Dimmer devresi yapımı

Katılım
4 Şubat 2023
Mesajlar
71
Arkadaşlar merhabalar ben bir dimmer devresi yapmak istiyorum elektronik konusunda bilgim kısıtlı fakat öğrenmeye devam ediyorum . Sorularım şu şekilde ;
- Dimmer devresi yaparken kullandığımız triyak modelinin bir önemi var mıdır ? Her triyak kullanılabilir mi?
- Elimde BTA40-800B ( 40A 800V ) bir triyak var bununla devreyi kurduğumda bu devreye 40 amper akım çeken bir yük bağladığında yük üzerinde harcanan güç 40*220 yani 8800W olarak mı hesaplanıyor
Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
Teknik olarak akım ve voltaj ihtiyacınıza uygun her triyakı kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken piyasada çok fazla klon triyak olduğu. O yüzden güvenilir bir tedarikçiden almadıysanız, üzerindeki akım değerlerine çok güvenmeyin.

Hesabınız kabaca doğru ancak triyak üzerinde de bir voltaj düşmesi olacaktır. Klon komponentlerde bu daha yüksek oluyor. Dolayısıyla çok daha fazla ısınıyorlar. Bu değerlere pek yaklaşamıyorlar.

Bir de genellikle hedeflenen kapasitenin iki katına yakın değerde komponent kullanmak gibi bir kabul görmüş yaklaşım var. Bu triyakla yapılan birçok dimmer 4000W gibi pazarlanıyor.

Dimmer konusunda bir de süreceğiniz yükün resistif ya da indüktif olmasına göre farklı tasarım tedbirleri gerekli olacak (snubber vb). Bu konuyu da bir araştırmanızı öneririm.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,893
Mesajlar
100,585
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top