Hocam offset alıp yapsanız daha kolay olmaz mı ? Kapasitör işin içine girdi mi amplifike ettiğimiz sinyal ile gördüğümüz sinyal farklı olacaktır
4037 eklentisine bak
Peki bu offseti ölçen ve otomatik olarak uzaklaştıran nasıl bir devre olabilir?
Sadece bağlantı telleri olarak düşünürsek, iki tane ters bağlı 10 µF da ESL daha yüksek olur ve sinyali daha da zayıflatması lazımdı. Ama tam tersini görüyorum. Ama ESL'yi sanki sadece bağlantı telleri diye düşünmemek lazım. İçeride dolanan folyo da bir endüktansa sahip olacak. Mesela elektrolitiklerde yüksek kapasiteyi sağlayan elektrolitik sıvı ve fazla folyoya gerek yok, film kapasitörde baya folyu uzunluğu olacak diye de düşünülebilir. Kondansatör türlerine göre tipik ESL değerleri ile ilgili bilgi arayayım bakalım.Kondansatörün bağlantı telleri ne kadar uzun olursa ESLin o kadar yüksek olduğunu okumuştum. RF uygulamaları için bu sebeple her zaman SMD kullanılıyor. Tabi bu yüzden olmayabilir. Pek RF bilmiyorum.
Bu tür devreler DC servo diye geçiyor. DC kuplajlı ses amfilerinde kullanılıyor. Ancak bu tür bir devre ground loop sorunlarına yol açar mı onu düşünmek lazım. Muhtemelen izolasyon sağlamayacak.
Ama belki de ölçümde bir yerde hata var. Sakin kafayla sıfırdan tekrar yapayım ben bu ölçümleri. Şu anda manuel olarak frekans girip ölçüm yapıyorum. Şöyle birşey deneyeceğim: Sinyal jeneratöre osiloskop ile senkronize olarak 20 Hz - 20 MHz arasında sweep yaptıracağım ve osiloskop'ta da bir önceki görüntüyü silmeden biriktireceğim. Böyle yapınca ekranda kabaca frekans cevabını görüyor olmam lazım.
Yanlış anlamadıysam sinyal ve ölçüm devresini kondansatörsüz test ettiniz ve 20 MHz'teki -1.5 dB civarındaki kayıp kayboldu. Böylece bu kaybın kondansatör sebebiyle olduğu kesinleşti.