FCS Projesi için 4 Servo motor 5V 4A akım bağlantısı

Konuştukça açılıyorum dedim ya:
Arduino yerine uzaktan bağlantı yapabileceğin ESP32 tarzı bir modül kullanırsan yerden müdahale şansın da olabilir.
Yanlış giden bir şey olduğunda trim ile anın da müdahale edebilirsin. Mesela baktın ki çakılacak, motora giden benzin akışını kesip itki ile çakılmasındansa, kendi kendine düşmesi daha az hasar verecektir. Muhtemelen motor ağır olduğundan dik bir şekilde düşüp kontrol kısmını koruyacaktır.
Motor mu pahalı, kontrol kısmı mı bilemiyorum tabi.

Roketteki stabilite önemli basınç merkezi ve ağırlık merkezi nin uzaklığına göre değişiyordu çok bir bilgim yok ama kanatçık tasarımlarını ona göre yaptım ve teorik bir simulasyon yaptığımda (aktif kontrol olmayan) uçuş kısmında maksimum 30 derecelik bir eğim mevcut buraya grafiği bırakıyorum.

sarı kısım roketin yaptığı eğimi gösteriyor.

Ekler

• grafik.png
    grafik.png
    135.5 KB · Görüntüleme: 8
Konuştukça açılıyorum dedim ya:
Arduino yerine uzaktan bağlantı yapabileceğin ESP32 tarzı bir modül kullanırsan yerden müdahale şansın da olabilir.
Yanlış giden bir şey olduğunda trim ile anın da müdahale edebilirsin. Mesela baktın ki çakılacak, motora giden benzin akışını kesip itki ile çakılmasındansa, kendi kendine düşmesi daha az hasar verecektir. Muhtemelen motor ağır olduğundan dik bir şekilde düşüp kontrol kısmını koruyacaktır.
Motor mu pahalı, kontrol kısmı mı bilemiyorum tabi.
Aslında manuel kontrol için çok bir şansım yok roket çıktığı anda yüksek bir hız ve ivmeye sahip oluyor ve motorun yanması 2 saniyede oluyor ve her milisaniyede ürettiği güç farklı fakat dediğin gibi bir çakılma söz konusu değil çünkü tasarım aşamasında tasarladığım program bana roketin ne kadar stabil olacağını söylüyor. Roket tepe noktasına ulaştığında(apooge) 3 saniye sonra motorda ekstra olarak konulmuş bir patlayıcı kısım ateşlenşiyor ve roket için ani bir basınç etkisi yaratarak burun konisini fırlatıyor ve bu sırada basınç sayesinde paraşüt de açılarak kontrollü bir hızda (4 m/s) roket güvenle iniş yapıyor.

Ben paintte hızlı bir tasarım yaptım. Oradaki motoru görmezden gel o zaman.
Maalesef belirtmeliyim ki roketin ilk denemeler de havalansa bile kontrolü kaybedip çakılacak. Sen de yaptığın hataları tespit edip tekrar tekrar düzeltmeler ile denemelere devam edeceksin. Bu her kes için değişmez bir kuraldır.
2 servolu basit bir uçağın ilk uçuşunda bile kanat açılarını hesabedemiyoruz. Havalandığı anda sağa sola yatmaya başlıyor. Kumanda üzerinden anında müdahale (trim) edilerek ayarlar havada yapılabiliyor. Ama roket için nasıl bir müdahale yapılır bilgim yok. Sonuçta tüm güç ile yukarı itilen bir gövde, yana yattığı anda kritik seviyede müdahale edilmezse çakılır.

Paint te ancak bu kadar güzel çizebildim. Tasarım programlarında çok daha gelişmiş çizilir. Burada amaç ilk kontrol yapısını belirlemek.
Böyle çizimler yapılıp kağıt üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak nihai aşamaya gelinmelidir.
Tahmin edeceğiniz üzere kırmızı ve siyah hatlar güç, yeşiller komut sinyalleridir.

45700 eklentisine bak

kullanacağım motor bu fakat bu ejection charge olmayan hali benim kullanacağım modelde yanma bittiken 3 saniye sonra ters tarafa bir yanma meydana geliyor

Aslında manuel kontrol için çok bir şansım yok roket çıktığı anda yüksek bir hız ve ivmeye sahip oluyor ve motorun yanması 2 saniyede oluyor ve her milisaniyede ürettiği güç farklı fakat dediğin gibi bir çakılma söz konusu değil çünkü tasarım aşamasında tasarladığım program bana roketin ne kadar stabil olacağını söylüyor. Roket tepe noktasına ulaştığında(apooge) 3 saniye sonra motorda ekstra olarak konulmuş bir patlayıcı kısım ateşlenşiyor ve roket için ani bir basınç etkisi yaratarak burun konisini fırlatıyor ve bu sırada basınç sayesinde paraşüt de açılarak kontrollü bir hızda (4 m/s) roket güvenle iniş yapıyor.
Ben daha önce roketlerle ilgilenmediğim için aklıma geleni yazıyorum tabi. :D
Konuya dönecek olursak paintte ki çizim sana mantıklı geliyor mu? Yoksa aradığın başka bir şey mi?

1765709653747.png

göstediğim grafiğin olduğu simulasyon 10'a bakarsanız sayısal değerler mevcut fakat bu model teorik olarak tasarladığım ayrı bir model gerçek olanla benzer olması için yapmıştım 0.8 cal stabiliteye sahip fakat benim yapacağım ana modelde en az 1.5 cal stabiliteye sahip olacak ve böylece ani bir rüzgar yada montaj aşamasında hata yapmaz isem gayet stabiliteye sahip olması gerek.

Konuya dönecek olursak paintte ki çizim sana mantıklı geliyor mu? Yoksa aradığın başka bir şey mi?
Evet aslında genel olarak bu fakat gövde çapı 6-7 cm olacak bu yüzden hepsini aynı pertinaks üzerinde toplamam için (servolar ayrı olacak) ince ve uzun bir devre olacak gibi uzunluk 22 23 cm gibi düşünüyorum fakat piller dahil değil zaten genel olarak projede güç kısmında takılı kaldım elektronik bilmediğim için

Aklımdaki tasarım böyle gibi gibi 6cm genişlikte 22cm uzunlukta pil olan bir tasarım fakat piller sadece servolar için devredeki arduino ve sensörler için arkaya koyacağım ayrı bir pil kullanacak gibiyim

Ekler

• tasarım.png
    tasarım.png
    27 KB · Görüntüleme: 6
Neden ayrı bır batarya kuanmak istiyorsunuz
2 servo için 1 pil ve küçük bir regülatör kullanmak bana daha basit geldi. Arduino ve sensörler için ayrı bir pil kullanmak niyetindeyim çünkü hepsi beraber olursa akım yüksek olur ve ben o kadar büyük regülatör kullanmıyacağım arduino için olan maksimum 2 yada 3 amperlik olur ve bir pile yeterli diye düşündüm çok bir bilgim yok ama komplike bir sistem kurmak istemiyorum kuramamda zaten.

çünkü hepsi beraber olursa akım yüksek olur
Burada kaçırdığın bir şey var. Devreler ihtiyaçları kadar akım çekerler. Sen 4A lik pilde kullansan 100A lik pilde kullansan, eğer devren 1 amper çekiyorsa Akımın fazla olmasının önemi yok. Hem ağırlık kritik diyorsun, hemde 3 tane pilden bahsediyorsun. 1 Pil ile işi çözersin. diğerleri gereksiz ağırlık olur.

Burada kaçırdığın bir şey var. Devreler ihtiyaçları kadar akım çekerler. Sen 4A lik pilde kullansan 100A lik pilde kullansan, eğer devren 1 amper çekiyorsa Akımın fazla olmasının önemi yok. Hem ağırlık kritik diyorsun, hemde 3 tane pilden bahsediyorsun. 1 Pil ile işi çözersin. diğerleri gereksiz ağırlık olur.
doğru o konuda hiçbir bilgim yok o yüzden başta öyle düşünüyordum fakat birkaç pil ekleyince roketin ağırlığı çok artıyor ağrılık arttığı için eşit miktarda itkininde artması gerek o yüzden ekstra motor koymayı düşündüm fakat maliyet ve uçuş performansı olarak çok verimsizdi o yüzden şimdi ki amacım olabildiğince ağırlığı azaltmak ama 18650lik pil ne kadar fazla akım verebilir ki nihayetinde illa ki belli bir ağırlığı kabul etmek zorundayım

nasıl bir pil kullanmalıyım? iki ayrı şekilde söylerseniz güzel olur birincisi servo olmayan sadece arduino ve sensörler için gereken ikinciside arduino sensörler ve servolar dahi şekilde.

Ben Li-Po tavsiye ederim. Tek bir lipo hepsine yeter. Devreleri toplam çekeceği akımı hesaplayıp, bir miktar da marj bırakarak seçim yapabilirsin.
Mesela devreler toplamda 4A çekiyordur. Roket havada 1 dakika kalacak. O zaman 4A/h lik bir pil gereksiz vede fazladan ağırlık yapacaktır.
Sen devrende 1 dakika boyunca 4A verebilecek bir pil kullanmalısın.
Bende matematik ve grafik okuma gibi yetenekler yok. o yüzden sen hesapla. 4A/dk 'lık bir pile ihtiyacın var.
Mesela 1A/Saat verebilen bir pil 1 dakikada kaç amper verir? Eğer 1 dakika boyunca 4A verebiliyorsa 1A lik pil senin işini görecektir.
Tekrar söylüyorum burada önemli olan Discharge hızı. Bu hızın yüksek olması lazım. Yoksa pil kendisinden istenen akımı verebilmek için aşırı ısınır, patlar veya bozulur. Gereken Amper/Dakika hesabını yaptıktan sonra Pilin C değerine bak. Bu C konusunda araştırma yapıp bilgi edin. Doğru yolu bulacaksın.

Lipo.png

Ben Li-Po tavsiye ederim. Tek bir lipo hepsine yeter. Devreleri toplam çekeceği akımı hesaplayıp, bir miktar da marj bırakarak seçim yapabilirsin.
Mesela devreler toplamda 4A çekiyordur. Roket havada 1 dakika kalacak. O zaman 4A/h lik bir pil gereksiz vede fazladan ağırlık yapacaktır.
Sen devrende 1 dakika boyunca 4A verebilecek bir pil kullanmalısın.
Bende matematik ve grafik okuma gibi yetenekler yok. o yüzden sen hesapla. 4A/dk 'lık bir pile ihtiyacın var.
Mesela 1A/Saat verebilen bir pil 1 dakikada kaç amper verir? Eğer 1 dakika boyunca 4A verebiliyorsa 1A lik pil senin işini görecektir.
Tekrar söylüyorum burada önemli olan Discharge hızı. Bu hızın yüksek olması lazım. Yoksa pil kendisinden istenen akımı verebilmek için aşırı ısınır, patlar veya bozulur. Gereken Amper/Dakika hesabını yaptıktan sonra Pilin C değerine bak. Bu C konusunda araştırma yapıp bilgi edin. Doğru yolu bulacaksın.

45705 eklentisine bak
Benim ve projem için çok kıymetli ve önemli bilgiler verdiniz teşekkürler. Projeyi bitirdiğimde buraya da son durumu aktaracağım.

Uçuş videosu isteriz :)

Verısını attığınız batarya 14 A verebilir gibi gozukuyor arduıno ve sensor burada regulator sınırlayıcı olacaktır ayrıca sigorta var dokunmatiğimde sıkıntı var.

Last edited by a moderator:

Forum istatistikleri

Konular
8,663
Üyeler
3,455
Son üye
HaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back