ESP32 Uart sayısı

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,703
Merhaba.
OTEC projesinin ikinci versiyonunu yapmak için ESP32 serisinden bir modül bakıyorum.
Bu versiyonda Lorawan desteği, GSM + GPS, Wifi, Bt olacak. Sesli görüşme olmayacak. Hatta belki pcb üzerinde yer kalırsa CAN-Bus bile donanımsal olarak eklenebilir.

Bu noktada içinden çıkamadığım bir konu var.
Kullanmayı düşündüğüm çip ESP32 Wrover B, ilk üretilen ve 8mb hafızaya sahip olanlardan. Tek bir çipe bağlı kalmamak için ESP32 Wroom kılıfını da destekleyecek şekilde bir packaget oluşturdum. Pin to pin uyumlu.

1680155749910.png

Modül seçimi henüz netlik kazanmadı. Bu konuda önerilere açığım. Aslında ESP32-Mini1 de alternatif ama şimdilik "Ince" konumunda.
Bu noktada kafama takılan soru şu:
ESP32 datasheette 3 adetadet uart bulunduğu yazıyor. Ama Tx0-Rx0 çifti var. Rx1-Tx1 çifti de var. Hatta bir datasheette bu pinler var ama aynı zamanda içerde Flash belleğe bağlı. "Kullanmayın" ibaresi gördüm. Benim ise bir gsm modül, bir de Lorawan için 2 seri porta ihtiyacım var. Debug portunu hem yükleme hem de debug için kullanacağım için onu saymıyorum. ESP32 modüller arasında debug haricinde 2 portu istediğim gibi kullanabileceğim ESP32 modül önerebilir misiniz?

Elimde olan modüller.
Esp32 Wrover B (Modül + devkit)
Esp32 Wroom (Devkit)
ESP32-Mını1 Devkit (çift çekirdek, 240 MHz, ESP32 wromm-Wrover modüllerin paketi küçük hali.)
ESp32-C3 Modül (micropython versiyonu biraz sıkıntılı, tek çekirdek + 80MHz, ama ucuz)

Şimdiden teşekkürler.
 
ESP32 kullanıyorum ama bütün modelleri detaylı tanımıyorum. Aşağıdaki adreste bir model seçiçi var. Belki işine yarayabilir.

 
Esp32-c3 te toplam 10 port var. 2 ve 9 boot sırasında görevli. 9 ise boot esnasında 1 değeri alıyor. Bunun dışındaki 7 port i2c, SPI ve uart olarak konfigüre edilebiliyor. Devre tasarımı için çok güzel fakat pin sayısı çok az.

Esp32 wroom ve esp32 wrover b için sof uartı denemedim
 
ESP32 WROOM32 serisinde, Wrover serisinde ve S3 serisinde 3 donanımsal UART var. S2'de de öyle diye hatırllıyorum. Ancak c3'e bakmadım. o daha çok ESP8266 ailesine yakın bir model.

Problem şu. UART0 ve UART2 pinleri doğrudan kullanılabiliyor ve çoğu geliştirme kartında da dışarıya açılmış durumda.
Ancak UART1 için belirlenmiş pinleri aynı zamanda dmodül üzerideki dahili flash le haberleşmel için SPI haberleşmesi için kullanılıyor. Bu yüzden UART1 pinleri (GPIO9, GPIO10) doğrudan kullanılamıyor ve dışarıya da açılmamış oluyor

Ancak güzel taraf şu. Neredeyse tüm ESP32 dahili devreleri (UART, I2C, PWM...) standart atamalar revize edilerek tercih edilen başka pinlere atanabiliyor. Dolayısıyla UART1 pinlerini yeniden atama (reassign) yaparak donanımsal UART1 devresini başka pinler üzerinden kullanabiliyrsunuz.

Bunun için kodunuzu şu şekilde revize etmeniz gerekiyor.



C:
#include <HardwareSerial.h>

#define UART1_RX_PIN  ....
#define UART1_TX_PIN  ....
#define BAUDRATE 9600

HardwareSerial SerialPort(1); // use UART1

void setup()  { 
  SerialPort.begin(BAUDRATE, SERIAL_8N1, UART1_RX_PIN, UART1_TX_PIN); 
  ....
}

iletişim hızı yüksek olmayacaksa diğer bir seçenek de SoftwareSerial kütüphanesni kullanmak. Performansa etkisi çok yüksek değil.
 
@ozkarah hocam teşekkür ederim. Aradığım softserial olanı bu idi. Konuyu açtıktan sonra tekrar bakamadım. 9600 bps sabit hızlı bir modül takılacak. Bu iş için biçilmiş kaftan olur diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Denedim 9600 bps te sıkıntı yok. Teşekkür edrim.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,220
Üyeler
2,490
Son üye
ozavn

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top