Selamlar,
Hobi amaçlı basit bir asansör yapmayı planlıyorum.
Siteye sadece bu soruyu sorabilmek için kayıt olduğumdan forum kurallarınızı bilmiyorum. Bu soruyu yanlış yerde ya da yanlış şekilde sormuşsam kusuruma bakmayın lütfen. Düzeltebilmem için yanlışımı söylemeniz yeter.
Karşıt yükle sistem hep dengede olacak ve bu sayede ufacık bir motorla bile hareket ettirilebilecek. Asansör hep aynı ağırlıkla hareket edeceği için karşıt yükle bir dengesizlik oluşması beklenmiyor.
Hareket için vidalı mil üzerinde hareket eden bir arabayı karşıt yüke tuturacağım ve motor ile vidalı mili çevirerek arabanın ve dolayısı ile karşıt yükün yukarı-aşağı gidip gelmesini ve asansörün de bunun tersi yönde aynı hareketi yapmasını sağlayacağım.
Elektrik kesintilerine karşılık motoru devreden çıkartıp asansörü elle de hareket ettirebileceğiz çünkü sistem zaten dengede olduğundan küçük bir çocuk bile asansörü indirip kaldırabilecek.
Sorularım:
Hobi amaçlı basit bir asansör yapmayı planlıyorum.
Siteye sadece bu soruyu sorabilmek için kayıt olduğumdan forum kurallarınızı bilmiyorum. Bu soruyu yanlış yerde ya da yanlış şekilde sormuşsam kusuruma bakmayın lütfen. Düzeltebilmem için yanlışımı söylemeniz yeter.
Karşıt yükle sistem hep dengede olacak ve bu sayede ufacık bir motorla bile hareket ettirilebilecek. Asansör hep aynı ağırlıkla hareket edeceği için karşıt yükle bir dengesizlik oluşması beklenmiyor.
Hareket için vidalı mil üzerinde hareket eden bir arabayı karşıt yüke tuturacağım ve motor ile vidalı mili çevirerek arabanın ve dolayısı ile karşıt yükün yukarı-aşağı gidip gelmesini ve asansörün de bunun tersi yönde aynı hareketi yapmasını sağlayacağım.
Elektrik kesintilerine karşılık motoru devreden çıkartıp asansörü elle de hareket ettirebileceğiz çünkü sistem zaten dengede olduğundan küçük bir çocuk bile asansörü indirip kaldırabilecek.
Sorularım:
- Bunun için ne tür bir motor kullanmalıyım?
Servo, step, linear aktüatör gibi çeşitli alternatifler görüyorum. 2,5 metreye yakın bir hareket beklentisi olduğunu hesaba katacak olursanız bunlardan hangisini tavsiye edersiniz? - Asansör bir nesneye temas ettiğinde otomatik olarak motorun durmasını nasıl sağlarım?
Otomatik kapılarda da olan bir özellik; kapının arasına elinizi koyarsanız elinize temas ettiğinde kapı elinizi sıkıştırmaz ve tekrar açılır. Bu özellik elektronik devrelerle kazandırılıyor olmalı. Acaba motorun zorlanma sinyalini okuyabiliyor ve zorlanmanın artması durumunda durup geri dönme sinyali mi yolluyoruz? Asansör inerken altında bir şey varsa o şeye temas ettiği anda durmasını istediğim için bunu merak ediyorum. Yoksa güvenli olmayacaktır.