Hava nemlendirici devresi bozuldu?

Emirhan1234

Yeni Üye
Herkese merhaba güzel güzel havayı nemlendirirken bi anda durdu ve yanık duman kokusu geldi ve nemlendirme kısmı çalışmıyor voltajda gelmiyor içini açtığımda devrenin bi parçası böyle bu parçayı değiştirsem nasıl olur ve yanında Q4 yazıyor bulabilir miyim tamir etmem gerekiyor acilen yardımcı olabilirseniz sevinirim

Ekler

• tamir 1.jpeg
    tamir 1.jpeg
    201.8 KB · Görüntüleme: 56
  • tamir 2.jpeg
    tamir 2.jpeg
    198.4 KB · Görüntüleme: 53
Q4 net görünmüyor ama muhtemelen NPN transistör olabilir.. üstteki tek uç kollektör, sol alttaki beys, sağ alttaki de emiter olması lazım.. buraya smd olmayan BC 337,BC547 takıp denenebilir, tabi başka arızalı eleman yoksa.. diğerlerini de kontrol etmekte yarar var... çalışır ve ısınıyorsa npn daha yüksek akıma müsait başka biriyle değiştirilebilir..

Q4 net görünmüyor ama muhtemelen NPN transistör olabilir.. üstteki tek uç kollektör, sol alttaki beys, sağ alttaki de emiter olması lazım.. buraya smd olmayan BC 337,BC547 takıp denenebilir, tabi başka arızalı eleman yoksa.. diğerlerini de kontrol etmekte yarar var... çalışır ve ısınıyorsa npn daha yüksek akıma müsait başka biriyle değiştirilebilir..
başka yok hepsini multi metre ile kontrolleri yaptım hatta dediğin bacakları da kontrol ettim 5v gösteriyor ama nemlendirme kısmında elektrik yok geçmiyor şuan ne yapabilirim ona göre malzeme alacağım da ve öncesinde ısınıyordu

Bu parçanın yandığını bilmiyoruz öncelikle onu doğrulamak gerekir. mosfet test prosedürü uygulansın. belki de trafo yanmıştır.

O trafonun yanması, tel üzerindeki kaplamanın eriyip kısa devre olması şeklinde oluyor. Tel sağlam. Fakat bobin vasfı kalmamıştır.

Trafonun sağlam olduğunu varsayalım Mosfetin arızasını tespit ettikten sonra özdisan sitesinden alınabilir. MOSFET 50TL kargo 250 toplam 300TL gibi maliyet belki de mosfet 3TL?

N kanal MOSFET testi.
MOSFET g s arası kısa devre edilir. Ds arası ölçülür. Açık devre olmalı. Arızalı ise yine böyle görünebilir.

GS arası kısa devre iken diyod kademesinde + prob source - prob drain olarak ölçülürse 0.6v gibi diyod gerilimi okunmalı, prob yer değiştirirse açık devre göstermeli

Son düzenleme:
O trafonun yanması, tel üzerindeki kaplamanın eriyip kısa devre olması şeklinde oluyor. Tel sağlam. Fakat bobin vasfı kalmamıştır.

Trafonun sağlam olduğunu varsayalım Mosfetin arızasını tespit ettikten sonra özdisan sitesinden alınabilir. MOSFET 50TL kargo 250 toplam 300TL gibi maliyet belki de mosfet 3TL?

N kanal MOSFET testi.
MOSFET g s arası kısa devre edilir. Ds arası ölçülür. Açık devre olmalı. Arızalı ise yine böyle görünebilir.

GS arası kısa devre iken diyod kademesinde + prob source - prob drain olarak ölçülürse 0.6v gibi diyod gerilimi okunmalı, prob yer değiştirirse açık devre göstermeli
valla dediklerinden çok birşey anlamadım ama şöyle söyleyeyim alt ledleri de yanıyor bunun yani elektrik sadece nemlendiriciye geçmiyor nemlendirici de sağlam söküp başka birşeyde denedim dediklerinden de birşey anlayamadım malesef bende multimetre var sadece nereyi nasıl kontrol edebilirim

N kanal MOSFET testi.

AO3400A
mosfet alsam nasıl olur biraz araştırdım ve dediğin testi de yaptım Q4 olan yer gitmiş direkt

Ekler

• devre kartı.jpeg
    devre kartı.jpeg
    127.6 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
8,959
Üyeler
3,608
Son üye
Emirhan1234

Son kaynaklar