En ucuz multimetre ile deneyler

DCA kademesinde açıklanan doğruluk %1.5 + 2D ve %3 + 2D arasında değişiyor.

Ama kullanım klavuzunda 200 µA kademesi olduğu belirtilirken, cihazın kendisinde bu kademe yok. En düşük kademe 2000 µA.

2000 µA kademesinde çözünürlük 1 µA ve hata da 2D olduğuna göre, bu multimetre ile 10 µA ölçtüğümüz zaman 8 µA ve 12 µA arasında bir değer ölçeceğiz, yani %20 gibi bir hata sözkonusu olacak. 10 µA verip ölçünce belirtilen bu tolerans verisini sağladığını görüyorum. Ama mikroamperlerle işi olan birisinin alacağı bir multimetre olmadığı da açıkça görülüyor.

20 mA, 200 mA, 10 A kademelerinde ise kademenin tam ortasındaki değeri verdim ve gene belirtilen tolerans verilerini sağladığını görüyorum.
 
Direnç kademesinde açıklanan doğruluk %1.2 + 2D ve %1.5 + 2D arasında değişiyor.

2000 Ω ve 20 kΩ kademelerini elimdeki referans dirençlerle test ettim. Diğer kademeler için ise karşılaştırmalı testler yaptım. Tüm kademeler belirtilen tolerans verilerini karşılıyor.

Cihaz 2 MΩ dan büyük olan dirençleri ölçemiyor, bu çok önemli bir eksiklik.
 
Geçirgenlik kademesi, 28 Ω ve daha düşük direnç değerlerinde ötmeye başlıyor. Geçirgenlik kademesinin tepki süresi çok kötü. Kısa süreli temaslarda ötmüyor.

Diyot kademesi, boşta iken 3 V gibi bir değer uyguluyor. Bu da tüm LED çeşitlerini yakmaya yeterli bir voltaj. Ama nedense yüksek forward voltajı olan LED'lerde forward voltajını göstermiyor, açık devre gibi gösteriyor. Ama tüm LED'leri en azından görsel olarak (yanarak) test edilmesini sağlıyor.
 
Bir abzürt "kare dalga üreteci" kademesi koymuşlar. 48 Hz lik, frekansı çok kararlı olmayan bir kare dalga üretiyor, ama kare dalgada peryodik olarak tekrarlanan genlik hataları var. Ayrıca kare dalga negatife de iniyor. Ama pozitif ve negatif tepe değerleri de simetrik değil. Pozitif tepe değer 2 V gibi, negatif tepe değeri de -0.6 V gibi. Bu ne işe yarar bilemiyorum. Dijital devrede işe yaramaz çünkü eksiye iniyor.

a.png
 
Bir hFE kademesi var. Bir transistör için denedim. Transistör bacaklarının gireceği soket çok kıytırık ve iyi bir temas sağlamak son derece zor. Bir şekilde temas ettirdim ve 327 değeri çıktı. Makul bir değer. Doğru olup olmadığını test etmeyeceğim, çünkü hFE değeri kollektör akımına göre değişir, başka faktörlere göre de değişir.

Eğer hFE değerinin ölçümü mutlaka gerekiyorsa bu şekilde ölçmek yerine asıl çalışacağı devredeki şartları yaratıp baz ve kollektör akımlarını ölçerek belirlemek en doğrusu.
 
ACV kademesinde açıklanan doğruluk %2 + 10D. Kelimenin tam anlamıyla berbat :facepalm1:

En düşük kademe 200 Vrms. Çözünürlük 100 mVrms. 200 Vrms için %2 hata 4 Vrms. Bir de 10D hata var, o da 1 Vrms, yani toplam hata 5 Vrms !!!

7 Vrms, 50 Hz sinyal veriyorum ve 6.3 Vrms ölçüyorum. Ama bu bile belirtilen tolerans sınırları içinde.

Ama 5 kHz'e kadar aynı hatada ölçüm yapabiliyor :) 10 kHz'de normal olarak yaptığı hataya ilave olarak %5 daha hata yapmış oluyor. Bu açıdan bakınca bant genişliğinin yüksekliği bir sürpriz. Ama ölçüm hatası ve çözünürlüğü o kadar kötü ki bununla audio uygulamalarında ölçüm yapmak imkansız.

750 Vrms'e kadar ölçüm yapıyor ama bu yüksek voltaj testlerini en son yapacağım.
 
Aşağıdaki özellikler bu multimetrede bulunmuyor:

1) AC Amper ölçümü
2) Kapasite ölçümü
3) Relatif ölçüm
4) Duty cycle ölçümü
5) Frekans ölçümü
6) Hold özelliği
 
Şu ana kadar yaptığım ölçümlere göre bu multimetrenin bir elektronik laboratuvarında kesinlikle yeri yok. Bu ancak mesleği başka birşey olan, ama arada bir voltaj, direnç, veya akım ölçmesi gereken, doğruluk da hiç önemli olmayan birisinin işine yarar.

Mesela motosiklet tamircisi, arada bir akü voltajını, aküden çekilen akımı, veya motorsikletin bir yerinde kullanılan rezistans sağlammı kontrol etmesi gerekiyorsa bu multimetre iş görür.

Bence bir elektronik hobicisinin alabileceği in iyi başlangıç multimetresi hala UNI-T UT139C.
 
Cihazın iç resimlerini de koyalım. Multimetrenin çipsetinin ne olduğu belli değil. Direkt olarak PCB'nin üzerinde bir entegre oluşturulmuş ama ne olduğu belli değil. Harici bir EEPROM da görülmüyor (entegrenin kendi içinde olacağını da sanmıyorum), dolayısıyla bu multimetre hiçbir kalibrasyon yapılmadan, OLDUĞU GİBİ piyasaya sürülüyor.

Girişte koruma komponenti anlamında sadece bir cam sigorta var (herhalde akım kademesi için). Başka hiçbir koruma tedbiri yok. O yüzden bu multimetre ile sahada şebeke voltajları ile çalışınca bu ya çok kolay bozulur, veya şebekenin enerji seviyesine göre yangın da çıkarabilir.

IMG_20200319_230850.jpg


IMG_20200319_231705.jpg
 
Çok eski bir konuyu uyandırmış olacağım ama bu ölçü aleti ile uzun süreler geçirdim.

Benimki aynısının sarı renkte olanıydı alırken 2 rengi var aynı para hangisini istiyorsun diyince satıcı sarı daha ilgi çekici gelmişti bana.

Tabii tek fark renk değil bundan benimkinin 10A kademesinde @taydin abinin incelediğindeki gibi bir sigorta yoktu onun yerine kalın bir yoldan çok çok ince bir yola geçiş yapılmış o yol patlıyor(sigorta atıyor yani) sonra sen çok telli kablonun içinden 1 tel çekip oraya lehimliyorsun.

Direnç kademesi manuel ayarlanıyor olmasına rağmen aşırı yavaş ölçüyordu.

Bu el arabasından inip.

Toyota(fluke) ve Mazda(owon) sahibi olmak ilk başta korkunç gelse de şuan alıştım.

Bu ölçü aletini genelde mesleğe ilk adımını atıyor/atacak olan kardeşlerim arkadaşlarım kullanacaklardır size tavsiyem bozulana kadar bununla devam edin ben öğrendim nasılsa bozmam diyip daha pahalı olanlara geçmeyin bozana kadar bütün acemiliğinizi bu ölçü aleti üstünde atın.

Benim gibi biraz şanslı biriyseniz(bir tamirciden neredeyse 3de1 fiyatına owon-hds242s ve hurdaya atılmış fluke177 bulmam bütün şansımın tükendiği anlardı) Bu ölçü aletleri ve benzerlerine erken sahip olunca alışmadığınız ölçü aletindeki tuşlar otomatik kademeye güvenenememe hat safada olacağı için dikkatiniz ölçüm yaptığınız yerde değil ölçü aletinizde oluyor. Buda genelde ölçüm yaptığınızda ölçü aletini gözetip kollamaktan bulamadığınız arızalara veya ölçü aletine dikkat ederken probu sağa sola deyidirp patlamanıza neden oluyor.
 
Bu ölçü aletini genelde mesleğe ilk adımını atıyor/atacak olan kardeşlerim arkadaşlarım kullanacaklardır size tavsiyem bozulana kadar bununla devam edin ben öğrendim nasılsa bozmam diyip daha pahalı olanlara geçmeyin bozana kadar bütün acemiliğinizi bu ölçü aleti üstünde atın.

Valla hobi amaçlı da olsa, bir elektronikçiye kesinlikle tavsiye etmiyorum bu multimetreyi. Bu cihaz kısa zamanda adama hobiyi bıraktırır :katil2: Bütçe vahim ise bundan çok daha makul seçenekler var, mesela MY-64 (değişik markaların var) veya UNI-T UT89X.
 
Valla hobi amaçlı da olsa, bir elektronikçiye kesinlikle tavsiye etmiyorum bu multimetreyi. Bu cihaz kısa zamanda adama hobiyi bıraktırır :katil2: Bütçe vahim ise bundan çok daha makul seçenekler var, mesela MY-64 (değişik markaların var) veya UNI-T UT89X.
Başlangıç için bence yeterli abi ilk elektronik derslerimizi tamamen bu ölçü aleti ile tamamladık bütün sınıf olarak(40 öğrenci).

AC/DC çevrim devreleri.
Regülatör Kullanımı.
Zener diyot devreleri.
Ölçüm teknikleri(diyot,direnç,akım,voltaj)
Transistör ölçümü.

OKULDA ÖĞRETİLMİŞ OLMASINA RAĞMEN TAMAMEN HURAFE OLAN ENTEGRE ÖLÇÜMÜ(entegrenşn gnd'si ile bütün pinlerine kısa devre modunda(düdük) bakıyorsun eğer hepsinde ötüyorsa entegre bozulmuştur.

Bu gibi şeyleri bütün sınıf bu ölçü aleti ile öğrendik fakat ben biraz erken geçtim diğer ölçü aletlerime.

Daha önce görmediğim ölçü aletinin üzerinde bulunan butonlar beni boşluğa düşürdü ve bir butona basınca eyvah işler sarpa sardı diyip kapatıp yeniden açıyordum normalde birkaç saniye sürecek ölçüm benim bozulur korkusu ile sürekli ölçü aleti ekranına bakmam sebebiyle 1 dakikayı buluyordu.

Geçen gün Fluke 177 ölçü aletimi direnç kademesindeyken yanlışlıkla 5V 5A etiketi bulunan bir adaptörün çıkışına deydirdim ve bana sinirlenip düdük öttürüp off konuma aldı kendini ben sandım ki bozuldu nalları dikti ufak bir ayılma bayılmadan sonra komutatörünü off konuma alıp tekrar açınca çalıştı.

Fakat bilmiyordum ben ölçü aletinin kendini gözettiğini önlemler aldığını ben sanıyordum ki yanlış yaptığım an bozulucak.

Öğrenci/Yeni başlayanlara tavsiyem bütün acemiliği amatörlüğü fiyatı en ucuz bozulunca maddi olarak zorlamayacak bir ölçü aleti üstünde atmaları.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Mesajlar
118,808
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top