IRFZ44N var elimde. Yada eski power supply lerden belki daha iyi bir şey bulabilirim.
Pot olarak trimpot iş görür mü? ve kaçlık olmalı?

Çok turlu olsun da, trimpot veya pot farketmez. Eğer çok turlu yapmazsan akım ayarı çok zor olur. Ve ayarladığın değerde durmayıp hafifden değişir.

Bu minimal elektronik yükü ayrı bir konuda yapıp dönersen daha iyi olur. Başkalarının da işine yarar.

Bu minimal elektronik yükü ayrı bir konuda yapıp dönersen daha iyi olur. Başkalarının da işine yarar.
Düşünüyorum baskıdevresini mi çıkartsam yoksa delikli plakete mi yapsam diye. :dusun1:

Daha önceden de şöyle bir şey yapmaya çalışmışım :)

20240313_002036.jpg

Bence havada yap gitsin :) Transistör ile yaparsan darlington olması lazım, yoksa fazla akım çekemezsin.

Arkadaşlar sorumu mazur görün, forumda 26 tane güç kaynağı başlığı var. Ne nedir kısaca bir mesajda açıklayabilir misiniz, hangisinde neyi takip edeceğimi şaşırdım :)

Arkadaşlar sorumu mazur görün, forumda 26 tane güç kaynağı başlığı var. Ne nedir kısaca bir mesajda açıklayabilir misiniz, hangisinde neyi takip edeceğimi şaşırdım :)
Çoğu benimdir. :katil1:
Öğrenerek gitmeye çalıştığım için, bir sorunu çözene kadar 20 sayfa oluyor konu. Birisi kalkıpta baştan okumaya kalksa 20 sayfa çok sıkıntı olur diye aynı projeyi yeni konu olarak açıyorum.

Tamam şimdi akım opamp'lerini takacaksın da, elektronik yük lazım sana. İstersen elektronik yükü sipariş et ondan sonra devam edelim :D

Veya projeye şimdi ara ver, hemen basit MOSFET'li elektronik yük yap.
Abi şimdi son iki opamp'i taktım. Elektronik yükü de bağladım.
Buradan sonra nasıl ilerliyoruz?
Çıkışı 5A'e kadar test edeceğiz. Yazılımı güncellemem lazım sanırım.
Voltajı sabit vereyim, akımı direk 5A verecek şekilde mi set edeyim DAC'a?
4096/5=819.2 Yani yazılım ile 5 değerini 819.2 ile çarparak gönderirsem 5 amper vermiş olurum sanırım. :dusun1:
Ayrıca kaç volt göndermem gerek çıkışa?

Şimdi Voltajı 25 volta sabitliyorum. Akımı butonlar ile 1'er Amper olarak yükselteceğim.
Eğer bu kısa testte sorun çıkmazsa DAC'ı 10mA yada 100mA adımlama olarak kodlayıp voltaj da yaptığım gibi kalibrasyon haritasını çıkartacağım.

Aşama aşama gitmen lazım. Akım kontrol opamp'lerini tak ve DAC'tan oraya maksimum voltajı ver. U11 çıkışı DAC çıkışına eşit olacak. U12 çıkışı ise +Vcc olacak (+35 V herhalde). Bu yapılandırma, maksimum akıma izin veren yapılandırma.

Bu yapılandırma ile önce yüksüz olarak güç kaynağı çıkış voltajını 0 - 30 V arasında ayarlayabildiğini gör.

Akımı kontrol etmek için aşağıdaki gibi bir kod düzenlemesi yaptım.
voltaj değişkenini butonların dışına alıp direk 4096 set ettim. Sonrada bunu DAC'a gönderdim ki voltaj her daim full açık olsun.
Ama ne hikmetse devreyi ilk çalıştırdığımda voltajı set etmiyor DAC'a Ancak butona bastığımda sevk ediyor.
Acaba bu DAC'ta iki kanalıda aynı anda set etmek şartı mı var?

C++:
void loop() {
  if (akim >= 5) {
    akim = 5;
    dac = 4096;
  } else if (akim <= 0) {
    akim = 0;
    dac = 0;
  }
  voltaj = 4095;
  setDac(voltaj, 1);
  if (digitalRead(yukariBtn) == 1) {
    akim++;
    delay(200);
    dac = akim * 819.20;
    setDac(dac, 0);
  }
  if (digitalRead(asagiBtn) == 1) {
    akim--;
    delay(200);
    dac = akim * 819.20;
    setDac(dac, 0);
  }
  digitalWrite(onikiv, LOW);
  digitalWrite(yirmialtiv, LOW);
  delay(20);
  digitalWrite(otuzikiv, HIGH);
  digitalWrite(led, LOW);
}

Akımı kontrol etmek için aşağıdaki gibi bir kod düzenlemesi yaptım.
voltaj değişkenini butonların dışına alıp direk 4096 set ettim. Sonrada bunu DAC'a gönderdim ki voltaj her daim full açık olsun.
Ama ne hikmetse devreyi ilk çalıştırdığımda voltajı set etmiyor DAC'a Ancak butona bastığımda sevk ediyor.
Acaba bu DAC'ta iki kanalıda aynı anda set etmek şartı mı var?

C++:
void loop() {
  if (akim >= 5) {
    akim = 5;
    dac = 4096;
  } else if (akim <= 0) {
    akim = 0;
    dac = 0;
  }
  voltaj = 4095;
  setDac(voltaj, 1);
  if (digitalRead(yukariBtn) == 1) {
    akim++;
    delay(200);
    dac = akim * 819.20;
    setDac(dac, 0);
  }
  if (digitalRead(asagiBtn) == 1) {
    akim--;
    delay(200);
    dac = akim * 819.20;
    setDac(dac, 0);
  }
  digitalWrite(onikiv, LOW);
  digitalWrite(yirmialtiv, LOW);
  delay(20);
  digitalWrite(otuzikiv, HIGH);
  digitalWrite(led, LOW);
}
2 kanalı set ederken araya bir asm("nop"); koymak gerekiyor ben öyle yapmak zorunda kaldım

Akım DAC'ina 4095 yaz. Voltaj DAC'ına da döngü içerisinde 0 ... 4095 e kadar değerler yaz ve çıkışta da testere dişi dalgayı gör. Bu işlem, voltaj regülasyonunun doğru çalıştığını teyit eder.

Akım DAC'ina 4095 yaz. Voltaj DAC'ına da döngü içerisinde 0 ... 4095 e kadar değerler yaz ve çıkışta da testere dişi dalgayı gör. Bu işlem, voltaj regülasyonunun doğru çalıştığını teyit eder.
Abi aklımı karıştırmamak için bunu yapmadım.
Kafamda oturttuğum yoldan devam edeyim istiyorum.

Öncelikle şunu belirteyim. Bu gün 36v olan zeneri 33v ile değiştirdim.
Biraz önce BD135'i yaktım. Bu güne kadar BD135 de soğutucu yoktu. Ufak tefek denemeler yaparken hiç sorun olmamıştı.

Biraz önce yukarıda da belirttiğim gibi voltaj DAC'ına 4095 set ettim.
Sonra devreye elektronik yükü bağladım. Gücü verdim.
İlk sorunum direk void loop içinde voltaj DAC'ını set etmeme rağmen açılışta voltajı ayarlamıyor.
Akımı 1 artırdığımda Clampta 1A gördüm. Voltajda buna bağlı olarak çok az bir şey yükseldi.
Sonra akımı 2-3 olarak yükselttim ama devamında 4 ve 5 Ampere çıkamadım. (Sanırım bunun sebebi Elektronik yükü trim pottan ayarlamamış olmam.)
Sonra neden akımın 3 ten yukarı çıkmadığını düşünürken cızzzt diye bir ses geldi ve BD135 ten duman çıktığını gördüm.

Şimdi BD135'i değiştirip soğutucuya bağlayacağım, Elektronik yüküde 5A çekecek şekilde trimpottan ayarlayacağım.
Sonra bir deneme daha yapacağım.
Kafamda şuanda tek oturmayan şey voltajı neden 4095 ile full set edemediğim. Neden akımı yükselttikçe gıdım gıdım arttığı.

@taydin Abi U13'ün 4 numaralı negatif besleme bacağında +5.3v var. Dünkü yangında başka bir yere daha zarar vermişiz herhalde. Neresi olabilir acaba?

Oradaki voltajı C7 nin eksisine göre ölçersen -2.1V görmen lazım. Bozulacak birşey de pek yok orada. İstersen tüm opampleri sök ve öyle ölç.

Oradaki voltajı C7 nin eksisine göre ölçersen -2.1V görmen lazım. Bozulacak birşey de pek yok orada. İstersen tüm opampleri sök ve öyle ölç.
Düne kadar -2.2v okuyordum...
Akım opmaplarını sökmüştüm zaten. Voltaj opampınıda söküp öyle ölçeyim.
Voltaj opampı da ısınıyordu biraz, beklide o gitmiştir. Bakıp dönüyorum hemen.

Bir problemle karşılaştığım zaman yapman gereken, çalıştığını bildiğin bir önceki duruma dönmeye çalışma. Bir önceki de çalışmıyorsa ondan önceki. Çalışan bir durum bulduğun anda da tekrar ilerlersin.

Bir problemle karşılaştığım zaman yapman gereken, çalıştığını bildiğin bir önceki duruma dönmeye çalışma. Bir önceki de çalışmıyorsa ondan önceki. Çalışan bir durum bulduğun anda da tekrar ilerlersin.
Abi şöyle özetlesem iyi olacak:
Dün akım testi yaparken BD135 gitti, IRFP260N gitti. Bu durumdayken güç kaynağını bırakıp Elektronik yükü tamir ettim.
Sonra BD135'in yenisini taktım. 36V zeneri 33V ile değiştirdim. Şuanda negatif hatta 5v var.
Birde 2N3055 leri bağladığım klamenslerin üç bacağıda birbiri ile kısa devre. Yani şuan bir yerde kısadevre var, bulmaya çalışıyorum.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back