Grafigin altinda kalan alani hesaplamak

Mikro Step

Kıdemli Üye
Cizimde ustte X0 x1 araliginda egri altinda kalan alan mavi soruluyor.. Bu kolayca x0, x1 araliginda egri fonksiyonu integre ederek hesaplanabilir.

Asil sorumun anlasilir olmasi icin bu soruyu soyle sorayim;

Egri grafiginin ustune dikdortgen bir cerceve koydugumda cerceve ile egrinin alt arasinda kalan mavi renkteki bolgenin alani nedir?

Simdi asil soruma gelelim. (Cizimde ikinci kisim)

Bu cerceveyi Alfa gibi bir aciyla yerlestrirsem bu durumda mavi alan nasil hesaplanir?
1761486446750.png

Son düzenleme:
Koordinat sistemini değiştirmeye izin var mı? Öteleme ve döndürme yapılabilir, ya da birden fazla integral çözülebilir. Amaç elle hesaplamaksa birden fazla integral yazmak daha mantıklı olabilir çünkü alfa açısı 3 derece olursa mesela bir sürü küsürat doğabilir. Ama bilgisayara yaptırılıyorsa bu küsüratlar o kadar dert değil Koordinat dönüşümü yapılıp dikdörtgeni ilk resme benzetip eğri üstünde modifikasyon sonucu tek integralle çözüme gidilebilir.

Tamam analitik olarak koordinat düzlemini kaydırabilirsiniz. Şöyle düşünün ilk resimdeki dikdörtgen eksene 1 birim uzaklıkta dursaydı iki integral alarak bunu yapabileceğiniz gibi ekseni 1 birin kaydırıp yeni eğri denklemini bir kere integrale sokarak da çözerdiniz. Aynı mantık sadece eğrinizin koordinat düzlemini kaydırın, analitik çözün.

Ben sizin gibi güzel çizim yapamıyorum, paintten bir şeyler deneyeceğim umarım anlaşılır bir şeyler çıkar.

1761491981745.png

Burada yeşille gösterdiğim alanı bulmak için integral 0 dan 5 e x^2 dx der buluruz mesela değil mi, peki yeşilli alanı şöyle yaparsam mesela.

1761492065730.png

Yani y=-1 den bir çizgi çektim ve onu da ekledim yeşilli alana. Umarım anlaşılır olmuştur. Bunu integral 0 dan 5 e x^2 dx + 5*1 den bulabileceğim gibi sadece tek integral ile gelsin diye X eksenimi y=-1e getirebilirim. Çünkü intregralin çözümü bana eğri ile eksen çizgim arasındaki alanı veriyor direkt. Bunu yapabilmek için yapmam gereken işlem şu, ilk grafiğimdeki y=0 doğrusunu öyle bir ötelemeliyim ki y=-1 doğrusu ile çakışıp yeni grafiğimi versin bana. Bunu yapmak için aslında eğrimi 1 birim yukarı kaydormam gerekli. yani ötelenmiş eğrim y=x^2+1 olur.

integral 0 dan 5 e (x^2+1) dx ile integral 0 dan 5 e x^2 + 5 aynı sonucu verir. Aynı işlemi koordinat düzlemini öteleme ve döndürme şeklinde yapabilirsiniz. tabi döndürdüğünüz açıya bağlı sinüs ve cosinüs değerleri denkleminizde belirecek.

Tamam bu kafama yatti.

y=f(x) g=f(x) + (a+mx) benzeri bir fonksiyona donusuyor.
Sinus eğrisini 0,0 noktası etrafında dönderiyorum ama genlik sabit kalmıyor.
yapay zekaya sordum onun cevabıda işe yaramadı.
genlik açı ile değişiyor. değişmemesi lazım.
a ne burada? m eğim

0-2pi araliginda modellemeye calistim. Bir islem yaparak bu sonuca ulasmadim. Fonksiyonun oyle olacagini sezgizel karar verdim.

a egriyi asagi yukari kaydirmak icin. m de dikdortgeni egme acimiz.

Eğer kare tamamen dönmüyorsa köşeleri vs gelmiyorsa alan değişmez. Sadece axisden uzaklığı bulup alandan çıkarmak gerekir . Geometrideki palelekenarın alanı gibi burada h'ı bulmak gerekli

Eğer kare düz olsaydı direkt yüksekliği alıp alandan çıkarınca iş biterdi , eğik olduğuna göre açınin sinusune bölmek yetrlidir.

Yada başka bir anlatımla sadece axisi döndrmek yeterli.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,441
Üyeler
3,342
Son üye
fatih46

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back