eski tip tv regülatörleri gizemi

czorgormez

Temporary user
80'li yıllarda tüplü tvlerin henüz ortadan kalkmadığı dönemlerde televizyonun altında yerde duran ufak yassı bir kutu olurdu. regülatör denen bu kutu tvden önce açılır elektrik bu kutuya girer oradan televizyona bağlanırdı.

tüplü tvlerin tedavülden kalkması ile bizim evde ve etrafta bir sürü bu kutulardan olunca ben de o yaşlarda hepsinin içini sökerdim. net hatırladığım 2 adet bağımsız sac trafo ya da belki de bobin ve bir tane büyük metal kondansatör vardı içinde. daha o zaman bu pasif parçalarla nasıl voltajı regüle ettiğini anlamaya çalışmış ve çözememiştim. hala da o iki trafo ve bir kondansatör ile voltajı regüle edebildiği fikri kafama yatmıyor.

yazdıklarınızı okuyunca konuyla alakası yok ama siyah beyaz televizyonlara takılan ekran filtresi aklıma geldi. göz sağlımıza bi faydası olmuş mudur acaba?

Tam anladigimi soyleyemem ama su sekilde calisiyormus.

Transformator doyum noktasina cok yakin calisiyor. Transformatorun bir sargisi bir kapasitorle yukleniyor ve trransformator rezonansa geliyor.

Voltaj artsa da azalsa da frekans degismedigi surece rezonans devresi her daim yuksek akim cekmeye calisiyor ancak transformator doyum civarinda calistigi icin giris voltajdaki degisimi sekondere yansitamiyor.

Transformator sanirim kaynak makinesi transformatorleri gibi magnetik akinin bir kismini bir yerden tamamlattiran kola da sahip. Boylece primer taraftan her daim yuksek akim cekilmiyor.

Son düzenleme:

1762985091432.png

1762985049350.png

80'li yıllarda tüplü tvlerin henüz ortadan kalkmadığı dönemlerde televizyonun altında yerde duran ufak yassı bir kutu olurdu. regülatör denen bu kutu tvden önce açılır elektrik bu kutuya girer oradan televizyona bağlanırdı.

tüplü tvlerin tedavülden kalkması ile bizim evde ve etrafta bir sürü bu kutulardan olunca ben de o yaşlarda hepsinin içini sökerdim. net hatırladığım 2 adet bağımsız sac trafo ya da belki de bobin ve bir tane büyük metal kondansatör vardı içinde. daha o zaman bu pasif parçalarla nasıl voltajı regüle ettiğini anlamaya çalışmış ve çözememiştim. hala da o iki trafo ve bir kondansatör ile voltajı regüle edebildiği fikri kafama yatmıyor.
Rezonans bobini voltajı giriş ve çıkış bobinleri voltajının 10 katı filan oluyordu.
Yüksek voltaj olunca sönümlenme süresi fazla olduğu için sönümlenme süresi altındaki voltaj dalgalanmalarını kısmen önlüyor.
Eski kılvılcımlı radyo vericileri gibi. :)
Opera Anlık Görüntü_2025-11-13_022424_falstad.com.png

galiba bu işin bir bedeli vardı ve bu aletler boşta bile akım çekiyordu. çünkü tv kapalıyken bunların feci ısındığını hatta koktuğunu hatırlıyorum. bu yüzden önünde kendine ait bir açma-kapama düğmesi de olurdu. aklımda kalan trafo boyutlarına göre en az 500-600w gücünde olmalı.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,525
Üyeler
3,379
Son üye
Engineer_84

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back