Güç kaynağı tasarımı - Harrison/HP tarzı

ckocagil

Aktif Üye
Katılım
24 Aralık 2019
Mesajlar
894
Forumda güç kaynağı tasarımı konuları çok açıldı. Ancak en iyi güç kaynağı tasarımlarından birini göremedim.

Bu tasarım 1950lerde -daha sonra HP tarafından satın alınacak- Harrison şirketinin güç kaynakları ile piyasaya çıkıyor ve onlarca yıl kullanılıyor. Çok yüksek performanslı, anlaması ve modifiye etmesi nispeten basit.

Önce basitleştirilmiş devre şemasını koyuyorum. Buradan çalışma prensibini anlatacağım.

1708359044303.png


Üç maddede:

1. Her şeyden önce bize iki adet izole güç kaynağı lazım. Bir tanesi 2x5V (veya opampa bağlı olarak başka bir voltaj) bipolar kaynak. Diğeri ise esas çıkış gücünü sağlayacak olan 30V 5A (veya ihtiyaca göre başka volt-amp değerli) kaynak.

2. Kritik bir ground yerleşimi: şönt ile yükün tam arasına ground koyuyoruz. Böylece in-amp kullanmaya gerek kalmıyor: Rshunt üstündeki voltajı doğrudan Iref ile, yükün altındaki voltajı (evirerek) Vref ile karşılaştırabiliyoruz. Bu müthiş bir avantaj.

3. Devrenin çalışma şekli şu: normalde limiterler akım çekmiyor, yani diyotlardan akım geçmiyor. I1 akımı tüm gücüyle Q1'i sürüyor. Eğer voltaj fazla geldiyse CV limiter devreye giriyor ve hemen diyot üstünden I1'in akımını kendine çekmeye başlıyor, böylece Q1 iletimi kısılıyor. Aynı şekilde CC limiter da akım fazla gelince devreye giriyor. CC/CV diyotlarını LED yaparsak indikatör ışığımız otomatik olarak elde ediliyor!

Other limiter dediğim kısma başka özellikler eklemek mümkün. Mesela "power-off glitch" yani aletin kapanması sırasında oluşan ve yüke zarar verebilecek yüksek voltajlar burada bir devre ile engellenebiliyor. Veya bir sıcak sensörü koyarak güç kaynağı ısınınca gücü kesmesini sağlayabiliriz.

---

Şimdi limiter devreleri neye benziyor ona bakalım.

1708360583805.png


C1'den anlayabileceğimiz üzere bu bir integral alıcı devre. Böyle olma sebebi DC hatalarını akümüle etmesi ve bu sayede yüksek DC doğruluğuna ulaşması. D2 ise bir performans optimizasyonu: C1 üzerinde voltaj akümüle olurken belli bir limiti aşmasını istemiyoruz, böylece gerekince boşaltması daha hızlı oluyor ve CC-CV geçişi hızlanıyor. Önemli bir nokta: D1'in voltaj düşümü D2'den düşük olmalı. Örneğin D1 için bir schottky, D2 için bir silikon diyot kullanabiliriz.

---

Şimdilik bu kadar yazıyorum, daha sonra devam edip buradan pratik bir güç kaynağı tasarımına ulaşacağım. Ve en sonunda mV, mA çözünürlüklü dijital kontrollü bir güç kaynağını fiziksel olarak inşa edeceğim, ancak şu sıralar boş zaman ve lab imkanım az olduğu için uzun sürebilir.
 
Benden önce bitirirsen kendimi intihar ederim. :katil2:
 
Yukarıdaki devre zaten şu an Korad'ın çalışmasının aynısı. Bir çok PSU'da benzer çalışıyor.
30V çıkış için transistör CE gerilimi 3-5V da üstüne çıkmak lazım. Tabi gerilim dalgalanmalarını ve şebekenin 230+-%10-15'ini hesaplarsak o gerilim nominalde 42-45V olacak. 240V için ise 50V'lara çıkacak. Peki soralım çıkış 1V 5A iken 49*5 neredeyse 250W'ı nasıl atıcaz.

Kademeli trafo olmazsa zor iş...
 
Yukarıdaki devre zaten şu an Korad'ın çalışmasının aynısı. Bir çok PSU'da benzer çalışıyor.
Doğrudur. Korad'ın devresine bakmamıştım. Forumda genelde demonte kitler tartışılıyordu. Onlar foldback current limiting oluyor diye biliyorum.

Kademeli trafo olmazsa zor iş...
Kademeli trafoyu bu şemaya entegre etmek hiç zor değil. Zaten dijital kontrol yapacaksak bir MCU olacak. Birkaç tane de röle sürdük mü bitti.

Başka bir ihtimal hızlı yanıt veren, programlayabileceğimiz bir SMPS (flyback veya buck) bulup girişte kullanmak. Tabi bunu bol bol test etmek gerekecek.
 
SMPS dedin beni kaybettin :)
Bu devrenin girişine kesinlikle SMPS olmamalı! Adı üstünde lineer güç kaynağı.
 
SMPS dedin beni kaybettin :)
Bu devrenin girişine kesinlikle SMPS olmamalı! Adı üstünde lineer güç kaynağı.
Eğer ki SMPS çıkış ripple frekansında güzel pssr ı olursa linear stage in bence girişe smps de takarsın olur. Çıkışda istenilen ripple a bağlı konuşmak lazım bence
 
Forumda genelde demonte kitler tartışılıyordu

Demonte kitler standart opamp feedbackli regülatör, özel bir akım sınırlama tekniği falan yok. Yani bir nevi LM317 nin içi gibi. Zaten basit olduğu için yeni başlayanlar için cazip bir seçenek. Tek limitasyonu, opamp'lerin besleme voltajı, istenen çıkış voltajından fazla olması gerekiyor. Bunu aşan daha farklı topolojiler var. Mesela opamp doğrudan pass transistörünü süreceğine, bağımsız olarak sürülen pass transistörün bazından akım çalıyor. Böyle olunca opamp'ler tamamen bağımsız ve daha düşük voltaj bir kaynaktan beslenebiliyor.
 
SMPS kaliteli olmalı, zaten o parayı ona vereceksek SMPS ayarlı güç kaynağı alalım aliexpresde milyon tane var. Lineer güç kaynağının mantığı EMC problemi yaratmıcak olması ideale oldukça yakın olmalı.

SMPS + Lineer kat, bende oturmadı. Çünkü tek dert SMPS'in anahtarlama frekansı değil, EMC'si gürültüsü vs. vs. Dertler çok.
 
Kademeli trafo güzel ama aynı güçte normal trafoya göre biraz pahalı oluyor sanırım.

Switch işine gireceksek:

Flyback istemiyorum çünkü primeri anahtarlayınca common mode gürültü oluşacak, bunu filtrelemek zor.

Buck yapılabilir. Düşük EMI sağlayan entegreler kullanabiliriz. Yolları da kısa tuttuk mu çok bir şey yayılacağını sanmam. Ben TinySA ile bir şey göremezsem olmuş demektir, sonuçta EMC labına girmeyecek :) Ancak tepki sürelerini çok uzatmadan pasif komponentlerle ripple değerini ne kadar filtreleyebiliriz ondan emin değilim.
 
Kademeli trafo güzel ama aynı güçte normal trafoya göre biraz pahalı oluyor sanırım.


Seri bağlanmak üzere bir kaç adet trafo kullanılabilir.

Örneğin
300VA 230..12V standart ana trafomuz var.

Çıkış kabaca 17A 12v
Bize 17A 18V gerekli olsun

230giriş..6V 17A çıkışı olan başka bir trafo sekonder uçlarına uygun polariteyle seri bağlanabilir.

Pratik denenmiş bir uygulama değil fakat çalışması muhtemel.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,617
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top