frekansı nasıl yakalarım

dongle olmadan frekans yakalarmıyım ?


  • Toplam oy kullanan
    9
  • Poll closed .
Usb portundan böyle bir sinyal okumanız mümkün değil.

Arada ayrı bir donanım olmak zorunda.
 
  • Üzgün
Reactions: nt
lütfen alınma ama kendimi biraz direkt ifade etmek istiyorum.

bence yaklaşımında teknikten çok felsefi-davranışsal bir sorun var. yukarıda benim ve diğer yanıt verenlerin mesajları "gerçek bilgi" ile dolu ve bunlardan yola çıkarak bu konu üzerinde kendini çok ilerletebilme şansın var.

ancak bu bilgi içeren yanıtları ısrarla görmezden gelerek. bir yolu olmalı, hissediyorum-inanıyorum "i have a dream" tarzında yaklaşıyorsun.

evet bilimsel ilerlemenin temeli olmaz denilen ile mücadele ederek yeni keşifler yapmaktır ama bunun için geri planda uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve tecrübe gerekir.

bu yaklaşım ile anadolunun bir yerinde her yıl bir elektrikçi sonsuz enerji makinasını - sonsuz ısı üreten veya giren enerjiden fazlasını üreten bir icat ile çıkıyor. böyle bir icadın olamayacağını bizler biliyoruz. en azından bu fizik yasasının ötesinin keşfedileceği yer belki bir atomaltı fizik labratuarı olabilir ama küçük tüpte çay kaynayan "oto sanayi atölyesi" olamayacağına eminiz.
 
@czorgormez estafurullah
düşüncelerini açıkça ifade ettiğin için teşekkür ediyorum. herkesin farklı bakış açıları ve inançları var bu da dünyayı renkli kılan bir özellik.
ancak sanayideki cayın tadını bardagı 100 lira olan kafelerde'de bulumazsın :)
belki de gelecekte bilim ve teknoloji daha fazla sınıra ulaşacak ve şu anda imkansız gibi görünen şeyler mümkün hale gelecektir.
Bu noktada, açık fikirli olmak ve yeni fikirleri dinlemek önemlidir
 
@czorgormez estafurullah
belki de gelecekte bilim ve teknoloji daha fazla sınıra ulaşacak ve şu anda imkansız gibi görünen şeyler mümkün hale gelecektir.
Bu noktada, açık fikirli olmak ve yeni fikirleri dinlemek önemlidir
Birisi size gelse "Ya Phytonda "If"(Eğer) komutu yerine "Eger" yazarak aynı işlemi yapılamazmı ? diye sorsa ve bunda ısrar etse .Cevap olarak:
"belki de gelecekte bilim ve teknoloji daha fazla sınıra ulaşacak ve şu anda imkansız gibi görünen şeyler mümkün hale gelecektir.
Bu noktada, açık fikirli olmak ve yeni fikirleri dinlemek önemlidir" dese ,bu kişiye nasıl cevap verirdiniz?
"Arkadaş isterse 200 yıl geçsin Phytonu yazan adamlar bu komutu böyle tanımlamışlar hiçbirşey değişmez" demek gerekmezmi?

Marconi' den beri osilatörlerin bir hesabı var .Buna göre örneğin 100 Mhz lik bir osilatör tasarlamak istediğinden bobinin(yada antenin) ve kondansatörün bir hesabı var ve bu yaklaşık 150 yıldır hep doğru çıkıyor.
Her tel parçası bir antendir. Her bilimsel konu gibi onunda hesaplarının kuralları vardır.
Bir konuda üstün başarı elde etmek isteyen önce literatürü bilmesi bunlarda hiç sorunu olmaması gerekir.
Kolay Gelsin
 
Son düzenleme:
USB ksblosunu anten olarak kullanip sinyal yakalamak ok. Bunda siradisilik yok. Fakat usb portuna anten baglayip antenin yakalayacagi sinyali yazilimla okumaya calismak imkansiz bir sey.

USB port oldukca karmasik bir konu. Kucuk sinyallerle falan hic ilgisi yok.

Antenle sinyal yakalayip bunu yazilimla degerlendirecek programlar yazcaksan yani cok low level daha dogrusu en dipte calisacaksan phyton gibi ust duzey dilleri unut. USB yi de unut.

USB ancak sinyali yakalayip yukseltip isledikten ve digital veri dizilerine donusturdukten sonra bu verilerin PC vs cihaza aktarilmasi asamasinda kullanilacak bir port.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Birisi size gelse "Ya Phytonda "If"(Eğer) komutu yerine "Eger" yazarak aynı işlemi yapılamazmı ? diye sorsa ve bunda ısrar etse .Cevap olarak:
Bende derim sakin ol :D ısrara gerek yok iyi C/C++ biliyorsan python dilinideğiştirirsin:
Kod:
git clone https://github.com/<your_username>/cpython
cd cpython
derim
 
@Mikro Step
usb konusu çok karışık açıkcası bu kadar bilmediğim konu varken
nacizane fikrim işletim sistemi güvenlik önlemleriyle korunmuş olduğundan doğrudan manipülasyonum zor olucak ama imkansız değil
anten yapıp herhangi bir frekans sinyal cızırtı yakalarmıyım ben onu yakaladıkdan sonra 3 satırda 01 dekodlarım fft de donduruyorum
bunun denemelerini ses kartından veri cekerek yaptım ama bir antenden gelmesi daha iyi olucak
 
Imkansiz bir konu.

Bu tabiri kullandigim icin bana kizma ama bu soru bir cehalet isareti.

Bu ise hic PC ve USB yi karistirma.

Hizli bir MCU ile calis. Onda bile en basit calismada anten sinyalini once filitrelemen ardindan amplifikatorle yukseltmen ardindan bir ADC ile sayisallastirman gerekecek.

Bu is zaten boyle yapilir ve hizli MCU olarak cogunlukla DSP cipleri kullanilir. Kullanilan dil de en fazla C olacaktir.

Daha sonra verileri PC ye usb portundan aktarabilir yuksek duzeyli dillerle islemler yapabilirsin.

PC yakinlarinda parazit uretecek cihazlar calistirdiginda ses karti uzerindeki amplifikator bu sinyalleri havadan bile kapabilir.

Fakat USB portundan parazit kapip bunu veri olarak kullanman imkansiz. USB donanimina sahip MCU larin usb ile ilgili registerlerinde bazi hata flaglari var. Kuvvetli parazitlerle bunlarin deger degistirmesini saglayabilirsin. Fakat bu bile FFT icin gerekli veri toplamana yetmez.

En fazla iletisim halindeki USB kablosuna parazit bindirip mevcut haberlesme linkini kirar ve PC nin usb port yada usb cihazla ile ilgili bir hata mesaji vermesini saglarsin.
 
Son düzenleme:
PC nin usb portuna, USB donanimi olmayan bir MCU baglayip pc ile MCU yu konusturmayi bir dene. Bu isin ne kadar ama ne kadar zor bir is oldugunu goreceksin. (Imkansiz degil)
 
En fazla iletisim halindeki USB kablosuna parazit bindirip mevcut haberlesme linkini kirar ve PC nin usb port yada usb cihazla ile ilgili bir hata mesaji vermesini saglarsin.
hocam
1. bilgisayarımı yakmamak için anakartdaki değil extra olan usb ile denicem yakarsam onu yakarım değilmi komple yangın cıkmasın benim elktirik bilgim yok elektronikde yok :D
2. yaptıgım antenın devreyı tamamladıgınıı yada tamamlamadıgını multımetre ıle olcmem mumkunmu
 
Anten, RF vs konulari ilgini cekiyorsa USB, PC, yazilim vs. Bunlari bir kenara birak, oncelikle RF amlifikatorleri, osilatorler, tank devreleri, mixerler, modulasyon ve demodulasyon teknikleri gibi konularda biraz bilgi sahibi olman gerekir.

Daha sonra biraz da digital tarafta sinyal isleme tekniklerine goz atman gerekiyor.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Screenshot 2023-10-13 at 22-17-03 Photopea Online Photo Editor.png

@clc bu yüzden değilmi gri kısmı anlamıyo bilgisayar
 
25922 eklentisine bak
@clc bu yüzden değilmi gri kısmı anlamıyo bilgisayar
Cevap vermekten vazgeçmiştim o yüzden silmiştim ama hayır. Birincisi usb donanımı diferansiyel. D+ ve d- arasında ise çizdiğin sinyal evet öyle bir sinyali enjekte edebilirsin, ancak bunun amplitude u da önemli. Sen donanımsal olarak okumaya zorlasan dahi donanımı mantıklı bir şey okumayacak. Rastgele bir mikro işlemciyi alıp adc portuna uzun bi kablo bağlamak daha mantıklı, ama yine mantıklı bir çıktı elde etmek ciddi zor. Madem ses kartı var bence ses üzerinde çalışın, çeşitli filtreler deneyin, elinizdeki donanım ile sonuca varabilirsiniz.
 
25922 eklentisine bak
@clc bu yüzden değilmi gri kısmı anlamıyo bilgisayar
USB de marjimiz yaklasik 2v.
Yani D+ ve D- arasindaki fark en azindsn +/-2 v civarinda olmali ki o anki sinyal 1 yada 0 olarak degerlendirilsin.

USB kablonun kendisi anten gibi davrandiginda D+ ve D- ayni sinyale maruz kalir.

Bu sinyalin genligi de uV lar civarindadir.

Kaldi ki:

Sinyal seviyesi 2v olsa bile fark gene 0 olur. Cunku iki paralel kabloya binen parazit esit genlikte biner.

Diyelim ki farki bir sekilde 2v olacak duzeneklerle sagladin.

Bu da yetmez. Cunku Data hattindan akan verinin frekansi 48Mhz le uyumlu olmali. Diyelim ki bunu da sagladin. Gene yetmez. Usb haberlesmede biz sadece data bitleri yollamayiz. Donanim bize sormadan minik paketler yollar. Low level kodlama bile yapiyor olsak bunlardan bizim hic haberimiz olmaz. Cunku USB makinasi denen en ucdaki donanim karsi donanimla surekli iletisim halindedir. Bizim sadece end pointe gelen blok datalardan haberimiz olur.

Eger sen karsi tarafa sadece 1 byte bile yollamak istesen ve data hattindaki bitleri izlesen atiyorum yuzlerce bit veri aktigini gorursun. Tokenlar, CRC ler. Vs vs. Low level yazilimda dahi biz bunlarla ugrasmiyoruz donanim kendi ugrasiyor. Bizim tek yaptigmiz Usb protokolune uygun olarak sorulara cevap vermek.

Dolayisi ile data hattindan gelen istem disi bir bitin bile bir suru sorgusu olur. Senin bi sorgulardan haberin dahi olmaz. Cunku biz usb makinasi denen lojik blogun on tarafina ulasamiyoruz.

Yani bir suru gardiyanin bekledigi bir kopruden gecebilmek imkansiz. Ancak dogru parolara sahipsen kopruden gecebilirsin.

Demek istedigim, usb kablodan gecen sinyalde yapacagin elektriksel bir degisim low level kodlama yapan usb yazilimcisina bile ulasamaz. Usb makinesi bize ayiklanmis verileri verir sadece.
 
Son düzenleme:
uV ye ulaşamıyorum anten yok zaten ben ne anlarım antenden usbden, ozaman sımule edelim bu ham veri herhangi filtreleme yok

dusuk_frekans_vlf_sınyal.csv ne alaka dersenız
27 tane daha var hepsini pick pick inceliyorum zaten 3d spekturum ata sporumuz

Python:
import numpy as np
import csv
import matplotlib.pyplot as plt
frekans = 0.1
ornekleme_hizi = 100
kayit_suresi_saniye = 120
t = np.linspace(0, kayit_suresi_saniye, int(kayit_suresi_saniye * ornekleme_hizi), endpoint=False)
dusuk_frekans_vlf_sinyal = 0.0001 * np.random.normal(0, 1, len(t)) * np.sin(2 * np.pi * frekans * t + np.random.uniform(0, 2*np.pi))
with open('dusuk_frekans_vlf_sinyal.csv', 'w', newline='') as csvfile:
    csvwriter = csv.writer(csvfile)
    csvwriter.writerow(['Zaman (saniye)', 'Genlik'])
    for i in range(len(t)):
        csvwriter.writerow([t[i], dusuk_frekans_vlf_sinyal[i]])
print("Daha düşük frekanslı ve genlikli VLF sinyal başarıyla 'dusuk_frekans_vlf_sinyal.csv' dosyasına kaydedildi.")
plt.figure(figsize=(10, 6))
plt.plot(t, dusuk_frekans_vlf_sinyal, label='Düşük Frekans VLF Sinyali')
plt.xlabel('Zaman (saniye)')
plt.ylabel('Genlik')
plt.title('Düşük Frekans VLF Sinyali')
plt.legend()
plt.grid(True)
plt.show()
:tamam1
120 saniyelik dinleme yaptıgını farz edelım

dusuk_frekans_vlf_sinyal.csv:
Zaman (saniye) Genlik
0 0.00 -0.000086
1 0.01 -0.000300
2 0.02 -0.000038
3 0.03 0.000070
4 0.04 -0.000068
Index(['Zaman (saniye)', 'Genlik'], dtype='object')


120saniye .png
2.png

Figure_1.png


ion.png


fft.png
 
Son düzenleme:
şimdi daha iyi anlamaya başladım analog sinyaller veri olarak değil benim, süper bilgisayar için bile çok ağır ondan herkes araya dongle yada sdr adc gbi cihazlar kullanıyor fakat hala dongleların çalışmasını anlamadım
aldığı analog sinyali nasıl 01 yapıyor ac kapa şeklindemi

bunu nasıl yaptıgını biliyorum teoride
frekans: 0.1 için bir adc hesabı yapıyorum
Fs ≥ 2 * frekans
benim için Fs ≥ 2 * 0.1 = 0.2 Hz
sinüsün förmülü
[imath]y(t)=Asin(2πft+ϕ)[/imath]
ben değere 0 1 arasında değer atamak için
[imath]y(t)=0.5sin⁡(2πft+ϕ)+0.5y[/imath]
bu şekilde analog sinyali istediğim byte dönüştüre biliriyorum
 
Son düzenleme:
şimdi daha iyi anlamaya başladım analog sinyaller veri olarak değil benim, süper bilgisayar için bile çok ağır ondan herkes araya dongle yada sdr adc gbi cihazlar kullanıyor fakat hala dongleların çalışmasını anlamadım
aldığı analog sinyali nasıl 01 yapıyor ac kapa şeklindemi
Bu işleme Quadrature demodülasyon deniyor. Gelen RF (Radio Frequency) sinyalini öncelikle I ve Q sinyallerine dönüştürüyorsunuz. Bahsetmiş olduğunuz RTL SDR gibi gibi dongle'lar kendi içlerinde donanımsal olarak bu işi yapıyorlar. Daha sonra bilgisayarınızda I ve Q sinyallerini işleyip sese çeviriyorsunuz. (En basit anlatımıyla bu şekilde gerçekleşiyor olaylar)
RFT_ch5_pg5_quaddemod_2.jpg
 
Bu işleme Quadrature demodülasyon deniyor. Gelen RF (Radio Frequency) sinyalini öncelikle I ve Q sinyallerine dönüştürüyorsunuz. Bahsetmiş olduğunuz RTL SDR gibi gibi dongle'lar kendi içlerinde donanımsal olarak bu işi yapıyorlar. Daha sonra bilgisayarınızda I ve Q sinyallerini işleyip sese çeviriyorsunuz. (En basit anlatımıyla bu şekilde gerçekleşiyor olaylar)

Quadrature olması da şart değil. VLF için direct sampling çok daha uygun.


1697373058253.png




analog sinyali nasıl 01 yapıyor ac kapa şeklindemi :

sayılsallaştırma konusunu okumalısın. en basitden elinde 0 ie 1 volt arasında değişen bir analog sinyal olsun. bunu 8 bit adc ile saniyede 1000 defa sayısallaştırdığını düşün. bu durumda 0 volt = 0 - 1 volt = 255 ve bu 0 ile 1 volt arasındaki değerler 8 bitlik adımlarla gider. yani 1 adım/1 bit = 1/255 volt olarak ilerler. saniyede 1000 defa okuduğun için de elinde her saniye 1000 girdilik ve 8 bitlik bir tablo olur.

buradan göreceğin üzere yeterli sıklıkta - frekansta örnek almazsan belli bir sınırın üzerindeki frekansları yakalayamazsın ya da hayal sinyaller denen aliasing çıktılar oluşur. bu kısmı da nyquist theoremi okuyarak öğrenebilirsin.

 
  • Beğen
Reactions: nt
@czorgormez
Yazdıklarınızı daha iyi anladım sagladığınız bilgiler için teşekkür ederim.
İlk başta sizi yanlış anlamış olabilirim, bu konuda özür dilerim katkılarınız için minnettarım.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,978
Mesajlar
101,946
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top