ESP32-C3 Deneyimlerim.

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,674
Merhaba.
Esp32-C3 deneyimlerimi burdan paylaşmaya çalışacağım.

Esp32-C3 ile bir projeye başladım. Daha önce bu proje ile ilgili nasıl gol yediğimi başka bir başlıkta yazmıştım.
Esp32-c3 yeni bir ürün olduğu için micropython ve Arduino kütüphaneleei sıkıntılı idi.
Öncelikle Esp32-C3 yeni bir çip. Diğer Esp32 modüller ile 3-4 tane farklı tarafı var.
Bunlar:
USB
Can-Bus
Her pin için atanabilen mux portlar (ADC hariç) olarak sıralanabilir.
Özellikle USB desteği olması firmware yüklemek için usb-seri çevirici ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Can-Bus denemedim ama tja yada mcp2551 türü bir level konverter ile can-bus hattına bağlanabiliyor. (Denemedim ama merak ediyorum)

Esp32-c3 ilk başta firmware yükleme ve reset atma konusunda sıkıntı çıkardı. Özellikle firmware, Thonny ide üzerinden yükleninmeye çalışınca tam bir fiyasko ile sonuçlandı.
Sonradan esptool kullanarak komut satırı ile yüklemeyi denedim ve başarılı oldum.

Esp32-C3 toplamda 10 gpioya sahip. USB, rx0 ve tx0, enable pinleri dahil değil. 2,8,9 nolu pinleri açılışta kullanmamayı tavsiye ediyorlar. 9 nolu pin boot configurasyon pini. Bu yüzden boot esnasında kesinlikle kullaılmamalı.
Ben neopixel LED için kullandım.

Esp32-C3 tek çekirdek ve 80mhz. Esp32 ailesi ile bu yönüyle ayrılıyor. Esp32 çipler genel olarak 240mhz ve çift çekirdekli. Diğer taraftan ben hız konusunda çok sıkıntı yaşamadım.

Diğer bir konu ise RP2040 işlemci programlama yönünden farkı.
Rp2040 Thonny editör ile kırmızı butona basıp kodu kırınca micropython ikonu >>> geliyor ve kod tekrar çalıştırılabilir. Esp32'de ise mcu resetleniyor ve esp32 boot edip main.py dosyasını çalıştırıyor. Esp32 ile çalışırken bu ciddi sıkıntı oluşturuyor. Çözümü aslında basit. Kodu marin.py olarak kaydetmezseniz sıkıntı yok ama main.py olarak kaydederseniz kodun hata vermesini ve kırılmasını beklemek zorundasınız.
Ben de çözüm olarak firmware yükleme butonunu while içinde kontrol ediyorum. Butona basıldı ise while'dan çıkıyor.
 
Toplamda kullanılabilir 10 pin var. 2, 8, 9 nolu pinleri boot esnasında görevi olduğu yada bilojik high olabildiği için kullanıma dikkat etmek lazım.
Gsm modül, neopixel ve i2c portları kullandım. Programlaması oldukça keyifli
Espressifin en küçük kılıfına sahip. Esp32-mini1 ise esp32 çipe sahip fakat kılıfı esp32-c3ten biraz daha iri. Boyut açısından standart esp32lere göre çok daha ergonomik.
 
ESP32-C3 modülü aldım ama fırsat olmadı daha kullanmaya. ESP8266'nın devamı gibi üretildi aslında. ESP8266'larda I2C slave modundaçalışırken çok sorun oluyordu. Mesela 2tane ESP8266'yı I2C üzerinden konuşturamıyordunuz. C3'te düzelmiştir umarım..
 
Esp32-C3'ü micropython ile kodluyorum. Micropython için şu anda günlük yeni firmware çıkıyor. Bazılarında kilitlenme, bazılarında neopixel bazısında stabilite hataları var. İ2c slave olarak hiç kullanmadım. Master olarak kullanıp aht10 sıcaklık nem sensörü okudum. Problem yaşamadım..

Esp32-c3 ile bundan sonra uğraşmayı düşünmüyorum. Çünkü gpio sayısı çok az. Esp32-Mini1 bu konuda daha geniş olanak sağlıyor. Hem de yakın footprint boyutlarında.
Esp32 wrover yada woom modüllerin küçük kılıflı hali gibi düşünülebilir. Micropython firmware de oturmuş durumda.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,634
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top