Evde Debian 12 ile kendin yap NAS (Network-attached storage) denemeleri.

Calisirda birini salt okunur yapmaniz lazim. Servislerin ikisi de yazmaya calisirsa sorun olusturur.
NFS kurmaktan vazgeçtim. Gereksiz yere iki tane paylaşım olacak ve sorunları katlayacak. Zaten öğrenme aşamasındayım daha da kaotik bir ortamın gereği yok.
 
Benim NAS'a ben debian'dan NFS ile bağlanıyorum. NFS çok sağlam bir sistem, 30 yıldan fazladır var :) Tek gıcık olduğum tarafı, NAS'ı power off yapar ve sonra da paylaşılan dizine girersem, hangi program ile girdiysem o program takılıyor. NAS'ı tekrar power on yapınca düzeliyor. Burada bir timeout olsa bana göre daha iyi olurdu. Ama herhalde yeterince şikayet eden yok ki böyle devam ediyor.
 
Olmazsa yılbaşından sonra bir ara deneyeyim o zaman.
 
Konuya devam edeceğim ama sıfırdan kurulum yapmam gerekiyor. Çünkü başka bir bilgisayarda kullandığım NVMe M.2 diskim ilgili bazı sorunlar yaşayınca burada kullandığım SSD diskten birini mecburen oraya aktardım. Şu an 3 adet SSD SATA disk ve 1 adet M2 ile yeni bir kurulum yapacağım.

Ayrıca bilgisayarı da değiştirdim. Yeni yapılandırmada 6 tane SATA portu, 1 tane M2 portu olan MSI H97M-G43 anakart kullanacağım. Bu anakarta Intel E3-1230L işlemci ve 16GB RAM takılı.

M2 yuvasını kullanınca SATA 5-6 portları kullanılmaz hale geliyor ama anakart üzerinde RAID kontrolcüsü olması başka bir artı sağlıyor. Bu sayede RAID 0, RAID1, RAID 5 ve RAID 10 yapabileceğim.
 
Yazilim olarak Proxmox veya Unraid'e de bakabilirsiniz. Ben threadripper'da homeserver yapayim dedim ama elektrik tuketimi yuksek olunca 1-2ay sonra vazgecmistim. Bu surecte Unraid'den cok memnundum.
 
Hiç kullanmadım ama o yazılımlardan haberdarım.

Esasen benim ihtiyaçlarım basit. Yedekleme için RAID5 yapılandırmam olacak ve düzenli yedek alacağım. Bu dosyalarada da ağdan ve dışarıdan erişeceğim.

Dosyalarıma Android ya da iOS ile nasıl erişirim henüz bunu bilmiyorum ama o da çok faydalı olur.

Bu durumda Proxmox yada Unraid kullanmanın ne farkı var?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,657
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top