Eşdeğer direnç lazım..

İzolatörleri hangi malzemeden imal etmiştiniz? Bir de gerilim seviyesini ve cihazın nerede kullanıldığını çok merak ettim.
İzolatörler delrin denen bir teflon malzeme çeşidi.
10 000 volt akadar dayanacak şekilde tasarlandılar.
İndüksiyon sistemlerinde yüksek gerilimi okuyabilmek maksatlı mkullanılıyor.
 
Bu kırmızı olanlar Aliexpreste linkleri ekledim buraya ama çalışmadılar. Aliexpresste mağaza adları twjohm resistor Official Store ve yorumları çok olumlu. 20 günde elinize ulaşır.
38102 eklentisine bak
10w biraz uzun bir direnç.
Birde bu var 2w 50mohm 10 adet 90 lira.38100 eklentisine bak
Artı olarak daha kaliteli bişi arıyorsanız E-komda da var. 150 lira tanesi. 5w 50Mohm38101 eklentisine bak
Alım adedine göre fiyat veriyor 10 adet alımda tanesi 90 lira
Teşekkür ederim.
Bizim devremize uymaz bunlar.
Bazılarının voltajı yetersiz bazılarının boyutları aşırı büyük.
38x8 mm boyutlarını aştığında işimize pek tyaramıyorlar
 
Teşekkür ederim.
Bizim devremize uymaz bunlar.
Bazılarının voltajı yetersiz bazılarının boyutları aşırı büyük.
38x8 mm boyutlarını aştığında işimize pek tyaramıyorlar
Baya bir didikledim interneti ama dediğiniz gibi yok ama o dirençlerinde 15 dolar olması bildiğiniz dolandırıcılık. Toplu fiyat istemekten başka çareniz yok gibi görünüyor ustam.
 
RI80 2W


1731441658969.png
 
Boyları watt değerine göre değişiyor, koyduğum tabloda var. Dedenin ilk linkte attığı ohmite tablosundakilerden daha küçük görünüyor. Yanılıyorsam düzeltin.
 
50 Mohm direnc kac watt olabilir ki?

10 kV saf DC altinda kalsa 2W.

10 tane 5M 0.25w direncle cozulecek bir is. Izolatoru kendiniz yapiyormussunuz seri bagli 10 direnc icin de yapabilirsiniz.
 
Bu direncin bu kadar pahali olmasi cok normal. Peynir ekmek gibi satilmiyor cunku.
 
Standart çeyrek watt dirençlerin voltaj dayanımı 200 V gibi, o yüzden 10 tane seri direnç ile olmaz. 50 tane kullanmak lazım. Bu da ilave PCB alanı demek, assembly zamanı demek. O dirençlerin 15 dolardan satılmasının sebebi, müşterilerin alternatif yollarda maliyeti fazla düşürülememesidir bence. Yani "bu direnç çok pahalı, kendim çeyrek watt dirençlerle yapayım" diyorsun, bakıyorsun maliyet 15 dolara göre çok düşmüyor, bu durumda da Ohmite'ın 15 dolarlık ürünü artık pahalıya gelmemiş oluyor.
 
Yüksek gerilim altında çalışan dirençler üzerinden uA mertebesinde akım geçmesine ve çok küçük güç düşmesine rağmen enteresan şekilde bozulabiliyorlar. Geçen akım ve üzerinde harcanan güç haricinde yüksek gerilimin zamanla direnci ufak ufak kemiren farklı bir etki mekanizması olabilir mi? Sıradan dirençlerin materyalini zamanla daha iletken ya da yalıtkan hale getirip bir noktadan sonra arızaya sebep oluyor olabilir mi mesela?
 
Bence artık bu teknolojinin geliştirilip temassız bir şekilde gerilimin ölçülmesini sağlayacak bir ölçü aleti yapılmalı. Proplar yalıtkanla kaplı olacak ve doğrudan gerilim ölçü aletine gitmeyecek, onun yerine ölçü aleti probunun temas ettiği iletken üzerindeki gerilimi ölçecek. Yazılımla çalışan bir tür algoritması olan ve prob ucundaki değişimlere göre gerilim ölçebilen bir cihaz. Birçok konuda çok daha güvenli ve yenilikçi bir cihaz olacaktır.
 
Yuksek voltaja maruz bir direnc, havadaki toz vs partikulleri uzerine ceker bir sure sonra da direnc uzerinde kirimsi bir tabaka olusur. Bu durumu TV nin HV katindaki direnclerden gormussunuzdur. Bu kir yuksek degerli direncin omajinda degisiklige ya da daha onemlisi voltaj atlama durumlarina neden olabilir. Bu nedenle direnc uretilirken daha uzun yapilmasinda fayda var.

Fakat direncleri epoxy icine gomersek bu durumdan kurtululunur.
 
Metreyle satılan, gerekli boyutta kesilen ürün iyi olur.
50MΩ ve 5MΩ direncin hazır bir ürün olarak satın alınmasına gerek olmayabilir.

Belki bir tahta parçasıdır. Ucuna çivi çakılır, tel bağlanır? Hassasiyet, tolerans kritik mi?
 
Son düzenleme:
V=I.R den bakmamak gerek izolasyon açısından baktıgımızda malzemeler bir noltadan sonra delinip iletkenleşebilir

Dedigin V*I bagintisi zaten P=V*V/R ile ayni sey.

10Mohm 1/4w yaklasik gucu zorlama anlaminda 1600v sinirinda calisiyor. 1600v 0.5 mm den atlar. SMD direcden kacinilirsa epoxy icine de gomulurse sorun yok gorunuyor.
 
Eger @Dede 'nin bahse konu direncleri saf DC degil de AC bir sinyale maruz ise o zaman RC devreleri ile de voltaj olculebilir.
 
10Mohm 1/4w yaklasik gucu zorlama anlaminda 1600v sinirinda calisiyor.

Birçok üretici, standart 1/4W dirençler için 200V gibi bir voltaj dayanım sınırını belirtiyor speclerde. Üretici speclerine göre tasarım yapıyorsan, bu sınıra göre gitmen lazım. Benim de elimde PTFE film kapasitörler var, üzerinde 600V yazıyor, ama 5000V da delemedim. Şimdi ben bunları 5000V kapasitör diye mi düşünmem gerekiyor?
 
Hassasiyet, tolerans kritik mi?

Voltaj ölçümünde o kadar kritik değil, ama deterministik bir direnç olması lazım. Yoksa eğer direnç 10 MOhm ile 100 MOhm arasında oynuyorsa, o zaman voltmetrenin yükleme etkisi önemli hale gelir ve voltaj ölçümünde büyük hatalar olur.
 
Direncleri polyestere gomerek yapacaksin. Kondansator icin bir sey yapamazsin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Mesajlar
118,680
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top