Hazır punta devresi

Cihazla uğraşırken zannedersem, 25-30 sene önce aldığım bu programlayıcı elime geçti. Müsait oldukça öğrenmeye çalışırım.

Ekler

• 17391993616642347543665923462231.jpg
    17391993616642347543665923462231.jpg
    690.4 KB · Görüntüleme: 21
Hurda olarak satın alacak biri çıkabilir. İlan açabilirsiniz

Aynı mcu gerekli değil. PIC ile yapılır
Program işlevi benzer olacak.

Program aynı işleve sahip veya daha iyisi de olabilir. Harcamak istediğiniz zamanla ilgili. Programı başka biri yazacaksa cihaz fiyatından daha fazla ödemek gerekecektir

Ben olsam koruma özelliği de içeren program yazarım. Kısa devre durumunda mosfetler patlamaz. Akım gerilim ölçülecek. Enerji hesaplanacak.

Ben 555 li olarak yapmıştım trimpotla ayarlanıyor. Gerçek bir deneme yapmadım. Kenarda duruyor. Çok sayıda irfz44n kullandım

Son düzenleme:
Hurda olarak satın alacak biri çıkabilir. İlan açabilirsiniz

Aynı mcu gerekli değil. PIC ile yapılır
Program işlevi benzer olacak.

Program aynı işleve sahip veya daha iyisi de olabilir. Harcamak istediğiniz zamanla ilgili. Programı başka biri yazacaksa cihaz fiyatından daha fazla ödemek gerekecektir

Ben olsam koruma özelliği de içeren program yazarım. Kısa devre durumunda mosfetler patlamaz. Akım gerilim ölçülecek. Enerji hesaplanacak.

Ben 555 li olarak yapmıştım trimpotla ayarlanıyor. Gerçek bir deneme yapmadım. Kenarda duruyor. Çok sayıda irfz44n kullandım
Ustam ilgi ve alakanız için teşekkür ederim. Yeni bir tane sipariş verdim. Hurdası geçerse elime bunuda değerlendirebilirim. Yazınızdan anladığım 555 entegresi kullanarak yapmışsınız, yani kendi üzerindeki işlemcilerini kullanmadan.
Ustam piyasada satılan gecikmeli zaman rölesi devreleri böyle bir cihaza entegre edilebilir mi? Geçenlerde deneme amaçlı 5 adet mosfete, gate bacağına direnç bağlayıp butonla yüzeysel bir kaç deneme yaptım. Butona basınca mosfetler açtı, bırakınca kapattı. Belki biraz daha uğraşsam olabilirdi bilemiyorum. Fakat bu cihazın problarını nikele değdirince ayarladığınız süre dolunca, bip sesi geliyor ve punta yapıyor. Buda ayrı bir tat veriyor.

Elimde 2-3 adet arduino uno var. Oğluma telefondan kumanda edilen robot araba yapmıştım. Hazır kodlara bir kaç değişiklik yaparak çalıştırmıştım. Bir arkadaşımın kızının proje ödevinde, herşeyi doğru yapmalarına rağmen ve hocalarının da sebebini bulamadığı toprak sulama projesinin, arızalı arduino kartından sonuç alamadıklarını tespit edip, tamir ederek çözüme ulaştırmıştım. Sizler gibi bilgi birikimim yok. Biraz zaman ayırıp araştırarak ve inceleyerek bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu benim hobi alanım severek yapıyorum. Tabiki zaman zaman hatalar yaparak kartlara zarar veriyorum. Genellikle kendime ait olan cihazlarda denemeler yapıyorum ve başka birisinin cihazına zarar vermiyorum. Bu işlerin okuluna gitmeyi çok isterdim. 56 yaşındayım iş güç, aile geçindirmek, kısıtlı zaman ve imkanlarla mücadele ederek, kötü alışkanlıklar yerine kendime ve çevreme yararlı olmaya çalışmak bana iyi geliyor. Genellikle hobi ile uğraşan insanların, hem ekonomiye hemde çevresine çok faydaları olduğunu gözlemliyorum. Yeni dünya düzeninde kullan at mantığıyla yapılan ve tüketicilerin iliklerine kadar sömürüldüğü bir zamandayız. Sizler gibi değerli insanların, karşılık beklemeden, hiç tanımadıkları insanlara, zamanlarını ayırıp tecrübelerini paylaşarak yardım etmeye çalışması taktir edilecek bir durum. Emeği geçen her ustama ayrı ayrı teşekkür ederim.

Belki 1 hafta mesai harcanacak denemeler yapılacak.

Maliyet çok önemli değilse Arduino ile bu iş olur. Alarm verir, ses çıkarır, display sürebilir. Hassas zamanlama yapabilir. Sadece mesai harcanacak, skop gerekebilir. Belki simülasyon ile olur.

Aküyü bağlamadan önce adaptörle test etmek, işlevini doğrulamak getekir. Mosfet, mcu yakmak zorunda değilsiniz.

Biri yapmış çalışıyormuş
Link...

555 li devre

1739266253887.jpeg

Son düzenleme:
Haklısınız ustam arduino ile çok güzel işler yapılıyor. Dediğiniz gibi deneyerek, ekleme çıkarmalar yaparak ve sabır göstererek sonuca ulaşılabilir ve maliyet azalır. Kodlama kısmı başarıyla sonuçlanırsa, parçaların yanma, patlama olasıkları büyük oranda ortadan kalkar. Yurtdışından parça almamıza gerek kalmaz. Artık müsait oldukça bu konuyu araştıracağım, yönlendirmeniz için ayrıca teşekkür ederim.

Kasyan TV olmasa simdiki DIY elektronik kanallarinin cogu olmazdi sanirim. Adamin yillar once yaptiklarini cogu kanal yeni yapabiliyor. Bunu da 2018 de yapmis. :))

Bir de Sorin ( ve kedilerini ) seviyorum.

Son düzenleme:
Biri soyle bir video atmis. Gercek gorunuyor. Oldukca basit. Ev icin ihtiyaclari fazlasiyla karsilar gibi.

Ustam bunu 12 volt 20 amper motosiklet aküsüyle denemiştim 10 adet, 16v 3300uf paralel bağlamıştım. Hiç bir fark hissetirmedi. Takıncada aynı, takmayıncada aynı puntayı yaptı. Bence ev kullanıcıları için en uygun ve ucuz olanı Çinden sipariş edilen bu devre ve çıkma araba veya motosiklet aküsü. Yada scooter marş otomatiği, gecikmeli zaman rölesi ve çıkma akü.

Sadece Monero marka 12 volt 9 amper aküyü sıfır aldım. 12 volt 60 amper araç aküsünü lastikçi bir arkadaşımın hurdaya ayırdığı akülerin içinden seçtim 600 TL verdim. 12 volt 20 amper motosiklet aküsünü motor tamiri yapan bir arkadaşımdan, yine hurdaya ayrılan akülerin içinden rast gele seçerek, denemek için aldım. Scooter marş otamatiğini 120 TL ye bir motorcudan sıfır almıştım. Dün intetnette 98 TL ye buldum sipariş verdim.
Akülü sistem kuracak arkadaşlar için maliyet 1000 TL civarında olabilir. Zaman gecikmeli röleyi çinden sipariş vermiştim. Karaköyden 80 ile 120 TL arasında iki tane değişik model almıştım, onlarda iş görüyor.
Belki arkadaşlara faydası olur diye paylaşmak istedim. Para kolay kazanılmıyor. Para, emek ve zaman harcayarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte tecrübe ediniyoruz. Paylaşımcı arkadaşlarımızı tenzih ediyorum fakat, bir takım mücadelelerden sonra sonuca ulaşan arkadaşlardan bazıları, başkalarıda öğrenip yapmasınlar diye paylaşım yapmıyor.

Bu video yazdıklarımın özetidir.
Konunun başında paylaşım yapmıştım belki gözlerden kaçmıştır. Bu sistemle Dewalt 18v 54v Flexvolt 15 pilli, bataryanın pillerini değiştirdim.1 seneye yakındır yoğun kullanımda sorunsuz çalışıyor. Aspilsan kullandım 6ah batarya neredeyse 9ah oldu

Ali express ten verdiğim siparişler gümrüğe gelmiş. 15 gün önce Temu dan verdiğim siparişim daha Çin den çıkmadı bile, öylece bekliyor. Ali express'e 10 gün önce verdiğim siparişler 3 gün önce elime ulaştı. 3 gün önce verdiğim siparişler şimdi gümrükte. Nasıl oluyor anlayamadım.

Ekler

• Screenshot_2025-02-13-05-08-57-007_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2025-02-13-05-08-57-007_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    251.9 KB · Görüntüleme: 11
  • Screenshot_2025-02-13-05-08-09-649_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2025-02-13-05-08-09-649_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    269.2 KB · Görüntüleme: 11
  • Screenshot_2025-02-13-05-07-48-040_com.einnovation.temu.jpg
    Screenshot_2025-02-13-05-07-48-040_com.einnovation.temu.jpg
    288.3 KB · Görüntüleme: 11

Forum istatistikleri

Konular
7,328
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back