Elektronik proje önerisi.

Kafadan bir proje tasarlama seviyesine henüz ulaşamadığım için, internetten de yardım aldığımı belirtmek isterim :tamam1
 
Maksat bu işin özünü öğrenmekse, daha öğretici olması açısından daldan dala atlamadan önce yapmış olduğun flasör devrenin hesaplamalarınıda yapmalısın. En azından osiloskopla gözlemleyip (ki bu imkanın mevcut) hesabın doğruluğunuda teyit edersen daha güzel bir kazanım sağlamış olursun. Aynı zamanda yapmış olduğun flaşör devre aslında bir frekans üreteci. Bir sonraki aşamada devrene pot ekleyerek çalışma esnasında frekansı değiştirebilir ve bunu gözlemleyerek yorumlar yapabilirsin. Aynı devre üzerinde ufak bir değişiklikle frekansı değiştirmeden yüksek ve alçak seviyede kalma zamanları manipüle ederek devreni pwm üretecine dönüştürebilirsin. Belki sonraki aşamada bu devreyle birde servo motor kontrol edebilirsin. Yani özetle hemen ışıkları yakıp söndürüp diğer kullanım alanlarını es geçme demek istiyorum.
 
Maksat bu işin özünü öğrenmekse, daha öğretici olması açısından daldan dala atlamadan önce yapmış olduğun flasör devrenin hesaplamalarınıda yapmalısın. En azından osiloskopla gözlemleyip (ki bu imkanın mevcut) hesabın doğruluğunuda teyit edersen daha güzel bir kazanım sağlamış olursun.

İyi fikir. Neleri nasıl hesap etmek gerekiyor
 
Son düzenleme:
Mesela 2 transistorle yaptigin yanip sonen led devresinde ledlerin yanma ve sonme zamanini hesaplayabilirsin.
 
Scop gnd sini devrenin - ucuna, scop problarini da transistorlerin kollektorlerine dokundurdugunda on ve off surelerini gorebilirsin.
Daha sonra da hesaplama yoluyla bu surelere yakin sonuclari bulabilmelisin.

Fakat daha da onemlisi simdilik scopu hic calistirmadan mesela transistorun beyzinde nasil bir sinyal sekli olacagini kagida dusunerek cizebilmelisin.
 
Fakat daha da onemlisi simdilik scopu hic calistirmadan mesela transistorun beyzinde nasil bir sinyal sekli olacagini kagida dusunerek cizebilmelisin.
Tahminimce sinüs bir dalga şekli mevcut çünkü ledler yanıp sönerken sinüs dalga şekli gibi bir tepki veriyor, yanılıyormuyum?
 
Abi bence kulucka makinasi meselesi degildi seninki, bence ihtiyac meselesi idi o. :katil1: ihtiyac duymasaydin belki de yari yolda birakirdin.
Haklısın. Çünkü sonra mcu programlamayı da kendi arabamın hız göstergesini yapmak için öğrenmiştim. Havya projem ihtiyaç değildi yarım kaldı :( ama kaynak makinesini bitireyim onu da tamamlayacağım.
 
Aşağıdaki Flip-flop devresinde beyze ve GND ye bağlı Osiloskop ile history den baktığımda çizginin en aşağısında ve en yukarısındaki değerler böyle görünüyor.
Beyze bağlı kondansatör dolunca 700mV civarı verip tetikliyor ve led yanıyor bu esnada osiloskoptaki çizgi aşağıdan yukarıya doğru kareket ediyor kondansatörün dolum ve boşalımına paralel olarak.

1727098871612.png

1727098902344.png




WhatsApp Image 2024-09-23 at 16.34.26.jpeg
 
Ama şöyle bir ipucu vereyim. Kollektör dirençleri ve baz kondansatörleri, bir RC devre oluşturuyor. RC devreye bir voltaj uygulandığında kondansatör ne kadar zamanda dolar?

Bu arada araştırmalarında bulduğun bilgiler ile ilgili anlamadığın yerleri sor, onlar üzerinde fikir yürütelim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Mesajlar
119,321
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top