Elektrolitik kondansatörler kutupludur, yani bir voltaj kaynağına doğru yönde bağlanması gerekir. Eğer bir elektrolitik kondansatör, bir DC voltaj kaynağına ters yönde bağlanırsa, plakalardaki oksit kaplaması erimeye başlar, düşük empedanslı hale gelir, ve akım çekmeye başlar. Ters bağlanma süresine ve geçen akıma bağlı olarak ya hemen patlar, ya elektrolitiği dışarı sızdırmaya başlar ve bir süre sonra kurur, veya kalıcı olara vasıf kaybına uğrar (ESR değeri artar, kaçak akım değeri artar vs).
Peki bir elektrolitik kondansatöre bir AC voltaj uygularsak ne olur? Bunu deneyerek görelim. Elimdeki 10 [CHAR]micro[/CHAR]F 63 V luk elektrolitik kondansatörün ESR değerini 1 kHz frekansta ölçtüm. ESR değeri 3.42 [CHAR]Omega[/CHAR] çıktı. Sonra da bu kondansatörü sinyal jeneratörüne bağladım ve 1 kHz frekansta 4 VPP sinüs sinyali uygulamaya başladım. Şu anda 15 dakikadır bu sinyali uyguluyorum. Kabaca 1 saat sonunda sökeceğim ve tekrar ESR ölçümü yapacağım.
Peki bir elektrolitik kondansatöre bir AC voltaj uygularsak ne olur? Bunu deneyerek görelim. Elimdeki 10 [CHAR]micro[/CHAR]F 63 V luk elektrolitik kondansatörün ESR değerini 1 kHz frekansta ölçtüm. ESR değeri 3.42 [CHAR]Omega[/CHAR] çıktı. Sonra da bu kondansatörü sinyal jeneratörüne bağladım ve 1 kHz frekansta 4 VPP sinüs sinyali uygulamaya başladım. Şu anda 15 dakikadır bu sinyali uyguluyorum. Kabaca 1 saat sonunda sökeceğim ve tekrar ESR ölçümü yapacağım.