Foruma topluluk moderasyonu özelliği eklendi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Geçmişte hatırlarsınız, üyelerin çoğunun nefret ettiği "devir daim makinası" konuları açılıyordu. İfade özgürlüğü adına da bu konuları hemen yasaklamıyorduk, ama bir süre sonra da konu kilitleniyordu. Farklı alanlar ile ilgili buna benzer başka konular da açıldı ve sonunda kilitlendi.

Forumumuzun birincil amacı üyelerin yararı, o açıdan bir konunun yararlı olup olmadığına üyelerin karar vermesini sağlayacak olan "Crowd Moderation" eklentisini kurdum.

Bu eklentinin kurulması ile birlikte, bir mesaj için belli bir sayının üzerinde raporlama yapılırsa, bu mesaj ya moderasyona girecek, yada doğrudan silinecek. Varsayılan ayarlarda, 10 tane rapor gelmesi halinde mesaj moderasyona giriyor. Burada hem rapor limitini hem de alınacak aksiyonu tartışalım. Benim düşüncem, 10 tane rapor limiti kalsın, ama bu kadar raporlama gelirse mesaj doğrudan silinsin şeklinde. Üyelerin genel olarak istemediği bir mesajı biz moderatörler neden isteyelim?

Bir de belki şöyle ilave bir kural koyabiliriz: Eğer bir konunun ilk mesajına 10 tane rapor gelirse, bunu forum ahalisinin konuyu tamamen istemediği şeklinde yorumlayabiliriz ve konuyu tamamen silebiliriz. Çünkü o konu içerisinde silinen bir sürü mesaj olacak, konunun akışı zaten bozulmuş olacak. Ama tabi arada faydalı ve bilgi yüklü bazı mesajlar da gidecek.

Bu konuda üyelerin fikirlerini merak ediyorum. Ona göre tutumumuzu belirleyelim ve devam edelim.

çoğunluk her zaman doğru değildir. o tür mesajlarda konu kitlensin başka bir bölüme taşınsın adı da çöplük olmasın.

Katılıyorum. Çoğunluk her zaman doğru olmayabilir. "Devirdaim" sınırı net belli olan bir konu olsa da kullanıcıları ikiye bölecek ayarda, net olmayan konular da çıkabilir. Bu durumda 10 kişi raporladığında, karşıt 10 kişinin de buna engel olabilmesi lazım. Yada ne biliyim karşıt 20 kişinin "Hayır bu konu gereksiz değil" diyebilmesi lazım. Eğer bu modun ayarında var ise konu 10 rapora ulaştığında sadece kilitlensin. Adminleri haberdar etsin. Adminler de durumu değerlendirip aksiyon alsın. Bir de şöyle bir durum var. 10 kişi istemeyip raporlayabilir ama isteyenler nasıl itiraz edecek? Onların da raporlayıp olumlu yönde yorum yazması lazım.
Buradan da başka bir yere vardım şimdi.
Raporlayanlar, olumlu yada olumsuz olarak iki ayrı işaretleme yapabilmeli. Biz yada kurulan mod da hangi taraf ağırlıktaysa ona göre konuya müdahale etmeli.
Ama sanırım raporlama kısmında böyle bir ayrım yok.

Şöyle bir öenrim olsa:
10 tane "rapor et" ile şikayet gelince konu "Çöp kutusuna" benzer bir yere taşınsın ve yeni mesajlarda listelenmesin. Konuyu isteyen buradan okusun, cevap yazsın. Yani kısaca konu bir şekilde devam etsin ama "yeni mesajlarda" listelenmesin. Bu şekilde olursa içerik eklenmeye devam etse bile kşmseyi rahatsız etmez.

Açılan konuyu kaldırılsın diyenler olduğu kadar kaldırılmasın diyenlerde olur.
100 kişi kaldırılsın dedi 90 kişi kaldırılmasın dedi.
Fark 10 olunca mı kaldırılacak?:)

aslında daha basit bir çözümü var. insanlar yanıt yazmasa konu ilerlemez ve başlığı açan kişi de ilgi-yanıt alamayınca devam etmez. ama insanlar kendini tutamıyor işte.

Mesajları ve konuları yok sayma özelliği var halihazırda. Ama amaç foruma yeni gelenlerin de kimsenin istemediği konuları görmemesi. Bir de sürekli kimsenin istemediği konular açan bir üye, doğrudan topluluktan geri dönüş almış olacak ve böylece belki konu açarken biraz daha özenli davranacak.

Karantina bölümü var mıydı bilmiyorum, oraya taşınması uygun çöpten daha iyi gözükür kanımca. Dediğiniz gibi 10 rapor sayısı sonrası mod son noktayı yorumu koyup "konunun tartisilmasinda fayda görülmediğinden ve bilinen fizik kanunlarının tersi ispatlanmadigindan ..." kilitlesin.

Darılmayın ama...

Çoğulculuk kavramını benimsemek şöyle dursun, anlamaktan bile uzak olup; çoğunluk faşizmine sempati ve eğilim duyan bir toplum olma yolunda ilerlerken, forumun da böyle bir eğilim içerisine girmesini çok yadırgadım.

Mesela benim şu mesajıma rahatlıkla 10 raporlama gelebilir.

Ne güzel değil mi? Aman aykırı bir ses çıkmasın, çıkarsa da boğulup kalsın. Hepimiz tek tip olalım!

Şuradaki çoğulcu, demokrat ve hoşgörülü yaklaşımı gördüğümde; "bu gibi forumlarda demek böylesi de olabiliyormuş" deyip saygı duymuştum: https://mekatronik.org/forum/threads/forumda-konu-paylasimi-duezenlemesi.7158/post-124592

Şimdi böyle bir sistem devreye girerse...

"Bu itirazı gören oradaki oturmuş düzenin elemanları çocuğu alıverirler ortaya, önce birisi, sonra diğeri vurur."

şeklinde tasvir edilen tabloyu gözümde canlandırmaya çalışıyorum. Aslında düşünülen yöntem "vurmaktan" bile daha öğütücü. Yok saymak, topluluktan soyutlamak tarzında bir şey. "Fikir özgürlüğün var ama git evinde kendi başına düşün, başkalarına yaymaya çalışma!" gibi bir şey.

Eğer kişilere ilk bakışta sevimsiz gelen aykırı bir düşünce korunmayıp çoğunluğun insafına terk edilirse, o aykırı düşüncenin kendisine taraftar toplama şansı kalır mı? Belki ilk anda aykırı bulanların bile bir kısmı, üzerinde tartışılıp görüşüldükçe o fikre sıcak bakabilecekken, böyle bir olasılık kalır mı? Zaten çoğulculuk denen şey, toplumu vasatlaşmadan ve durağanlıktan korumak için düşünülmüş bir yaklaşım biçimi değil miydi?

Ben bu forumda, düzgün Türkçe kullanıyor olmayı "bot hesap" belirtisi gibi gösteren üyeler gördüm.

Ben bu forumda, kendisini âdeta forumun sahibi gibi görüp, yapay zekâ olduğundan süphelendiği üyelere test yapılmasını önerenler gördüm.

Bunlarla birlikte düşününce, sözü edilen sistemin nasıl bir "insan kıyma makinesi"ne dönüşebileceğini hayal edip, ürperiyorum.

Not: Adil bir yönetim tarafından, açıkça kötü niyetli veya üretken olmayıp kısır döngüye sokulmuş konulara önlem alınmasına karşı değilim. Ama burada sözü edilen bambaşka bir şey.

Forum istatistikleri

Konular
9,337
Üyeler
3,864
Son üye
Basarist

Son kaynaklar

Back