Farkli capta iki mil nasil tam merkez merkeze hizalanir?

dalma edmler en hassas şartlar altında 1 mikron sağlayabiliyor diye biliyorum, fakat sıkıntıyı şartlar getiriyor

Benim kafamdaki EDM piyasadaki dalma erozyon gibi degil. Matkapla ilk once oncu kaba deligi deliyorsun.

Sonra motor donerken talasli teknik yerine erezyon teknigi ile capin bir kenarindan buyutuyorsun. bu enada motor da yavas yavas donuyor. Yoksa derin deligi dalma teknigi ile delmeye kalkarsak konik asinmadan kacinmak zor gorunuyor. Kor delik icin tel erezyon ile bu is icin mumkun olmadigindan dusundugum teknik en mantikli olani.

Yalniz bir kac tane elektrod kullanmak sart.

Eger tel erozyon teknigi kullanilacaksa o zaman motor milini boylu boyunca delmek sart.

Maalesef nerede gördüğümü hatırlamıyorum. büyük ihtimalle makine speklerinde gezerken. şuan internette kısa bir aratma yapınca da aynı sonuca ulaşıyorum.
ben de göz attım hızlıca. pozisyonlama hassasiyeti için 1mikron var, işlem hassasiyeti -+ 4 mikron olarak gördüm. Zaman olunca bir az daha araştırma yaparım.

gerek yok boydan boya delmeye. sıcak geçme ile parça ısıtarak takılır. boşluksuz.

Yapmak istedigimiz delikli nesneyi motor miline siki gecme mi takacagiz?

Siki gecme ne kadar hata ile merkezli olacak hic fikrim yok.

Ote yandan araya parca koymak demek donen cakinin ucunu motor milinden uzaklastirmak demek ve bu hatalari belirginlestirir.

Kaziyici ucun sivri kismi motor milinin ucuna yakin olursa o kadar az hata demek. Tabiki deligi duzgun delebildiysen.

Son düzenleme:
Yapmak istedigimiz delikli nesneyi motor miline siki gecme mi takacagiz?
sıcak geçme. delik tarafını ısıtılarak soğuk mile zor kullanmadan takılıyor. soğuyunca tam oturur mile. O presipte çalışan baya hassas takım tutucuları da var - shrink fit tool holder ismiyle bilinirler.

679_Axes_of_translation_and_rotationsmaller_size_for_posting_1.jpg

3 adet koordinat eksenleri 3 adette dönme eksenleri var. Bunların hepsini bağımsız ayarlayabilen bir Takım tutucu var mı? Bulursanız haber verin. :)

Motor miline once kaba bir delik delinip ardindan cizimdeki teknikle tek erezyonla hassas isleme yapilabilir.

1744976058849.png

Sirf bu islem yapildi diye duzenegin fiyati motor fiyatinin 2-3 katina cikabilir ama sonuc istenen gibi olursa yapilan isi hak eder..

Takimdaki ve tutucu duzenekteki toplam merkezden kayiklik 50 um oldugunda ilave olarak 0.1mm genisliginde kanal acimi mumkun gorunuyor.

Bu durumda VCut kesicinin en uc capi 100 um olursa 200um lik kanal acilmis olur.

Dolayisi ile bakirlar arasinda 100um bosluk olacaksa (benim hedefim)
Merkezden max 25um kayik dogrulugukla motor miline delik delsem yeterli gorunuyor. Vcut kesicilerin hatasini arastirmak lazim.

Gecmiste yaptigim pcb kazima makinesinde spindle cok hantaldi ve ucu takip taslamayi makinenin kendisine yaptiriyor ve minimum hata oluyordu.

Takimlari 6mm kic capli eski frezelerin en ucunu taslayarak sipsivri konik yapip ardindan bir kenari hafifce taslayarak duzlestirerek elde ediyordum.

Kesim sonucunda kanal genisligi acaip ince ama talasli oluyordu. Is bitiminde su altinda pcbyi zimparaladigimda gayet guzel sonuc elde ediyordum.

Resimdeki oyuncak seksenli yılların başlarında ipini koparmış polonyalıların Beyazıt da çantalarla getirdiği zamanlardan.
0.001mm
Günümüzde neler var neler..

Tarif ettiğin taşlama doğru ama yapılış şekli ve kullanılan alet edavat çok önemli.
30 veya acemi isen 45 derece konik , kaçlık takım yolu istiyorsan yarısı kadar eksenden kaçık taşlama. veee en az 2000 mech taş ideali 10.000 , ayna gibi parlamalı , taşlama saptan uca doğru , devir 3000-10000 yetiyor.
Zımparaya gerek kalmayacak kesim olur.
Bu işler bu iş için yapılmış aparatlarla olur , elde sanmıyorum.
İyi taşladığım dediğin şeylere 1000 üzeri büyütme yapabilen mikroskoplarla ve dağlama sonrası bakarsan ne anlattığımı kendin bulursun

Ekler

• comp.jpg
    comp.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 23

Forum istatistikleri

Konular
7,626
Üyeler
3,082
Son üye
futti133

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back