Evde pcb üretimi için yazıcı önerisi.

X-Tesla

Yeni Üye
Evde pcb üretimi için lazer yazıcı arayışına girdim ve biraz kafam karıştı bu konuda benden daha tecrübeli insanlar vardır blogda evde pcb üretimi yapan kişiler ne tür marka ve yazıcılar kullanıyor öğrenmek istedim. Öğrenciyim bütçe dostu tavsiyeler çok iyi olur.

Hocam ben de evde toner transfer baskı devreler yapıyorum ve önceden printer almak istemiştim ama kaliteli bir baskı almak için de kaliteli bir yazıcı almak gerekiyor ve maliyet önemli ölçüde artıyor. Her gün devre çizip basan biri olmadığım için ve gündelik printer ihtiyacim da olmadığı için ben almadım açıkçası. Ben Ankara'da yaşıyorum ve devre çizdiğim zaman Kızılayda güzel çözünürlüklü makinesi olan büyük bir baskıcı var hafta sonu oraya gidip kağıdı kendim götürüp, makineyi en koyu ton siyah basacak şekilde ayarlatıp çıktımı alıyorum (direnç nette satılan kağıdı kullanıyorum hep memnunum başka bir kağıt kullanmadım). 1 a4 sayfa çıktı ücreti 1 ekmek parasından az tutuyor. PCB boyutuna göre bir a4e sığdirabildigim kadar devre çizimini önceden birleştirip tek sayfaya çıktı alıyorum ve elimde yedekler olmuş oluyor ola ki baskı düzgün çıkmazsa diye. Kaliteli çıktı cidden önemli bir faktör, ben ütü ile toneri transfer yapıyorum ve bu yöntemle sot23 ve 1206 kılıf elemanları rahatça basabiliyorum. İnceleyebilirsiniz.
Son gönderimdeki devre de bu şekilde bastım yollar daha ince ama bunu basarken ütüm bozulduğu için sıcaklık yukseltemedim bazi yerlerde sıkıntılar oldu. Ben de öğrenciyim, eğer çevrenizde bu şekilde baskı alabileceğiniz yerler varsa makineye vereceğiniz paraya daha iyi ekipman alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Uygun fiyatlı orjinal toner alabileceğin bir yazıcı bakmanı tavsiye ederim. Yazıcıdan çok toner farkediyor bence.

600 dpi ve üzeri giriş seviyesi HP yazıcılar işini görecektir. bu yazıcı ile 0.25mm yol ve 0.25mm boşluk içeren pcbler yapabilirsin bu da çoğu proje için yeterlidir. diğer marka yazıcıların bazılarının tonerlerinde yapışma sorunu olabiliyor. ben ricoh kullanıyorum ve o da güzel sonuç veriyor.

ancak printerden önemlisi toneri pcbye aktarma süreci burada ütü vs. gibi sistemlerle hiç uğraşma derim çünkü verimli olmuyor. ya fazla ısıdan ve basınçta toner dağılıyor ya da tam yapışmıyor. modifiye edilmiş en ucuzundan bir pvc kimlik kaplama makinası en iyi sonucu veriyor.

@czorgormez hocam modifiyeye uygun pvc kaplama makineleri hakkında öneriniz var mı?
pcb genişliğine göre karar vermek lazım, aslında hız, basınç ve ısı ayarı olan modeller en ideali ikinci elde ucuz denk gelirse alınabilir.

ben a5 boyunda en ucuzundan bir tane alıp içindeki termik röleyi değiştirdim yanılmıyorsam 140-150 derece taktığım.
deneme yanılma ile kullanılan tonere en uygun ısı değeri bulunabilir. bu ucuz modellerin dezavantajı silikon silindirlerin yayı tek taraftan baskı yapıyor ve ısıtıcı sadece üst silindiri ısıtıyor. bu yüzden tek seferde değil de kontrollü ve yön değiştirerek 2-3 defa geçirmek gerekiyor.

1.6mm plaket biraz kalın geliyor. çok ince yollar basılacaksa 0.8 veya 1mm plaket kullanmak daha ideal.

Hocam ben de evde toner transfer baskı devreler yapıyorum ve önceden printer almak istemiştim ama kaliteli bir baskı almak için de kaliteli bir yazıcı almak gerekiyor ve maliyet önemli ölçüde artıyor. Her gün devre çizip basan biri olmadığım için ve gündelik printer ihtiyacim da olmadığı için ben almadım açıkçası. Ben Ankara'da yaşıyorum ve devre çizdiğim zaman Kızılayda güzel çözünürlüklü makinesi olan büyük bir baskıcı var hafta sonu oraya gidip kağıdı kendim götürüp, makineyi en koyu ton siyah basacak şekilde ayarlatıp çıktımı alıyorum (direnç nette satılan kağıdı kullanıyorum hep memnunum başka bir kağıt kullanmadım). 1 a4 sayfa çıktı ücreti 1 ekmek parasından az tutuyor. PCB boyutuna göre bir a4e sığdirabildigim kadar devre çizimini önceden birleştirip tek sayfaya çıktı alıyorum ve elimde yedekler olmuş oluyor ola ki baskı düzgün çıkmazsa diye. Kaliteli çıktı cidden önemli bir faktör, ben ütü ile toneri transfer yapıyorum ve bu yöntemle sot23 ve 1206 kılıf elemanları rahatça basabiliyorum. İnceleyebilirsiniz.
Son gönderimdeki devre de bu şekilde bastım yollar daha ince ama bunu basarken ütüm bozulduğu için sıcaklık yukseltemedim bazi yerlerde sıkıntılar oldu. Ben de öğrenciyim, eğer çevrenizde bu şekilde baskı alabileceğiniz yerler varsa makineye vereceğiniz paraya daha iyi ekipman alabilirsiniz diye düşünüyorum.
hocam satın almayı tercih ettim elimde para varken brother marka bir lazer yazıcı aldım benim için ideal bir yazıcı oldu şahsen ve baskı kalitesini beğendim.

600 dpi ve üzeri giriş seviyesi HP yazıcılar işini görecektir. bu yazıcı ile 0.25mm yol ve 0.25mm boşluk içeren pcbler yapabilirsin bu da çoğu proje için yeterlidir. diğer marka yazıcıların bazılarının tonerlerinde yapışma sorunu olabiliyor. ben ricoh kullanıyorum ve o da güzel sonuç veriyor.

ancak printerden önemlisi toneri pcbye aktarma süreci burada ütü vs. gibi sistemlerle hiç uğraşma derim çünkü verimli olmuyor. ya fazla ısıdan ve basınçta toner dağılıyor ya da tam yapışmıyor. modifiye edilmiş en ucuzundan bir pvc kimlik kaplama makinası en iyi sonucu veriyor.
dediğiniz gibi 600 dpi ve en yüksek kalitede 1200 dpi çıktı alabiliyorum toner yoğunluğunu en yüksek derece kullanıyorum ve memnun kalacağım sonuçlar alacağımı düşünüyorum hocam vizeler bitince bazı projeler üretip forumda paylaşmak planlarım arasında şuan teşekkür ederim değerli fikirleriniz için bir de laminasyon makinesi olarak olimpia marka a230 model bir makine almaya karar verdim 105 derece sabit ısı ve 125 mikron elemanlara izin veriyor sizce işi mi görür mü?

Muhitinize yakın baskı merkezi varsa, yazıcı almayı bir kaç plan geriye atın. Hatta laminasyon cihazını da.

Ters çiziminizi 60-80gr/m² kuşe kağıda bastırın. Etil asetat ve ipa temin edin. Birer litre yeterli bence. Küçük hamur ruloları var. Tercihen tahta olanı.

Etil asetat - ipa oranı 1:7 olarak minik bir şişeye hazırlayın. Oran tutmaz ise biraz daha etil asetat ilave edilebilir.

Çizim, çizim baskısı ve delikler hariç 10-15 dakika içinde PCB hazır olur.

Bu yöntem ile PCB hazırlanışı bir çok yerde bulunmakta. Ben bir kaç püf noktasını verdim.
Bu arada, profesyonel laminasyon cihazım ve renkli lazer yazıcım olmasına rağmen bu yöntemi tercih ediyorum.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,591
Üyeler
3,071
Son üye
tekin124

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back