ground fault detection - fikir üretelim

czorgormez

Temporary user
Katılım
27 Ekim 2022
Mesajlar
1,111
yurtdışında bir proje için HV-LV trafo dönüşüm istasyonlarında (bunlar bizim mahalle trafolarına benziyor) toprak kablosunun kopmasını tespit edecek bişey istiyorlar. tabi sistemde iot-monitoring-log arayüz vs var ama onlar işin oyuncaklı kısımları.

düşününce sanki bir rogowski coil ile bu toprak kablolarından geçen akımı ölçsek ve sıfırsa hata üretsek olur gibi geliyor. ama aklıma ilk olarak gelen 2 sorun var.
- 300-500kw trafonun dibinde rogowski coil düzgün akım ölçebilir mi ?
- bu tip bir sistemde toprağa doğru her zaman sabit akan en azından 3-5 amper bir akım bulunur mu ?
ya da belki bir hall sensör ve kablosuz olarak baraya geçen bişey de yapabiliriz.

fakat bu tip kw-mw elektrik işlerine biraz uzağım. maksat pilot proje ziyaretinden önce mümkün olduğunca hazırlık yapmak. var mıdır aramzıda daha önce mahalle trafoları ile uğraşmış biri ?
 
İki topraklama kazığı olursa aralarındaki direnç ölçülebilir.Biri koparsa direnç artar.
Ama diğeride topraklama görevine devam eder. Şart koşulmalı iki topraklama kazığı. :)
 
sorun bu değil. yer altında inşaat aşamasında markalı ve çok pahalı özel eritech marka topraklama ekipmanları döşeniyor. ve trafodan toprak hattına 3 adet kablo gidiyor. sorun bu kalın topraklama kablolarının çalınması. istenen çalındığı-koptuğu anda tespiti. kol kadar kabloları testere ile kesip çalıyorlar.

1722890514171.png
 
TT ve TN-S sistemde normal çalışma esnasında akım geçişi yoktur. sadece faz-toprak arızasında akım geçişi gerçekleşir.

TT sistemde toprak direnci, TN-S sistemde çevrim empedansının (loop empedance) ölçüldüğü bi prosedür var. bu bir nevi toprak hattının varlığının kontrolüdür. bu yötemi araştırırsanız belki bi fikir verebilir.

yapılabilir mi çok emin değilim ama kaçak akım koruma devreleri öncesi faz- toprak arasına bi direnç ya da dirençler koyulup akım takibi denenebilir.
 
TT ve TN-S sistemde normal çalışma esnasında akım geçişi yoktur. sadece faz-toprak arızasında akım geçişi gerçekleşir.

TT sistemde toprak direnci, TN-S sistemde çevrim empedansının (loop empedance) ölçüldüğü bi prosedür var. bu bir nevi toprak hattının varlığının kontrolüdür. bu yötemi araştırırsanız belki bi fikir verebilir.

yapılabilir mi çok emin değilim ama kaçak akım koruma devreleri öncesi faz- toprak arasına bi direnç ya da dirençler koyulup akım takibi denenebilir.
ben olabildiğince galvanik izole kalarak bunu tespit etmeye çalışıyorum.

bu konuda endüstride hazır çözümler varsa incelemek isterim.
 
bahsettiğim ölçüm sadece periyodik kontrollerde kullanılıyor.

mantığı anladım toprağa fazdan bir akım akıtarak toprak direncini ölçüyor. tabi arada bir kaçak akım rölesi olmaması lazım.

biz bunu yapamayız. trafonun gövdesinden toprağa karşı 3 adet 30mm kalınlıkta bakır kablo gidiyor.
 
yeni nesil cihazlar anti trip teknolojisi sayesinde KAKR'leri açtırmadan ölçüm yapabiliyor.
 
Faz toprak arası voltaj var. Eğer yoksa veya normalden düşükse toprak hattı kopmuştur/sakatlanmıştır.
 
nötr kopmasında oluşan senaryo bu tip bağlantılarda da yaşanabilir. üzerinde iyi düşünülmeli.
 
Toprağa kapastif bir sinyal enjekte edip topraklama hattının bağlı olduğu bir yerden bu sesi dinleyebilirsin tel kopuksa gayet iyi anlaşılır.
 
@czorgormez bir pens ampermetre ile izleyemezmisin, bu kadar buyuk trafolarda hic akim akmama durumu nadirdir heralde, fazlar o kadar dengeli yuklenmezler.
 
Koskoca trafo merkezi yapıyorlar. Kabloyu koruyamamaları ilginç. Fiziki önlem alınamıyor mu acaba?
 
dengesiz yüklerdeki akım, hak yolu (nötr) varken niye topraklamayı tercih etsin ki?

trafo gövdesi üzerinden toprağa giden üç kabloya bi anlam veremedim. bu trafonun topraklama tipi nedir?
 
Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor: Hiç kalibrasyon falan yapmıyoruz. Sürekli olarak toprak hattından geçen akımı ölçüyoruz ve kalıcı bir değişim algılamaya bakıyoruz. Yani diyelim uzun süre ortalama 250 mA akım geçiyordu ve akım bir süre boyunca birkaç mA değerine düştü. Yani büyük bir delta var ise o zaman toprak hattına müdahale vardır.
 
Topraklama hattı ile nötr arasındaki gerilimi ölçün. Gerilim ölçümünü yüksek giriş empedanslı bir devre ile yapın. 50 hz frekansındaki gerilim yükseldiği zaman hat kopmuştur.
 
örneğin, 1600 KVA trafonun AG ana şalterine konumlandırılmış RCD dijital ekranında kaçak akım 1-4A arası değişim gösteriyor. anlık 10A'i aşan pikleri gecikmeyle aşıyoruz. bu kaçak akım değeri sektör ve işletmenin çalışma karakteristiğine bağlı değişim gösteriyor. siz anladığım kadarıyla böyle bişey tasarlamak istiyorsunuz fakat pratikte varyasyonun sıkıntı çıkarma ihtimali çok yüksek. tabi tüm bunları tesisinizi ve çalışma karakteristiğini bilmeden yazdım.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,526
Mesajlar
110,946
Üyeler
2,682
Son üye
Oğuzhan06

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top