Freze için "kendin yap" vakum tabla

Herhalde büyük ahşap kullanıp, yine vakum kullanıp altta 2mm komple bırakacağız. Daha sonra o 2mm'yi ebatlamaya sokacağız.

Büyük bir parça olunca, senin yaptığın podlardaki gibi arada bir destek koymak lazım. Yoksa havanın baskısı tahtayı aşağıya doğru esnetir.

Önümüzdeki günlerde benim aluminyum vakum tablanın kenarına tutma yerleri yapacağım ve frezenin tablasına tırnaklarla bağlayacağım. Sonra da kaba freze ile ilk kesme denemesini yapacağım. Koruyucu kask da takılı olacak tabi kafamda :D
 
Yani iş parçasına iki yerde delik delip oralara destek amaçlı pim mi çakayım diyorsun? Eğer iş parçasına o şekilde müdahale etme şansı varsa, pime falan gerek yok. Hem içi hem dışı dişli somunlar var, o somunu sıkarsın iş parçasına, sonra da parçayı vidayla tablaya vidalarsın. Çok da sağlam olur.

Benim vakum kullanmada her zaman varsayımım iş parçasında tutma amaçlı hiçbir değişiklik yapmamak. Mesela benim aluminyum kutuyu düşün. Onun altına ben iki tane delik delsem, kutuyu freze tablasına vidalarım güzelce işlerim. Ama sonra o deliği TIG kaynakla kapatmam lazım.

Ama senin dediğinin benzerini şu şekilde görüyorum: Vakum tablanın kenarına vidalı destekler bağlanıyor. Bu desteklere de parçayı dayıyorsun ve hizaya getirmiş oluyorsun. Sonra hizaya getirdikten sonra söküyorsun o destekleri. Ama istersen sökmezsin, o destekler orada kalır ve parçanın yana kaymasını engeller.
 
Hmm anladım. Eğer malzemenin dışında yeterince geniş bir fire yeri varsa işe yarar.
 
Bir ara bu son aldığım pompanın fabrikasına gidip ölçtüreceğim, eğer onların aleti ile bu pompa gerçekten 0.5 mbar veya yakın bir değer veriyorsa o zaman bu pompayı bu şekilde kullanacağım. Ama bu pompadaki bir sorundan dolayı eksik basınç veriyorsa da değiştirecekler.

Benim çıkardığım sonuç şu: Eğer küçük parça işlenecekse ve büyük kesme kuvvetleri de sözkonusu ise (metal işleme), mutlaka ilave bir tutuş desteği gerekiyor. Bu bir dayama desteği olabilir, veya çift taraflı bant ile yapıştırma olabilir.
 
Yuzey alani buyukse vakumla tutunma orani buyuk oluyor. Ama alan kucukse tutma gucu de dusuk oluyor.

Bu sonuc cikti sanirim.
 
Sallamış 30 bar diye. O tahtanın altına 30 bar gelse, o tahta mermi gibi tavana fırlar veya bu elemanın bir tarafını sakatlar :D

IIRC = "if I remember correctly" = eğer doğru hatırlıyorsam. Doğru hatırlamadığın gün gibi aşikar :)
 
Bu arada benim frezenin kafası da tam olarak freze tablasına göre dik olmadığı ortaya çıktı. O yüzden yapmış olduğum aluminyum tabla da tam olarak düz değil. Belki 0.15 mm lik yükseltiler var. Ama lastik conta kullandığımız için bunun yarattığı bir fark olmamıştır diye düşünüyorum. Kafayı sıfırlayıp aluminyum tablanın üzerinden geçeceğim.
 
Bu arada @serkan_48 kardeşimle atölyede buluştuk ve beni tekrar grid yapılı tabla konusunda ikna etti. Mantık şu. Bizim kullandığımız lastik contalar, eğer bant veya yapıştırıcı ile sabitlenmezlerse, vakumun etkisiyle içeri doğru büzülüyorlar. Bu da neticede hem vakum yüzey alanını azaltıyor, hem de büzülen lastik, yığılmalar yapıp belki hava kaçağına sebep oluyor. Ama grid yapılı tabla olunca, fitilin gidebileceği bir yer yok. Mecbur oluğun içinde olacak.
 
Dün dijital bir vakum ölçer getirdim. REF-VAC diye bir cihaz. Ama lanet olası şeyin bağlantı vidası 7/16" UNF dişe sahip. Buna göre fitting'i de ara ki bulasın. Ben de tornada, elimdeki 6 köşe pirinç çubuktan 1 1/4" UNC den 7/16" UNF ye redüksiyon yaptım. Bununla vakum ölçümü yaptığımda ise 5 mbar gibi bir vakum ölçüyorum. REFCO nun 19621 saati ile 7 milibar ölçmüştüm.

Bu aradakı farklılıklar, bağlantıda kullandığım teflondan kaynaklanan değişkenlik olabilir. O yüzden şöyle bir test yapacağım:

REFCO 19621 saati ile daha önce yaptığım ölçümde, dökümden yapılmış hazır 1 1/4" UNC den 1/2" UNC redüksiyon kullanmıştım. Bu şekilde de 7 mbar ölçmüştüm. Şimdi yeni test için, gene yukarıdaki gibi pirinç'ten kendi redüksüyonumu yapacağım. Gene teflonla sarıp aynı saat ile tekrar ölçeceğim. Eğer 7 mbar'dan farklı sonuç alırsam, teflon sızdırmazlık ile ilgili bir sıkıntı var diyeceğim.
 
Abi merhabalar,

Bu fark cok kucuk bir fark. Ve olcen ekipmanlarda farkli ekipmanlar oldugu icin bir etkende kalibrasyon farklari olabilir. Reduksiyon da olsa arada belli mesafe bir boruda olsa nihayetinde kapali kab oldugu icin cok kisa surede denge basıncına ulasacaktir.
 
İşte tam kapalı mı ondan emin olmak istiyorum. Teflon ile yaptığım bağlantılar ne kadar sızdırmaz oluyor ondan emin olmam lazım. Teflon sarımı ilk deneme ve ikinci denemede tam olarak aynı olmayacak, ama yeterince teflon saracağım tabi. Eğer yaklaşık aynı değerler ölçersem, o zaman her seferinde teflon bağlantıyı sızdırmaz hale getirebiliyorum demektir. Böylece bunu elimine etmiş olacağım.
 
Bugün pompayı götürdüm üreticiye. Sistematik bir şekilde makinaya baktılar. Önce tepedeki 1 1/4" l ik adaptör kafasını söktüler ve direkt olarak pompa ağzından ölçüm yaptık. İki tarafı da yağlanmış büyük sert bir conta koydular ve kendi profesyonel vakum saatinin ağzını da yağlayıp oraya dayadıar. Birkaç saniye içerisinde 0.5 mBar vakumu gördük :oops:. Ondan sonra bendeki dijital vakum ölçer ile ölçtük. Bunun ağzında benim yapmış olduğum 1 1/4" lik redüksiyon vardı, ama redüksiyonun tabanı tornalı olduğu için dümdüz idi ve yağlı yerde sızdırmaz bir şekilde kapattı. Gene 0.3 mBar civarında bir vakum gördük. Bu, benim dijital vakum saatine olan güvenimi artırdı.

Ama şunu da gözlemledim: Contaya veya vakum saatinin tabanına uygulanan baskı artırılırsa, vakum da hafifçe iyileşiyor. Yani artık o kadar yüksek bir vakum seviyesindeyiz ki, çok ufak değişiklikler bile sonucu etkiliyor!

Sonra aynı ölçümü REFCO'nun 19621'i ile yaptık. Ama o 2 mBar gösterdi. Bunun sebebi de muhtemelen bu saate bağlı olan döküm 1 1/4" lik redüksiyon. Tabanındaki pürüzler nedeniyle çok iyi yerine oturmuyor olabilir.

Sonra pompa ağzına takılan ve içinde hem 1 1/4" lük diş ve koruyucu klapa olan parçayı yerine sıktık ve tekrar ölçüm yaptık. Üreticinin vakum saati 5 mBar dedi (Benim dijital saat ile de daha önce 5 mBar ölçmüştüm, bu alete güvenim daha da arttı). Bunu görünce o kafaya bağlı olan rakorlu bir yağ tahliye hortumu var, onu söküp yenilediler. Tekrar ölçtük ve hem üreticinin vakum saati, hem de benim dijital vakum saati ile 0.5 civarı vakum seviyesini gördük. Yani ideale yakın şartlarda bu pompa 0.5 mBar'ı çok rahat verebiliyor, bunu gördüm ve içim rahat :)

19621'in daha önce niye 2 mBar fazla ölçmesinin sebebini ise anlamadım (dijital vakum saati 5 mBar, 19621 ise 7 mBar ölçmüştü). Belki bir ihtimal iyi teflonlayamamışımdır. O yüzden gene ben 19621 için de bir 1 1/4" den 1/2" e redüksiyon yapıp tekrar deneyeceğim.

Aslında @serkan_48 ın dediği gibi burada artık sineğin yağını yüzüyoruz :D Ama amaç burada deneyler de yapıp belki ilave birşeyler öğrenebilmek, yoksa minimum maliyetle bir işi bitirmek değil. Esasında benim bu vakum işi için yaptığım maliyeti düşüntüğümde, belki komple bir sistemi ticari olarak kurduracak kadar para harcamış olabilirim :D
 
Son düzenleme:
Tekrar merhabalar,

Aslıda neden 0.5 mb ile 5 mb arasında gezdiğimizi anlayamadım. 4-5 sayfa kadar önce bir bilgi paylaşmıştınız bu bilgi üzerinde konuşmak istemiştim.

Aşağıdaki grafiği incelersek eğer,

Elinizdeki büyük yada küçük vakum pompasını ele alırsak vakum pompaları yüksek debide vakum oluşturamazlar. Bir nevi kompresör yada fan gibi aldıkları havayı aktarırlar.

Ancak,

Siz diş dipleri sızdırmazlığından şüphe ediyorsunuz ancak ben bu şüphenin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Bu fikrimi şuna bağlıyorum. Mesela aşağıdaki grafikte 45 m3/h lık bir vakum pompası ağzı tamamen açık iken vakuma inemediği 1000mbar basınçta kaldığını açıkça görüyoruz. Yine örneklersek elimizdeki vakum pompasını tüm diş diplerini teflonla sıktık. Bu esnada diş diplerinden oluşabilecek kaçağın 3-5 m3/h ı bulacağını bile düşünmüyorum. Hatta daha da düşük olacaktır. Çünkü teflon bu diş aralıklarını dolduracak şekilde dizayn edilmiştir. %100 kapatmasada %99 kapatacaktır. Düşük bir miktar kaçırması normaldir. 1-3 m3 kaçış olduğunu düşünürsek yine kabul edilebilir değer 1 milibarın altında kalacaktır.

Şahsi fikrimdir. Kolay gelsin.

screenshot_20190301_125828-png.323
 
Serkan, şu anda ben iş parçası tutma sisteminin doğru çalışması açısından bir problem gidermeye çalışmıyorum. Dediğin gibi, vakum 10 milibar da olsa, hatta 30 milibar da olsa sorun değil, uygun tedbirlerle iş parçasını sağlam bir şekilde tutturabileceğimi düşünüyorum.

Ben şu anda işin akademik boyutundayım :D Şunu anlamak istiyorum. Teflon ile ne kadar iyi vakum sızdırmazlığı elde edebiliyoruz? Fabrikada elemanların o sert ve yağlanmış kaucuk conta ile yaptığı denemede herhalde sızdırma ihmal edilecek kadar azdı. O yüzden 0.5 mBar'a inebildik. Peki aynı vakum saatini ben şimdi teflon ile sarılmış redüksiyon ile bağlarsam ne kadar kaybımız oluyor? Bunun anlamaya çalışıyorum.
 
Evet bugün 1 1/4" den 1/2" redüksiyonu yaptım. bunun için elimde bulunan 45 mm lik pirinç çubuk parçası kullandım.

Önce çapı 1 1/4 dişin dış çapına getirdim

scaled_img_20190326_161553.jpg


Sonra de asıl dişi açtım.

scaled_img_20190330_125100.jpg


Sonra da oraya büyükçe bir delik deldim. Delik, büyük dişin bittiği yerde bitiyor.

scaled_img_20190330_125353.jpg


Sonra da 1/2" diş için olan deliği açtım ve ardından da kılavuz ile dişi açtım.

scaled_img_20190330_130023.jpg


bitmiş redüksiyonu ayırdım.

scaled_img_20190330_130208.jpg
 
Şimdi bu yeni redüktör ile test yapmadan önce, elimdeki dijital vakum saati ile, teflonla sıkarak ölçeyim dedim. 1.8 mBar ölçtüm. Fabrikada iken, aynı vakum saati ile, yağlanmış sert kauçuk conta ile 0.5 mBar ölçmüştüm. Buradan şu sonucu çıkarıyorum: Teflon, tam sızdırmazlık sağlamıyor, havayı biraz geçiriyor.

Diyeceksiniz ki, dijital vakum saati ile ona bağlı olan redüktör de birbirine teflon ile sıkılı. Bununla 0.5 mBar ölçülmüş. O teflon niye kaçırmıyor da 1 1/4" tarafındaki telfon kaçırıyor? Bence bu tamamen yüzey alanı ile ilgili. vakum saatinin dişi 5/16" ve çok az miktarda teflon var orada. Oradan da teflon havayı geçiyor, ama o küçük yüzey alanından geçebildiği kadar. Redüktörün diğer tarafı ise 1 1/14", yüzey alanı çok daha fazla.
 
Bu testten sonra, Döküm redüktöre bağlı REFCO 19621'i pompaya taktım. Yani daha yeni redüktörü kullanmadım. Burada da amaç yukarıdaki gibi, saatleri hiç değiştirmeden, herşey aynı iken, tamir edilmiş pompa ile vakum testi.

Bu testte, 4 mBar vakum ölçtüm. Sonra yeni redüktörü taktım REFCO 19621'e. Gene 4 mBar ölçtüm. Fabrikada yağlanmış sert kauçuk conta ile 2 mBar ölçmüştüm.

Yani özetleyecek olursak, fabrikada yağlı sert kauçuk conta ile yapılan ölçümlerde analog vakum saati ile 2 mBar, dijital vakum saati ile 0.5 mBar ölçmüştüm. Atölyeye dönüm redüksiyonu teflonlayıp yerine sıkınca da, analog vakum saati ile 4 mBar, dijital vakum saati ile 1.8 mBar ölçtüm. Bu aradaki farkı ben teflonun çok az miktar havayı geçirmesine bağlıyorum.

Analog ve dijital arasında da istikrarlı olarak 2 mBar fark görüyorum. Bu şekilde istikrarlı bir kayıklık, aslında bu cihazın doğruluğunun çok iyi olduğunun bir kanıtı, sadece kalibrasyonunun 2 mBar kaçık olması mümkün diye düşünüyorum.
 
Gelelim benim buradan çıkardığım sonuçlara:

Benim önceleri düşündüğümün aksine, teflonla yapılan bağlantılar tam olarak vakum sızdırmazlığı sağlamıyor. Teflonun tatbik edildiği yüzeyin büyüklüğüne bağlı olarak, teflondan bir hava sızıntısı oluyor ve bu vakumu etkiliyor. Ne kadar etkiliyor? 0.5 mBar olan vakum, 1.8 mBar'e çıkıyor.

Ama eğer yeterince teflon kullanıldıysa, her bir uygulamada farklı vakum değerleri çıkmıyor. Yani teflon uygulaması doğru yapıldıktan sonra, birkaç tane peş peşe deneme yapılınca hep aynı kayıp görülüyor.

Bu durumda eğer teflon bağlantılı vakum tesisatı yapılıyorsa, her bir teflon ek yerinde bir kayıp olacaktır ve bu kayıplar toplanarak top vakumu azaltacaktır.

Diş yapıştırıcısı kullanılırsa durum ne olur, onu da test etmek lazım.
 
Elimdeki vakum saatleri ile yaptığım ölçümlerden de, her iki saatin de fabrikadaki profesyonel dijital vakum saatine çok yakın sonuçlar verdiğini gördüm. Sadece analog vakum saati (REFCO 19621) 2 mBar lık bir sapma var. Ama bu da istikrarlı bir sapma, yani sonuçtan 2 mBar çıkarılırsa veya bu 2 mBar ortadan kalkacak şekilde kalibre edilirse bu da son derece hassas ve doğru ölçüm yapan bir saat.
 
Abi,

O zaman soyle bir test yapabilir miyiz?

Nihayetinde yağ sızdırmazlık icin kaucuk malzeme ile birlikte kullaniliyor. Iki malzemenin arasini dolduruyor.

Testimiz soyle baslayacak. Yine teflonla sikilmis disli malzeme ile test baslatalim. Dedigin gibi vakumu gorelim. Sonra biraz yag alip bu teflon ile sikilan dis dibine biraz surelim. Eger dusundugumuz gibi teflon sızdırmazlığı kotu ise yagi dis dibine surdugumuzde vakum etkisi yagi bu alandan icericekecek ve kacak noktasini tikayacaktir.. bu islemden sonra vakum degeri hemen dusmesi lazim.

Haksizmiyim?

Sonrasinda dis dibi sızdırmazlığı icin elindeki gibi bir urunkullanabiliriz. Biz gaz hatlarinda farkli bir sizdirmazlik sivisi kullaniyoruz. Dilersen elimdekinin markasini modelini yarin ekleyebilirim. Senin kullandigin urun sanirim civata gibi urunlerin gevsememesi icin kullanilan urunlerden.

Kolay gelsin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,657
Mesajlar
97,313
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top