FCS Projesi için 4 Servo motor 5V 4A akım bağlantısı

razonizm

Yeni Üye
Dostlar merhaba bir uçuş kontrol sistemi projem var fakat şöyle bir sorunum var, Proje de 4 adet SG90 servo motoru kullanacağım fakat bunları besleyecek 5V 4A akımı nasıl bağlamam gerekiyor? 3.7V 2500mah pillerden 2 tane kullanmayı planlıyorum (sadece servo motorlar için). Arduino nano ve diğer sensörlerden oluşan kısmı ayrı bir pille beslemeyi planlıyorum ve en önemlisi bu saydığım hepsini belli bir genişlik ( 7-8 cm ) ve mümkünse en hafif oranda yapmam gerek. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sabit kanat mı?
İtki motoru için zaten bir batarya kullanıyor olmalısınız harici bataryalara gerek yok dc dc dönüştürücüler ile istenilen voltaj elde edilebilir.
Ayrıca sg90 çok dandik diye hatırlıyorum.

Sabit kanat mı?
İtki motoru için zaten bir batarya kullanıyor olmalısınız harici bataryalara gerek yok dc dc dönüştürücüler ile istenilen voltaj elde edilebilir.
Ayrıca sg90 çok dandik diye hatırlıyorum.
sg90'ı küçük boyutlarda oldugu için kullanıcam

4 Adet sg90 motor kullanacağım, gelen 4 amperi paralel şekilde 4 servoya dağıtıcam.
Gelen 4 amperi dağıtmak gibi bir kavram yok akım verilmez çekilir Sg 90'ların yük altında maksimum kaç miliamper çektiğine bakılarak bir tasarım yapılır Örneğin bir sg90 maksimum 750 miliamper çekebilse ve 4 Sg 90 da aynı anda maksimum akım çekse Toplam 3 amper eder 5 volt 3 amper 15 watt eder bu noktada kullanılacak pilin akım verme kapasitesine bakılarak kaç adet paralel ya da seri pil kullanılacağına kadar verilir piller paralel kullanılarak bir Step Up dönüştürücü ile( boost converter) gerilim 5 volta yükseltilebilir veya piller seri kullanılarak Örneğin 2 seri lityum pil 7.4 volt Nominal gerilim 8.4 volt maksimum gerilim elde edip step Down dönüştürücü ile (buck converter) gerilim 5 volta düşürülebilir

Gelen 4 amperi dağıtmak gibi bir kavram yok akım verilmez çekilir Sg 90'ların yük altında maksimum kaç miliamper çektiğine bakılarak bir tasarım yapılır Örneğin bir sg90 maksimum 750 miliamper çekebilse ve 4 Sg 90 da aynı anda maksimum akım çekse Toplam 3 amper eder 5 volt 3 amper 15 watt eder bu noktada kullanılacak pilin akım verme kapasitesine bakılarak kaç adet paralel ya da seri pil kullanılacağına kadar verilir piller paralel kullanılarak bir Step Up dönüştürücü ile( boost converter) gerilim 5 volta yükseltilebilir veya piller seri kullanılarak Örneğin 2 seri lityum pil 7.4 volt Nominal gerilim 8.4 volt maksimum gerilim elde edip step Down dönüştürücü ile (buck converter) gerilim 5 volta düşürülebilir
4A ana akım hattından 4 paralel bağlantı ile servo motorlara versem voltaj değişmeden amper 1 olmuyor mu? paralel ve seri bağlama bunlar için değil mi? nasıl bil tasarım yapmalıyım? aklımdaki fikir 2 ayrı 3,7V 2A Pil kullanım ikisine de voltaj yükseltici kullanıp 5V 2A çıkış sağlamak ve bu çıkışı 5V 1A şeklinde servoları beslemek idi.

4A ana akım hattından 4 paralel bağlantı ile servo motorlara versem voltaj değişmeden amper 1 olmuyor mu? paralel ve seri bağlama bunlar için değil mi? nasıl bil tasarım yapmalıyım? aklımdaki fikir 2 ayrı 3,7V 2A Pil kullanım ikisine de voltaj yükseltici kullanıp 5V 2A çıkış sağlamak ve bu çıkışı 5V 1A şeklinde servoları beslemek idi.
3.2 volt 2 A pil dediğiniz 3.2 volt 2 amper saat kapasiteli pil mi yoksa Deşarj akımı 2 amper olan pil mi?

Bu pil uygun mudur?

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-12-14 072145.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-14 072145.png
    163.4 KB · Görüntüleme: 10
Normal bir uçağı düşünürsek;
Tek bir pil ESC ye bağlanır. ESC + Servolar Kumanda alıcısında her kanala ayrı ayrı bağlanır. Bu şekilde her eleman ihtiyacı olan akımı tek bir pil üzerinden çeker.

Sizin nasıl bir sisteminiz var? Oluşturduğunuz sistemi şema yada tinkercad tarzı bir yapıda oluşturup paylaşırsanız daha mantıklı bir yol izlenebilir.
Ben tam olarak sistemde arduino kullanma amacını anlayamadım. ESC ve Kumanda alıcısı tüm kontrolleri sağlıyor zaten. Eğer kumandanın imkan vermediği kontroller düşünüyor iseniz o zaman arduinoyu kumanda alıcısı olarak tasarlamak mantıklı olabilir. Bu durumda da tek bir pili ESC ye bağlarsın. ESC den çıkan ve alıcıya bağlanan kablodan da arduino ve servoları besleyecek gücü alırsın. Burada asıl rolü üstlenen ESC gibi görünüyor. Hem motorun çektiği akıma uygun olmalı, hemde pilin kapasitesi tüm bunları destekleyecek seviyede olmalı. Li-Po pillerde C değeri vardır. Bu değer pilin Discharge kapasitesini belirler. Yüksek olması tercih edilir. Yanlış seçimlerde ESC yanacaktır.

Velhasıl kelam projenizin bir şemasını ekleyin üzerinden yorum yapalım.

SG90 servolar çoğunlukla yüke binince dişli sıyırıyor. Çünkü dişlileri plastik. Aynı ayarda metal dişli bir servo tercih edersen dişli sıyırma konusunda sıkıntı yaşamazsın.

Normal bir uçağı düşünürsek;
Tek bir pil ESC ye bağlanır. ESC + Servolar Kumanda alıcısında her kanala ayrı ayrı bağlanır. Bu şekilde her eleman ihtiyacı olan akımı tek bir pil üzerinden çeker.

Sizin nasıl bir sisteminiz var? Oluşturduğunuz sistemi şema yada tinkercad tarzı bir yapıda oluşturup paylaşırsanız daha mantıklı bir yol izlenebilir.
Ben tam olarak sistemde arduino kullanma amacını anlayamadım. ESC ve Kumanda alıcısı tüm kontrolleri sağlıyor zaten. Eğer kumandanın imkan vermediği kontroller düşünüyor iseniz o zaman arduinoyu kumanda alıcısı olarak tasarlamak mantıklı olabilir. Bu durumda da tek bir pili ESC ye bağlarsın. ESC den çıkan ve alıcıya bağlanan kablodan da arduino ve servoları besleyecek gücü alırsın. Burada asıl rolü üstlenen ESC gibi görünüyor. Hem motorun çektiği akıma uygun olmalı, hemde pilin kapasitesi tüm bunları destekleyecek seviyede olmalı. Li-Po pillerde C değeri vardır. Bu değer pilin Discharge kapasitesini belirler. Yüksek olması tercih edilir. Yanlış seçimlerde ESC yanacaktır.

Velhasıl kelam projenizin bir şemasını ekleyin üzerinden yorum yapalım.

SG90 servolar çoğunlukla yüke binince dişli sıyırıyor. Çünkü dişlileri plastik. Aynı ayarda metal dişli bir servo tercih edersen dişli sıyırma konusunda sıkıntı yaşamazsın.
Drone yada Benzeri UAV gibi bir tasarım değil amacım model roket için aktif servo kontrollü bir uçuş bilgisayarı. Gövde çapı küçük ( 6-7 cm) o yüzden arduino nano ve birkaç sensör (Jiroskop, barometre, sd kart modülü, telemetri) ile bir uçuş bilgisayarı yapmak niyetindeyim fakat bu sisteme 4 adet servo kontrollü kanatçık koyarak aktif yönlendirme yapmak niyetindeyim. Kontrolü ben yapmayacağım servolar arduinoya bağlı olacak arduinoda sensörlerden aldığı verilere göre servoları yönlendirerek 90 derece yukarı kalması için servoları yönlendirecek aklımdaki fikir bu fakat 4 servoyu sağlıklı şekilde beslemek için güç kaynağı kısmında takıldım.

Sonuçta bu roketi yukarı itecek bir motor olacak. Bu motoru da kontrol edecek bir de ESC olacak.
Aşağıdaki resimde ESC den Alıcıya giden kablo Hem alıcıyı hemde servoları beslemek için yeterli akımı sağlar.
Sen bu kablo ile Arduinoyu besleyebilirsin ama Arduinonun verebileceği akım servolara yetmez. O yüzden bu kablodan ayrı bir hat çıkarıp servoları beslemek gerekir.

O da şöyle olur;
Kablodan gelen voltaj muhtemelen pilin verebildiği voltajdır. Bu voltajı servolara göre düzenleyecek LM2596 tarzı bir elemana ihtiyacın olacak.
Servoya giden 3 kablodan ikisi olan güç kablolarını buna bağlayacaksın. Diğer tek kabloyuda arduinoya bağlayıp servoya komut göndereceksin.
Ayrıca servonun GND kablosununda arduinoya bağlanması gerek.

RC-ESC-Motor-Alici-Pil-Baglantilari-1.jpg

Konuştukça açılıyorum.
Farklı voltajlar verebilecek gelişmiş bir Regülatör bul. Yada kendin tasarlarsan çok daha verimli olur.
ESC den çıkan Voltaj kablosunu direk bu regülatöre bağla. Servoları da direk bu regülatöre bağla.
Sonra arduinodan bu regülatöre komut göndererek hem ESC nin hemde Servoların kontrol pinlerini ayarla.
Arduino Shield gibi bir şey planlaman lazım.

Uçuş bilgisayarı filan deyince heyecanlandım. Aslında bu shieldi ben yaparak hem destek olmak hemde hobimi icra etmek isterdim ama o kadar yoğunum ki eve geldiğimde hiç enerjim olmuyor. Verdiğim sözleri de tutamıyorum.

Sonuçta bu roketi yukarı itecek bir motor olacak. Bu motoru da kontrol edecek bir de ESC olacak.
Aşağıdaki resimde ESC den Alıcıya giden kablo Hem alıcıyı hemde servoları beslemek için yeterli akımı sağlar.
Sen bu kablo ile Arduinoyu besleyebilirsin ama Arduinonun verebileceği akım servolara yetmez. O yüzden bu kablodan ayrı bir hat çıkarıp servoları beslemek gerekir.

O da şöyle olur;
Kablodan gelen voltaj muhtemelen pilin verebildiği voltajdır. Bu voltajı servolara göre düzenleyecek LM2596 tarzı bir elemana ihtiyacın olacak.
Servoya giden 3 kablodan ikisi olan güç kablolarını buna bağlayacaksın. Diğer tek kabloyuda arduinoya bağlayıp servoya komut göndereceksin.

45696 eklentisine bak
Bu yarışmalarda itki Motor ile değil yakıt ile sağlanıyor diye hatırlıyorum Yani aslında Sadece Servo motorların kontrolü yeterli dokunmatiğimde sıkıntı var şu an uzun yazamıyorum

Bu yarışmalarda itki Motor ile değil yakıt ile sağlanıyor diye hatırlıyorum Yani aslında Sadece Servo motorların kontrolü yeterli dokunmatiğimde sıkıntı var şu an uzun yazamıyorum
İşte proje detaylarına ihtiyaç var.

O da şöyle olur;

45696 eklentisine bak
Teşekkürler fakat itici olarak roket motoru kullanıcam (D12-3) katı yakıtlı bir motor. Elektrik gücünü kullanan herhangi bir sistem değil örnek olarak barut gibi düşünebilirsiniz. Benim amaçladığım şey motor ateşlendikten sonra ateşlenme durmayacağı için roketi yönlendiren bir sistem normalde bunu ayrı olarak roket motorunu döndürerek ( thrust vectoring) denen bir yöntemle çok daha etkili ve verimli fakat o tür kontrollerde çok daha karmaşık ve güçlü servo motorlar gerek ben o kadar karmaşık bir sistem yapmayacağım istediğim şey sadece kanatçıkları kontrol eden 4 servoyu beslemek o kısımda takıldım. Uçuş bilgisayarı kısmı klasik irtifayı hızı ölçen ve radyofrekans aracılığı ile uçuş halinde iken yerde olan bilgisayarıma bağlı ayrı bir rf devresinden bilgileri almak gibi bir sistem olacak bu sistem için Arduino nano , mpu6050 , bmp280 , sd kart modülü ve nrf24l01 yada nrf905 kullanmayı planlıyorum fakat elektroniği bilmediğim ve bu sensörlerden bazıları ayrı voltajlarda çalıştığı için tasarım konusunda kaldı projem. Bazıları 5V Bazılaruı 3.3V da çalışıyor ve Servolar için 5V 1A akım gerekiyor çünkü peak noktalarına ulaşırsa herhangi bir yanlış hareket yapmamalarını istiyorum. Ve ağırlık sorunu benim için her gram önemli.

Örnek olarak yaptığım bir tasarım öndeki siyah kısım uçuş bilgisayarının yer alacağı kısım ve onun hemen arkasındaki kanatçıklar hareket etmesi gerek

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-12-14 131238.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-14 131238.png
    17.4 KB · Görüntüleme: 11
Ben paintte hızlı bir tasarım yaptım. Oradaki motoru görmezden gel o zaman.
Maalesef belirtmeliyim ki roketin ilk denemeler de havalansa bile kontrolü kaybedip çakılacak. Sen de yaptığın hataları tespit edip tekrar tekrar düzeltmeler ile denemelere devam edeceksin. Bu her kes için değişmez bir kuraldır.
2 servolu basit bir uçağın ilk uçuşunda bile kanat açılarını hesabedemiyoruz. Havalandığı anda sağa sola yatmaya başlıyor. Kumanda üzerinden anında müdahale (trim) edilerek ayarlar havada yapılabiliyor. Ama roket için nasıl bir müdahale yapılır bilgim yok. Sonuçta tüm güç ile yukarı itilen bir gövde, yana yattığı anda kritik seviyede müdahale edilmezse çakılır.

Paint te ancak bu kadar güzel çizebildim. Tasarım programlarında çok daha gelişmiş çizilir. Burada amaç ilk kontrol yapısını belirlemek.
Böyle çizimler yapılıp kağıt üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak nihai aşamaya gelinmelidir.
Tahmin edeceğiniz üzere kırmızı ve siyah hatlar güç, yeşiller komut sinyalleridir.

kontrol unit.png

Tabi burada motor kontrolüne gerek yoksa ESC de devre dışı kalmış oluyor. Pil direk Kontrol Unit'e bağlanabilir.

Forum istatistikleri

Konular
8,666
Üyeler
3,462
Son üye
wild_for

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back