Hazır punta devresi

Bilgilerini, tecrüberini, ilgi ve alakalarını esirgemeyen ustalarıma çok teşekkür ediyorum. Dayanamadım ustalarımın dediği gibi belkide direnç görevi görecek ince kablolarla denedim. Sonuç olumlu oldu. Cihaza en düşük viteste başladım çok zayıf puntalar attı. Cihazda 3 vites var p1, p2 ve p3. Her vitesin 1 den 100 e kadar seçeneği var. P2 de 80 seçtiğimde puntalar kuvvetlenmeye başladı. Sonrasını denemeden, ustalarımda merak ediyordur diye acemice video çektim. Cihazı biraz daha test edip alıştıktan sonra kalın kablolarla tekrar deneyeceğim. Çünkü aklımda soru işareti kalmasını istemiyorum. Cihazın üzerindeki mosfetler orjinal olmadığı için patlamış olabilir mi diye bir an düşündüm. Aslında bu haliyle işimi fazlasıyla görecek gibi, mosfetleri alelade takmama rağmen en ufak bir ısınma olmadı. Bu deneyeceğim son işlem gereksiz gibi görünebilir. Fakat bir çok kişi bu cihazlardan alıyor ve mosfetler patladığında çöpe atıyor. Benim için 6 tane daha mosfet patlayabilir ve neden patladığını bilmek isteriz. Belkide bu mosfet değişimiyle bir çok arkadaşımızın cihazı kurtulacak. Ustalarımın dediği gibi ince kablonun direnç görevi görmeside işimize gelecek. Mosfetlerden kaynaklandığını bilmemizde işimize gelecek.

Ekler

• VID_20250130_131355.mp4
    91.4 MB
Giriş çıkışına 15-20V seviyede tetiklenen hızlı ve düşük impedanslı snubber türünden devre eklenebilir. Devrenin ne olacağını direk söyleyemem. Araştırılması gerekiyor. Belki, yüksek akım devreleri ile çalışanlar var burada ve doğru tavsiyede bulunurlar.
Bu işe gelince en kolayı trafonun primary tarafında konuşulmuş tiristör (eğer DC istenmiyorsa).
Yıllar önce Karaköyde pil dükanına uğrayınca oradaki çalışanın pedale bağlı trafo ile iş yaptığını görmüştüm. Enerji kontrülü pedal yerine kontröllü açılan tiristor eklenince sağlanabilir. Primary tarafında zaten akımlar düşük pahalı bir devre istemez.
Tabii, işin detayını tam bilmiyorum, belki DC ile çalışan aletler daha temiz ve kaliteli kaynak yapıyorlar.

Taydin ve Czorgormez ustalarım, sizlerede çok teşekkür ediyorum. Video için kusura bakmayın aceleyle çektim. Buraya yüklenemediği için yarısını kırptım ve kaliteyide düşürmek zorunda kaldım. SS510 schottky diotun bacakları yukarı kalkmıştı neredeyse devreden ayrılacak gibiydi. Elimle bastırarak yerine oturttum ölçtüm sağlamdı. Herhalde mosfetler patlarken, orada oluşan ısıdan pcb karttaki yolları kavrulup yukarı itti.

Ekler

• IMG_20250130_132625.jpg
    IMG_20250130_132625.jpg
    725 KB · Görüntüleme: 12
Ustalarım ekranın gidip gelmesi neden kaynaklanıyor olabilir yardımcı olabilirmisiniz?

Ekler

• VID_20250130_134010.mp4
    23.8 MB
Devrenin beslemesi kısa devre(gibi) olduğu için ekran gidiyor. Devreyi besleyen kısma seri diyod ve yüksek kondansatör eklenirse beslenmeye devam eder. Daha da iyisi onu ayrı adaptörden (aküden) beslemek.

Diyod zaten vardır. Ayrı besleme yapmadan sadece süreyi kısaltırsanız çözüm olabilir veya 1000uF üzerine paralel 4700uf bağlayınız

Devrenin beslemesi kısa devre(gibi) olduğu için ekran gidiyor. Devreyi besleyen kısma seri diyod ve yüksek kondansatör eklenirse beslenmeye devam eder. Daha da iyisi onu ayrı adaptörden (aküden) beslemek.

Diyod zaten vardır. Ayrı besleme yapmadan sadece süreyi kısaltırsanız çözüm olabilir veya 1000uF üzerine paralel 4700uf bağlayınız
Ustam kartın üzerindeki 16v 1000 uf olanı çıkarayım mı? Yoksa dediğiniz gibi paralel mi bağlayayım? 16v 3300uf olanı mı tetcih etmeliyim 25v 4700 ıf olanı mı?

Ekler

• IMG_20250130_140859.jpg
    IMG_20250130_140859.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 9
Sökmeden paralel bağlayınız. 4700 iyi olur. Gerekirse diğerlerini de paralel bağlayın. Voltaj 14ü geçmiyorsa 16V kondansatör sorun olmayacaktır

Aküden gelen + uç diyod ile devreye uygulanıyor olması beklenir. Bu sayede kaynak esnasında devre beslemesi devam edecek. Süre uzun olursa kondansatör yetmiyor devre beslenemiyor. Belki de göstergeyi bilerek kapatıyor. Fazla akım nedeniyle kendi beslemesi göçmesin diye. (Arabayı çalıştırırken farlarıı kapamak)

Aküden gelen + uç, m7 (1n4007) diot ile kondansatöre seri bağlanmış. 25v 4700uf olanı kartın üzerindeki 25v 1000 uf ye paralel bağladım. Yine aynı sonucu verdi. 2 adet 16v 3300 uf olanlardan 3 tane paralel bağlayıp deneyeceğim. Yine olmazsa artıdan m7 ye gelen yolu ayırıp ayrı besleme mi vermeliyim?

Ekler

• IMG_20250130_150946.jpg
    IMG_20250130_150946.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 7
Gecikmeli zaman rölesiyle uyguladığım sistemdede böyle bir sorun vardı. Punta yapınca cihaz kapanıp açılıyordu. O devreye 1 adet 18650 pil ile mt3608 dc dc yükseltici takıp besleme yaptım. Sorun düzelmişti. Burada ne yapmak gerekir?

Ekler

• IMG_20250130_151605.jpg
    IMG_20250130_151605.jpg
    779.1 KB · Görüntüleme: 5
Kartın üzerindeki mikro denetleyiciye zarar verirsem kart hurdaya çıkacak. Diğer parçaları bulabilirim fakat mikro denetleyiciyi bulacağımı zannetmiyorum.

Mosfetlerin hiç ısınmaması beni şaşırttı. Belkide soğutucu takmadan kullanabilirim.

Ekler

• 20250130225710.mp4
    31.7 MB
Kartın adaptör girişi varmış. Oradan bir adaptörle ayrı besleme verirseniz galiba çözülür. Paralel kondansatör bağlamaya gerek kalmaz.

Kartın adaptör girişi varmış. Oradan bir adaptörle ayrı besleme verirseniz galiba çözülür. Paralel kondansatör bağlamaya gerek kalmaz.
Ustam bende adaptör girişi zannetmiştim, fakat ayak pedalı için tetik girişiymiş. Karaköyden yeni aldığım taşınabilir pil punta makinasını akü ile çalıştırabilmek için modifiye edeyim derken şarj entegresini yakmıştım. Elimdeki hurdalardan bulup değiştirdim düzeldi. Yine rahat durmadım bu sefer mcu gitti ve cihaz hurdaya ayrıldı. Elimde kalan problar ve pilleri oldu. Buda hurdaya giderse hiç üzülmem kendimizi geliştirelim yeter canımız sağolsun.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,276
Üyeler
2,935
Son üye
AtifK

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back