Elektrik kesintisi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Çok uzun elektrik kesiliyor diye benim UPS'e 6 tane araba aküsü bağlamıştım. Herhalde bir şekilde tespit ettiler, normalde birkaç saatliğine kesiyorlardı elektriği, bugün sabah 8 de elektriği kestiler, öğleden sonra 15:30 da açtılar. Şimdi top bende, 6 tane TIR aküsü bağlayacağım, bakalım ne yapacaklar :mad:

Bir de utanmadan SMS atmışlar, "size daha iyi hizmet verebilmek için elektriği şu saatler arasında keseceğiz" diye. Elektriği kesmekle daha iyi hizmet ettiğinizi sanıyorsanız o zaman bir hafta kesin. Bugünkünden 7 kat daha iyi hizmet etmiş olursunuz :katil2:

işi inada bindirme abi bunlarla başa çıkamazsın. tüm ülkenin elektiriğini 1 güne yakın kestiler ve sorumlu bulunamadı.
imkanın varsa en iyisi solar sistemle kendi elektiriğini üretmek.

Ben bundan en muzdarip olan insanım.
Yaşadığım yerin rekoru 3 gün elektrik kesintisi yıl 2022 ay ocak.

Buraya multeci okulu yapıyorlar Ufak bir google araştırması ile mülteci okulunun Türkiyede sayılı yerlerde olduğunu görebilirsiniz.
Bu inşaat sırasında kepçeci OG(34.5kV) hattın bulundğu yere denk geliyor kablo 4-5 ayrı yerden patlıyor nası oluyorsa anlamadım.

Bu kadar patlayan kabloya ek yapılmaz diyip yaşadığım mahalleyi boydan boya kazmaya başlıyorlar mahalle uçtan uca bakarsak 7-8km var.
Bu mesafeyi kazıp eski kabloyu çıkarkıp yeni kablo çekmeleri 3 gün sürdü.
Çektikten sonra 5 adımda bir sprey boya ile OG kablo yazdılar ama nafile geçen gün yine vurdu kepçe o kabloya.

Ekler

• WhatsApp Image 2022-07-21 at 23.15.10.jpeg
    WhatsApp Image 2022-07-21 at 23.15.10.jpeg
    472.2 KB · Görüntüleme: 91
işi inada bindirme abi bunlarla başa çıkamazsın. tüm ülkenin elektir,ğini 1 güne yakın kestiler ve sorumlu bulunamadı.
imkanın varsa en iyisi solar sistemle kendi elektiriğini üretmek.

Apartmanda yaşıyorum solar imkanı yok. Ama böyle giderse camın önüne bir jeneratör bağlayacağım artık :)

Bu inşaat sırasında kepçeci OG(34.5kV) hattın bulundğu yere denk geliyor kablo 4-5 ayrı yerden patlıyor nası oluyorsa anlamadım.

Muhtemelen kepçe uyguladığı baskı ile dahili bir kısa devreye sebep oldu. Yoksa kepçenin metali o 34 kV a temas etseydi operatörün sağ kalma şansı sıfırdı.

Youtube'da tren elektrik tellerine dokunanların başına gelenleri gösteren videolar var. Dokunanın bütün vücudu son derece parlak bir korona ile kaplanıyor ve sonra da çuval gibi yere düşüyor.

Bizim buradaki elektrik idaresi hakkaten tam bir felaket. Bundan 10 sene önce de elektriği kestiler, sonra da 220 V yerine 110 V olarak açtılar. Nasıl becerdiler bilmiyorum, ama mahallede baya cihaz telef olmuştu. Benim line interaktif UPS vardı, o da telef olanların arasında. İçindeki röle çekme ve çekmeme arasında tereddütte kaldı, bir süre şakırdadıktan sonra sessizliğe büründü. Baya da 110 V kaldı, hatta ben evdeki giriş panosunda ölçtüm, üç tane faz var, her birisi 110 V gibiydi.

Muhtemelen kepçe uyguladığı baskı ile dahili bir kısa devreye sebep oldu. Yoksa kepçenin metali o 34 kV a temas etseydi operatörün sağ kalma şansı sıfırdı.
bence operatöre pek bir şey olmaz. çünkü adam kepçeye göre çok daha izole durumda. bence kepçe kovası kabloyu kestiği anda yine kepçe kovasının ucundan toprapa veya yeraltı og kablosunun toprak blendajından boşalır ve sigorta atar.

Son düzenleme:

Youtube'da tren elektrik tellerine dokunanların başına gelenleri gösteren videolar var. Dokunanın bütün vücudu son derece parlak bir korona ile kaplanıyor ve sonra da çuval gibi yere düşüyor.
Benim anlamadığım bunlar inşaata başlamadan önce plan proje çizmiyor mu?
Nerden doğalgaz hattı geçiyor nerden su hattı geçiyor nerden elektrik geçiyor bunları göz önünde bulundurup oluşturmuyorlar mı bu inşaat projesini.

Kepçeci kendi kendine mi gitti kablonun olduğu yere daldı/kazdı bir şeyler yaptı.

Ocak ayı hava buz gibi elektrik yok kombi çalışmıyor, klima çalışmıyor ,elektrikli soba çalışmıyor.

Millet telefonunu şarj etmek için 1 saat arabasını çalıştırmak durumunda kalıyor.

Bana bu elektrik kesintisi 1 araba aküsünü bitirmeme ve 10 tane 18650 pilimi heba etmeme sebep oldu pilleri son damlasına kadar kullanıp telefon şarj ettim.

Arabanın aküsüyle küçük oto inverter kullanarak gece elektrikli battaniye çalıştırıyordum üşümeyeyim diye.

Devamlı kademe ayarı yapmaları zaten can sıkıcıydı kökten kestiler.
Biraz sabrımızda sınanmış oldu sınırlı internet, çok sınırlı pil ömürleri ile teknolojiden kopma noktasına gelmiştik.

Buraya elektrik dağıtım şirketinin hangi elemanlaarı bakıyorsa bi öğrenemediler şu elektrik işini.
Bi kademe ayarı yapma gelsinler yandın.

20 kere ayar yapıyorlar her ayardan sonra kesip açıyorlar.

Ayar yaparlarken bilerek ölçü aletimi bağlıyorum güleyim diye.
Her ayara geldiklerinde 200'den başlıyorlar nası bu kadar hassas ayar yapabilirler bilmiyorum ama 205-207-210-215 diye her gidip geldiğinde az az yükseliyor gerilim.

Bazen çırağa bırakıyorlar herhalde 245e falan çıkıyor.

Buradan başka bir yerde yaşamadım ömrüm boyunca ama bütün hizmetler sorunlu.
Su pek kesilmez ama bazen çamur akar birkaç gün boyunca su kullanamayız.
Bazen kireçten su bembeyaz akar sanki suya boya karıştırmışlar gibi.

Bazen su PWM şeklinde akar kesik kesik.

Doğalgazı'da sahte galiba bizim buranın gaz kaçağı olduğunda kaçak rölesi devreye girmiyor röleye çakmak gazı tutunca giriyor ama garip biraz yaşadığım yer.

Benim anlamadığım bunlar inşaata başlamadan önce plan proje çizmiyor mu?

Ben 15 sene önce bahçenin elektriğini çektirirken gelen eleman da çok şikayetçiydi. "Elektrik direklerle iletilirken en azından görüyorduk nereden geçtiğini. Şimdi yer altında nereden hangi kablo geçiyor belli değil" demişti :katil2: O zamandan beri ilerlemeler oldu mu bilmiyorum.

200 metre ötedeki dağıtım kutusundan 4 x 16 mm2 kablo çektirmek için kepçe çağırmıştım. Adama ısrarla söylüyorum, bu bölgenin planı projesi nerede? Ona göre kazsın kepçeci diye, adam plan proje falan yok dedi.

Baktım yapacak hiçbirşey yok. Ya nasip deyip kazmaya başladık. Ve nitekim olan oldu, yan komşunun kablosunu kesti herif. Bereket bu sadece 380 V şebeke voltajı. Komşuya mahçup oldum, kablolara ek yapılıyor mu da bilmiyordum o zaman, dedim herhalde bir de ona kablo çektireceğiz. Bereket bir usta bulduk, komşu da kabul etti, güzel bir ek ile tamir etti kabloyu.

Baktım proje falan olmuyor, benim kabloyu da ileride keserler diye kendimce tedbirler aldım. Farklı renk kum getirttim bir araba. Sonra 75 mm pimaş boru aldım 200 m. Bir de alaca kırmızı sarı uyarı bandı aldım. Kabloyu pimaştan geçirdim, üzerine de yarı yarıya renkli kum, sonra uyarı bandı, sonra da kanalı kapattırdım. İnşallah başka bir kepçeci farkeder kablo olduğunu.

Ben 15 sene önce bahçenin elektriğini çektirirken gelen eleman da çok şikayetçiydi. "Elektrik direklerle iletilirken en azından görüyorduk nereden geçtiğini. Şimdi yer altında nereden hangi kablo geçiyor belli değil" demişti :katil2: O zamandan beri ilerlemeler oldu mu bilmiyorum.

200 metre ötedeki dağıtım kutusundan 4 x 16 mm2 kablo çektirmek için kepçe çağırmıştım. Adama ısrarla söylüyorum, bu bölgenin planı projesi nerede? Ona göre kazsın kepçeci diye, adam plan proje falan yok dedi.

Baktım yapacak hiçbirşey yok. Ya nasip deyip kazmaya başladık. Ve nitekim olan oldu, yan komşunun kablosunu kesti herif. Bereket bu sadece 380 V şebeke voltajı. Komşuya mahçup oldum, kablolara ek yapılıyor mu da bilmiyordum o zaman, dedim herhalde bir de ona kablo çektireceğiz. Bereket bir usta bulduk, komşu da kabul etti, güzel bir ek ile tamir etti kabloyu.

Baktım proje falan olmuyor, benim kabloyu da ileride keserler diye kendimce tedbirler aldım. Farklı renk kum getirttim bir araba. Sonra 75 mm pimaş boru aldım 200 m. Bir de alaca kırmızı sarı uyarı bandı aldım. Kabloyu pimaştan geçirdim, üzerine de yarı yarıya renkli kum, sonra uyarı bandı, sonra da kanalı kapattırdım. İnşallah başka bir kepçeci farkeder kablo olduğunu.
Bir yandan bakıyoruz ülkede olan teknolojik gelişmeler vs.

Birde bakıyoruz mahallenin elektirk dağıtım projesi yok.
Daha önce oranın tesisatında çalışmış ustayı çağırıp soruyorlar usta kabloyu nereye çekmiştiniz diye :katil2: Hadi bilgisayarda çizmediniz bi harita mühendisi veya ona da gerek yok meslek lisesi harita bölümü bitirmiş birisini bile getirseniz o size kablonun geçtiği yerleri haritalar verir acaba acaba diye düşünüp durmazssınız çalışma yaparken.
Ülkede çok garip işliyor böyle şeyler

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back