DFEA 1P 6 pinli smd Mosfet

SUB ZERO

Aktif Üye
DFEA 1P kodlu 6 pinli smd Mosfet. P kanal mı N kanal mı bir türlü bulamadım. TV Tcon kartı 12 V hattını anahtarlıyor. 1,2,5 ve 6 nolu source 3 nolu gate 5 numaralı Drain olduğu devre üzerinden belli. Bu mosfet arızalı kısa devre. Bu mosfeti sötükten sonra drain source kısa devre ettim TV çalışıyor. Tv standbye iken gate ucuna 11 ve 12 v gidip geliyor. Stand bye çıktıktan sonra gate ucuna 6 v stabil geliyor.

Ekler

• IMG_20250420_131637.jpg
    IMG_20250420_131637.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 10
Şemasını buldum arkadaşlar. A06415 P kanallı mosfetmiş. Elimde A04614 P kanal ve N kanaldan oluşan dual mosfet vardı. Onun sadece P kanallı mosfet kısmını kullandım. Şu anda sorun çözüldü.

Ekler

• AO6415.PNG
    AO6415.PNG
    46.4 KB · Görüntüleme: 20
Standbye iken gate ucuna 12V geliyor bu mosfet açılmıyor standbye çıktıktan sonra gate ucu 6v düştüğünde açılıyor. Nasıl oluyor anlamadım? Birisi açıklayabilir mi?
|Vgs(th)|ⓘ - Maximum Gate-Threshold Voltage: 1.2 V. Bu voltaj mosfetin açılması için sınır gerilim değil mi?

AO6415 Datasheet and Replacement​

Type Designator: AO6415
Type of Transistor: MOSFET
Type of Control Channel: P -Channel
Pd ⓘ - Maximum Power Dissipation: 1.25 W
|Vds|ⓘ - Maximum Drain-Source Voltage: 20 V
|Vgs|ⓘ - Maximum Gate-Source Voltage: 12 V
|Vgs(th)|ⓘ - Maximum Gate-Threshold Voltage: 1.2 V
|Id| ⓘ - Maximum Drain Current: 3.3 A
Tj ⓘ - Maximum Junction Temperature: 150 °C
Qg ⓘ - Total Gate Charge: 3.2 nC
tr ⓘ - Rise Time: 5.5 nS
Cossⓘ - Output Capacitance: 63 pF
Rds ⓘ - Maximum Drain-Source On-State Resistance: 0.082 Ohm

Ekler

• AO6415.PNG
    AO6415.PNG
    46.4 KB · Görüntüleme: 13
Acilma tabirini MOSun kesime gitmesi anlaminda kullaniyorsunuz degil mi?
Standby durumu ve standbydan cikis durumunda P13V_PW noktasindaki gerilimin degeri nedir?

Konuyla alakali degil ama BD219_SHP 0.012 Ohm yazan malzeme nedir?

Acilma tabirini MOSun kesime gitmesi anlaminda kullaniyorsunuz degil mi?
Standby durumu ve standbydan cikis durumunda P13V_PW noktasindaki gerilimin degeri nedir?

Konuyla alakali degil ama BD219_SHP 0.012 Ohm yazan malzeme nedir?
Açılma tabirini mosfetin on(iletime geçme) anlamında kullanıyorum.
Standbye durumunda mosfetin gate ucunda 11- 12v gidip geliyor. Standbyden çıktıgında mosfetin gate ucunda 5.6 - 6 v civarı.
Sorduğunuz parça bobin hocam. Ama orası boştu. O parça olsa mosfete gerek kalmıyor zaten.

Sadece bir oneri acilip kapanma tabirleri hep kafa karistiricidir. Onun yerine On/Off ya da iletimde kesimde tabirlerini kullanin.

Standby durumunda yuke voltaj gitmemesi icin P kanal Mosun gate voltajinin tabiki 12v civarina cikartilmasi lazim.
Standby modundan cikildiginda MOS'un iletime gecmesi lazim. Bu durumda topraga gore gate voltajinin 12v -Vth yani 10.5 V altina inmesi gerekir. Fakat On/Off modunda Vth degerinin cok ustu kullanilir cunku akim Vth degerinden itibaren voltajla artar.

Dolayisi ile Gata bacagina topraga gore 5v verdiginizde 12-5=7 volt civarinda voltaj vermis olursunuz.

Dolayisi ile bir gariplik yok.

Sadece bir oneri acilip kapanma tabirleri hep kafa karistiricidir. Onun yerine On/Off ya da iletimde kesimde tabirlerini kullanin.

Standby durumunda yuke voltaj gitmemesi icin P kanal Mosun gate voltajinin tabiki 12v civarina cikartilmasi lazim.
Standby modundan cikildiginda MOS'un iletime gecmesi lazim. Bu durumda topraga gore gate voltajinin 12v -Vth yani 10.5 V altina inmesi gerekir. Fakat On/Off modunda Vth degerinin cok ustu kullanilir cunku akim Vth degerinden itibaren voltajla artar.

Dolayisi ile Gata bacagina topraga gore 5v verdiginizde 12-5=7 volt civarinda voltaj vermis olursunuz.

Dolayisi ile bir gariplik yok.
Max gate source voltajı 12 v yazıyor yani gate max 12 v verilir bu sınır aşılırsa mosfet bozulur ve mosfetin Vth 1.2 v tan itibaren iletime geçip max 12 v verilir diye anlıyordum hocam.

P kanal oldugu icin Vth degerini 12V dan duseceksin. P kanal Mosfette voltaj olcumlerinde referansi 12v tarafi alirsan daha kolay anlasilir.
Mesela başka p kanal mosfet düşünelim. Vth 3 v olsun. Max gate source voltajı 20 v olsun. 20 -3= 17 v ediyor. 17 v ile 3 v arası iletime geçiyor doğru mu?

Evet 17 volttan itibaren Source/Drain'dan akim akmaya baslar fakat source drain direnci potansiyomete gibidir.
Gate voltaji topraga gore dustukce (Source Gate voltaji arttikca) bu potansiyometre git gide dusuk direnc haline gecer verebildigin en yuksek gate source voltajinda ise artik Drain Source arasi kisa devre gibi davranmaya baslar.

Devre semasindan da goruldugu kadariyla (sanirim ledleri besliyor) yuke giden voltajin sifirdan itibaren yumusakca artmasi arzulanmis. Gate source arasindaki voltaj 11uF ile bir diger modelde 21uF ile exponansiyel sekilde yukseltilmis.

Bu da demektir ki topraga gore gate voltaji yavasca azaliyor. Yani drain source daha uzun sure potansiyometre gorevi goruyor.

'Gate voltaji topraga gore dustukce (Source Gate voltaji arttikca)' bu cümleyi şu şekilde anladım. P kanallı mosfette gate voltajı Vth gerilimine yaklaştıkça Drain Source arasında iletkenlik o oranda artıyor. Gate vth voltajına yaklaştıkça toprağa göre düşüyor ama drain source arası gerilim artıyor doğru mu acaba?

1745167321579.png

Vi voltaji arttikca PMos kesime dogru gider. Tersine Vi azaldikca Mos daha cok iletime gecer.

Vth semada Vg voltmetresi tarafindan olculen gerilim.

Vg+Vi=Vb olduguna gore

Vg=Vb - Vi olur.

Vg, Vth altina inerse Mos kesime gider. Bu durumda giris gerilimi Vi = Vb-Vth olur.

PNP ve P kanal mos yada JFetlerde voltajlari GND'ye gore konusurken hata yapilabilir. Yukaridaki semaya gore dusunmek gerekir.

Son düzenleme:
Okulunu okumadan merakla ilgiyle ancak bu kadar oluyor hocam. Cevapların için teşekkürler...

Forum istatistikleri

Konular
7,623
Üyeler
3,082
Son üye
futti133

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back