Vcc - Adaptör Trafoları - Diyot

Abyss

Üye
Katılım
13 Eylül 2022
Mesajlar
27
Arkadaşlar mrb, üc tane sorum vardı elektronikte yeniyim daha önce yaptığım birkac paylaşımda belirtmiştim. Bu nedenle forumda da fazla aktivitem yok yalnız kafama takılırsa birseyler sorup yorumlarınizi almak icin yaziyorum. Paylaştığınız bilgiler cok onemli. Öğrenmek isteyen olan herkes için faydali olacaktır ve eminim çogunuza kolay gelecektir...

Sorularım şunlar:

1-)elektronik devre çizimlerinde ilginc devreler görüyorum bunlar kaynaktan çıkan akimin alıcıdan geçip kaynağa geri donüş yaptığı normal elektrik devrelerine benzemiyor. Aşağıya bir tane çizdim, burda B ucundaki gerilim hakkinda ne soyleyebiliriz? Yani ikinci resimdeki gibi bir kaç alıci daha ekleyip topraklasak T alıcısının uzerindeki akim ve gerilim için ne soyleyebiliriz?

20221130_101341.jpg


20221130_101359.jpg


Ve şu Vcc ne anlama geliyor, bunun ozelliği nedir? Neden hemen her elektronik devrede var?
2-) Adaptör trafoları nasıl çalışiyor, geçenlerde bir tane geçti elime söküp inceledim. Ortası kare biçiminde bosluk içeren plastik bir yapiya saç teli inceliginde sarilmıs izoleli tellerden oluşuyordu. Bazi tel sarımlarınin arasına metal şerit sarılmış ve en dıştaki sarımlarda saniyorum sargıları sabit tutmak için sarı izole bant uygulanmış. Bir ucunda 4 pin, diğer ucunda iki pini var. Bunlar 220 voltu nasıl 5 volta düşürüyor ve ilginc olan o sargılardan tahminen ne kadarlik bir akım geçiyor? Artı bu trafolatı dogrudan yada yüksek güclu bir direnç üzerinden 220 v ac akıma bağlayıp çıkışlarını multimetre ile ölçebilirmiyiz?
3-) Bir devrede akım gerilim ve direnç hesabi yaparken diyotları sadece gerilim düşümlerini dikkate alarak hesaplıyoruz, doğru mu? Mesela 10.7 voltluk bir silisyum diyot iceren basit tek dirençli dc devremiz varsa gerilim kaynağını diyot ön gerilimini çıkararak 10.7 - 0.7 = 10V olarak alıyoruz değil mi???
 
İlk devrede sadece diyot üzerinde bir forward voltaj (kabaca 0.7 V) düştüğü varsayımı ile hesaplama yapabilirsin. Ama ilk devreyi peş peşe iki kere bağlarsan iş zorlaşıyor ve kirşof işin içine giriyor, iki bilinmeyenli denklemle çözülebilir. Ama artık devre simulatörleri var, kur devreyi her noktadaki voltajı, her elemandan geçen akımı ve gücü sana doğrudan söylüyor.

Adaptör trafolarının çok fazla çeşidi var, bir mesajda anlatılacak bir konu değil. Daha spesifik soru sorman lazım.
 
Sadece ilk devre için hesaplasak B ucundaki gerilim, hemen önünde topraklamalı hat oldugu icin doğrudan 0 Volt mu olacaktır? Yoksa orda topraklama olmasi bir şey değistirmez mi, B ucunda bir gerilim var mıdır?

Trafolardan kastim cep telefonu şarj adaptorlerindeki trafolar hatta aynı komponente Led trafolarında yani power supply cihazlarda da rastladim bire bir aynı yapıdalar. Çokta araştirdim bunu, burda ankarayı bilenler hemen hatırlayacaktır ulus halin oldugu tarafta elektronik çarsısı var, orda isi bilenlerede sordum, net bir cevap yok elimde...Tek parca ortası bos kare biçimli plastige tek sarim... Sarımlar arasinda metal şeritlerde var bir kaç tane...Tipik bir trafoyada benzemiyor...Aşağıya bir kaç resim eklemeye çalışacağım:
20221130_111656.jpg

20221130_111719.jpg

20221130_111733.jpg

Bunlarin çalışma mantığı, o ince tellerden geçen akımların değeri, neden bir tarafta iki diger tarafta 4 çıkışının olduğu...Bu kadar küçük yapıda 220v ac'yi 5 v'a nasıl çevirebildiği...Bunlar merak ettiğim hususlar...

Diyotlarla ilgili olarakta şunu anladim diyotlu bir dc devrede akım-gerilim-direnç hesabı yapılması gerekiyorsa, diyotun burda tek esprisi yapildigi yari iletkenden ileri gelen ön gerilim degerini kaynak geriliminden çıkarmak ve o kaynak gerilim değeriyle diger komponentler üzerinden hesap yapmak...Dogru değil mi?
 
Sadece ilk devre için hesaplasak B ucundaki gerilim, hemen önünde topraklamalı hat oldugu icin doğrudan 0 Volt mu olacaktır? Yoksa orda topraklama olmasi bir şey değistirmez mi, B ucunda bir gerilim var mıdır?

A noktasında 20 V var, o yüzden B noktasında 0 volt olmaz, pozitif bir voltaj olur.

Resimlerdeki trafolar SMPS trafo, yüksek frekanslarda çalışmak için optimize edilmiş bir trafo türü. giriş ve çıkış arasında bir voltaj dönüşümü yapar. Mesela 10:1 gibi. Ayrıca şebeke ile izolasyon sağlar. Piyasada satılan bütün adaptörlerde bu trafolu yapıyı görebilirsin.
 
Bu trafo çeşitleri ve çalışma yapısıyla ilgili kaynak, kitap, pdf vb varmıdır? Bunlarla ilgili detayli bilgiye nereden ulaşabilirim?

Artı olarak birde Vcc konusu var. V harfi potansiyel fark anlatıyor ama tam bilgim yok, Vcc nedir?
 
Bu trafo çeşitleri ve çalışma yapısıyla ilgili kaynak, kitap, pdf vb varmıdır? Bunlarla ilgili detayli bilgiye nereden ulaşabilirim?

Artı olarak birde Vcc konusu var. V harfi potansiyel fark anlatıyor ama tam bilgim yok, Vcc nedir?
Vcc=Vdd beslemenin + olduğu anlamına gelir.

Vss=Vee beslemenin – olduğu anlamına gelir.

  • Vcc – Collector Collector Voltage
  • Vdd – Drain Drain Voltage
  • Vss – Source Source Voltage
  • Vce – Collector Emitter Voltage
  • Vbe – Base Emitter Voltage
  • Vec – Emitter Collecter Voltage
 
Bu trafo çeşitleri ve çalışma yapısıyla ilgili kaynak, kitap, pdf vb varmıdır? Bunlarla ilgili detayli bilgiye nereden ulaşabilirim?

Buradaki konu, birkaç prosedürün, birkaç pratik mevzunun ve uygulama alanlarının bilinmesi kadar kolay bir konu değil. Calculus matematiğini, kompleks sayı aritmetiği, elektromanyetizma, devre analizi gibi normalde elektrik veya elektronik mühendisliğinde öğretilen dersleri öğrenmen lazım. Malesef burada bir kısayol yok.
 
Ama genel kültür bilgisi istiyorsan, trafo konusunda iki şeyi bilmen yeterli:

1) Minimum güç kaybı ile AC voltajı yükseltir veya düşürür.

2) İzolasyon sağlar. Mesela şebekenin sadece fazına bile elinle dokunursan şartlara bağlı olarak ölümle sonuçlanabilecek bir çarpılma olabilir. Ama bir trafodan sonra tek iletkene dokunursan böyle bir tehlike yok.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,003
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top