu ben kendim yaptım kağıt sensörü yaptığımda bozuldu kağıt var sensörü yerine direkt gndye çektim hep kağıt var sanıyor.

step motoru bobinine seri bağlı 2 wat 47R dirençler var bunlar olmazssa motoru süremiyor hataya geçiyor.
 
IMG_20221028_143320.jpg


IMG_20221028_144344.jpg

Şimdilik VCC ve gnd pinlerini belirledim.
İletişimin İ2c olduğuna eminim diyebilirim.
Bu arada elimdeki lojik analyzerin çok Bi işe yaramadığını öğrendim. Yada ucuz lojik analyzer ve pahalısı arasındaki farkın ne demek olduğunu gördüm diyebilirim. Yada henüz lojik analyzer sample rate ve mhz kavramlarını oturtamadım kafamda.

Gelişmeleri yazarım.
 

Ekler

  • IMG_20221028_143126.jpg
    IMG_20221028_143126.jpg
    457.4 KB · Görüntüleme: 97
Bir yazıcı vardı. Oki idi sanırım. Yeni makinenin toner ile birlikte dram da bitmişti. Dram yeni yazıcı parası idi.
 
Bende oki mb451 var. Eski bir model artık. Full dublex ve netwok var. 10 yılı devirdi. Orijinal drum. 5. Kartuş sanırım. Sayaçta 10k civarında...
 
toneri cikarip tekrar taktiginizda yada toner degisimindeki data durumu faydali olabilir, reset datasi gibi, sahsen ilk toner kontrolunun cok onemli oldugu gibi bir his olustu bende.
 
Bir yazıcı vardı. Oki idi sanırım. Yeni makinenin toner ile birlikte dram da bitmişti. Dram yeni yazıcı parası idi.

Kamuda Oki B721/731 kullanıyoruz. Bazı dönemler yazıcılar akşama kadar çalışıyor. O kadar ısınmaya rağmen pek sorun yaşatmıyor.

Başka kurumlardan başka marka yazıcılarda temin ediyoruz. Deneyimli arkadaşlar Oki'nin diğer yazıcılara göre çok iyi olduğunu söylüyor.

Toneri, bakım kiti vs pahalı tabi.
 
1667032866082468498783.jpg
1667032886500905335549.jpg


Son durum bu.
Bir sürü İ2c adres görüyorum. Hepsini tek tek okuttum. 0x58'den başlayıp 0x67'e kadar olanlarda data var ama saçma şekilde 254 yada 255 datası var. Doğru dürüst bişey okuyamadım.
Pogo pin kullanmam çünkü sniff yaptığım esnada kartuş yazıcıya takılı. En basit çmzüm bu idi.
 
Sanırım doğrudan eeprom okumak yerine yazıcı üzerindeki iletişimi takip etmek daha mantıklı olacak. Artık pinleri biliyorum.
 
On-off - printCount260.jpg
On-off - printCount260-ikinci veri.jpg

Yazıcı açılışnda bu verileri yakaladım. Sanırım toner çipinin ismini ve çıktı sayısını okuyor. Bu arada sayısı 260.
 
print-count261.jpg
print-count261-2.jpg
conf.jpg


Burdaki configurasyon ile iligili öğrenmem gereken bişey var sanırım. @taydin abi bi el atsan şu işe. ERROR mesajı burdaki bişeyin uygun olmadığını belirityor sanırım.
 
166703416393674578044.jpg

AD2 ye döndüm.
 
Error büyük ihtimalle ACK gelmediğini ifade ediyor. Grafik çözünürlüğü yeterli değil farkedilmiyor.
 
Eğer bir I2C aygıttan bir blok data okuyorsan datanın bittiğini ifade etmek için aygıt NACK gönderir. Bunu error olarak görürsün ama bu gerçekte bir hata ifade etmiyor, sadece son datanın gönderildiğini ifade ediyor. AD2 ile mi bakıyorsun I2C busa?
 
Eğer bir I2C aygıttan bir blok data okuyorsan datanın bittiğini ifade etmek için aygıt NACK gönderir. Bunu error olarak görürsün ama bu gerçekte bir hata ifade etmiyor, sadece son datanın gönderildiğini ifade ediyor. AD2 ile mi bakıyorsun I2C busa?
AD2 ile okuyorum abi.
 
AD2 yerine kingst LA1010 ile okuma daha düzgün yapılıyor. AD2 özellikle ACK yazan bazı yerlerde error yazıp bırakırken LA1010 veriyi daha net çözümledi. Elde ettiğim değerleri yazarım yine.
 
Çipini arkası damla tip. So8 kılıf smd değil.
Ponyprog nedir? Birazdan netten arayayım
 
Pantum 6550w var bende de no chip yazılım attım 4 kere dolum yaptım herhangi uyarı yok bakın sizin modelede isterseniz...
Chipten bu seviyede dump alıp .
Tekrar yazamıyormusunuz toner dolumu yaptığınızda ..
 
Pantum 6550w var bende de no chip yazılım attım 4 kere dolum yaptım herhangi uyarı yok bakın sizin modelede isterseniz...
Chipten bu seviyede dump alıp .
Tekrar yazamıyormusunuz toner dolumu yaptığınızda ..
Yazıcı daha yeni. 260 baskı aldım henüz. Eğer elinizdeki yazılım 3500dn destekliyorsa bende deneyeyim. Sıkıntı şu henüz hiç toner dolumu yapmadım. Kitap basmak istiyorum. Toner bitecek. Dolduracak yer de buşdum ama maalesef çip yok. Bu yüzden çip çaresine bakmam lazım. O yüzden arayıştayım.

İndirme linki, google drive, yandex vb paylaşırsanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,340
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top