Hobi amaçlı osiloskop tavsiyesi

Analog Discovery 3 tavsiye edebilirim. Akademik fiyatı 10.600₺ civarında.
Skop olarak belki istediğinizi karşılamaz ama lojik analyzer ve wave generator ile eksiği kapatır.
 
Analog Discovery 3 tavsiye edebilirim. Akademik fiyatı 10.600₺ civarında.
Skop olarak belki istediğinizi karşılamaz ama lojik analyzer ve wave generator ile eksiği kapatır.

Elektronik öğrenmek için mükemmel bir tercih olur gerçekten.
 
Elektronik öğrenmek için mükemmel bir tercih olur gerçekten.
Bu illa başlangıç için alınan bir cihaz mı? Yani bunu al biraz öğren sonra zaten sana yetmeyecek daha profesyonel şeyler alacaksın gibi bir durum mu var? Mesela bu cihazı aldım diyelim ihtiyaçlarıma göre tüm ihtiyaçları mı karşılama ihtimali de var değil mi? Bu tamamen bilgisayar üzerinden kullanılıyor. Aslında tam benim istediğim gibi. Yarın birgün bu tür cihazlara ihtiyacım olacak olursa bunu almak isterim ama bir süre sonra işimi görmez duruma geleceği garantiyse bu kadar parayı geçici bir cihaza vermek istemem.
 
Elektroniği öğrenirken, olabildiğince farklı ölçümler yapmak istersin, olabildiğince fazla ekipman kullanmak istersin. Her ekipmanın ölçüm performansının yüksek olması o kadar önemli değildir. İşte AD3 tam olarak bunu yapıyor. Osiloskop, lojik analizör, spektrum analizör, empedans analizör, multimetre var. Onun dışında sinyal jeneratörü, güç kaynağı, pattern jeneratör de var. Ama osiloskopun bant genişliği az, güç kaynağının voltajı ve akımı limitli, sinyal jeneratörünün verebilecek maksimum frekans limitli.
 
İşinize yaramaz diye bir olay yok. İllaki işinize yarar. Bu cihazın en güzel ve bilinmeyen bir özelliği de Matlab, JavaScript ve Python ile programlanabilir olması.
Yani bir ölçüm yapacaksınız diyelim.
Python kodları ile saniyede 1 sample alıp veritabanına zaman damgası ile kaydet diyebiliyorsunuz.
Diğer taraftan skop + lojik analyzer yada güç kaynağı ile voltmetre gibi cihaz içindeki farklı donanımları senkronize çalıştırabiliyorsunuz.
Sinyal jeneratörü ile dalga üretip skop ile bu dalganın takibini yapabiliyorsunuz. Anfi, ses sitemleri vb yükselteçlerin ne kadar distosiyon oluşturduğu gibi olaylar çok net gözlenebilir bu cihazla
 
Bu illa başlangıç için alınan bir cihaz mı? Yani bunu al biraz öğren sonra zaten sana yetmeyecek daha profesyonel şeyler alacaksın gibi bir durum mu var? Mesela bu cihazı aldım diyelim ihtiyaçlarıma göre tüm ihtiyaçları mı karşılama ihtimali de var değil mi? Bu tamamen bilgisayar üzerinden kullanılıyor. Aslında tam benim istediğim gibi. Yarın birgün bu tür cihazlara ihtiyacım olacak olursa bunu almak isterim ama bir süre sonra işimi görmez duruma geleceği garantiyse bu kadar parayı geçici bir cihaza vermek istemem.

Bence bütçeniz çok geniş değilse, başlangıçta ne alırsanız alın öğrenince ilk fırsatta daha iyisiyle değiştiriyorsunuz ya da yanına ekliyorsunuz. Bunun için de geçerli olacaktır. Analog Discovery 2 benim uzun zaman işimi görmüştü. Hatta çok beğenip, sık da kullanınca, hem evde hem ofiste olsun diye bir tane daha almıştım. Hala ikisi de duruyor, kıyamadığımdan elden çıkartmadım daha :) Ama çok cihaz birikti. Birini çıkartırım belki yakında.

Öncelikle Analog Discovery 2/3 sadece bir osiloskop değil küçük bir elektronik labaratuvarı.

İçerisinde şu özellikler var:

- 2 Kanallı 14 bit, 100 MSa/s, 30 Mhz osiloskop (FFT, Spectrogram, 3D Spectrogram, Histogram, XY, XYZ, Persistence modları, detaylı ve kodlanabilir ölçüm imkanı)
- 2 Kanallı 16 bit 100 MSa/s sinyal jeneratörü
- 16 Dijital giriş
- -Küçük bir güç kaynağı
- Voltmetre
- Osiloskop kanalları üzerinden çalışan bir veri (ham veri ve ölçümleri belli aralıklarla loglayabiliyor) loglayıcı
- Analog ve dijital kanallar üzerinden çalışan bir Lojik analizör
- Bir adet dijital patern jeneratörü (kaydettiğiniz ya da programladığınız bir dijital sinyali tekrar tekrar oluşturabileceğiniz bir araç. bir tür dijital sinyal jeneratörü)
- Spektrum Analizörü
- Network Analizörü
- IV Curve Tracer (Transistör, diyot gibi komponentlerin akım-voltaj grafiklerini üretmeye yarayan cihaz) (örnek: https://mekatronik.org/forum/threads/zener-diyot-oelcme-devresi.4328/post-73742)
- Empedans Analizörü
- Protokol Analizörü (UART, SPI, I2C, and CAN gibi protokollerdeki paketleri çözüp inceleyebiliyor, hatta paket üretip yollayabiliyorsunuz)
- BODE grafiği
- Test, ölçüm ve analiz scriptleri yazabileceğiniz bir altyapı. Mesela sinyal jeneratörü, dijital girişler, ve osiloskopu aynı anda kumanda ederek cihazları test edebileceğiniz (test ettiğiniz cihaza farklı sinyal seviyeleri ve komutlar gittiğinde nasıl bir çıkış sinyali oluşuyor, standart sapması nedir vb. bir script yazabilirsiniz). @fide bu konuya değinmiş.


Elektronik öğrenmek için harika bir cihaz. Bu yüzden bunu bir osiloskop ile karşılaştırmak doğru değil ve bence fiyatını kesinlikle hakeden bir cihaz.

Ancak, yukarıda saydığım özelliklerin hiçbirisi, o işe özel yapılmış orta seviye bir cihazdaki kadar kapasiteli değil.

Mesela osiloskop bant genişliği 30 MHz civarında. Örnekleme hızı da 100 MSa/sn. Donanımsal hafızası (buffer) kısıtlı. Ancak burada bilgisayarın gücünü kullanabiliyor. USB üzerinden bilgisayara bağladığınız için saniyede 1-3 milyon noktaya kadar ölçümü bilgisayara aktarabiliyor. Analog girişler ±25V'a kadar sinyali destekliyor. Yani 10x bir prob ile maksimum ±250V sinyal ölçebilrsiniz. Yani şebeke sinyalini ölçemezsiniz. (ancak 20x zayıflatıcılardan alırsanız sorun ortadan kalkıyor).

Mesela sinyal jeneratöründe yazılım çok kuvvetli olduğundan modülasyon dahil her türlü özellik var. Kendi sinyalinizi bile kolayca tasarlayabiliyorsunuz. Ama ±5V genliğinde 10-15 MHz sinus (-3dB), 3-5 MHz kare dalga üretebiliyor. RF ile uğraşmayacaksanız bence yeterli.

Mesela spektrum analizörü aynı bant genişliği ile limitli ve analog giriş gürültü seviyesi biraz yüksek. Bu da dinamik aralığı azaltıyor.

Yani çok fonksiyonlu, çok akıllıca tasarlanmış (ama limitli) bir donanım üzerine yazılmış harika bir yazılım ile bir İsviçre çakısı yapmış adamlar.

Avantajları:
- Çok cihaz bir arada (ihtiyacınız olabilecek neredeyse tüm ölçüm ve test cihazları bir arada)
- Kolay kullanım arayüzü, mükemmel bir yazılım
- Hem analog (2 tane) hem de dijital (16 tane) girişleri aynı anda inceleyebilme ()
- Tek parça, küçük, taşınabilir (mesela üniversiteye derse giderken yanımda götürüyorum, bazen çok işe yarıyor.)
- Açık kaynaklı (devre şeması açık, WaveForms SDK) altyapı
- İyi dökümantasyon, eğitim içerikleri ve forum (direk ürünün tasarımcıları da forumda aktif)
- Test, ölçüm, analiz scriptleri yazma imkanı
- Fiyatı (bence)
- Eğitim amaçlı tasarlandığından uygulama kullanım sırasında bir çok yerde size yol gösteriyor. Mesela transistör test temek için uygulamayı açtığınızda size kurmanız gereken devreyi gösteriyor.
- PC uygulaması sayesinde büyük ekran, mouse, klavye kullanma imkanı
- Analog girişler diferansiyel çalışabiliyor.
- Notebook ile (batarya ile) şebekeden izole çalıştırabilirsiniz.

Dezavantajları:
- Donanımsal kısıtlar
- Taşırken PC'nizi de taşımanız gerekiyor
- Osiloskop 2 kanal (tek başına osiloskop alacaksanız 4 kanal öneririm)
- Bir osiloskopa göre daha az korumalı

Şurada eevblog kurucusu Dave Jones'un yaptığı Analog Discovery 3 (aslında daha çok WaveForms yazılımı) incelemesi var. İzlemenizi (özellikle de yazılım özelliklerini) tavsiye ederim:

Analog Discovery 2 / Analog Discovery 3 farkı:
Analog Discovery 2 sevenleri arasında Analog Discovery 3'ten donanımsal limitleri azaltmak anlamındaki beklenti çok fazlaydı. Ancak her ne kadar işlemciyi değştirip devre şemasının yenileseler de AD3, AD2'nin sadece küçük bir yükseltmesi oldu. 100MSa/sn örnekleme hızı 125 MSa/sn oldu. Donanımsal ölçüm buffer 16kp idi, 32kp oldu (USB üzerinden bilgisayara bağlı çalıştığınız için frekansı düşük sinyallerde önemli fark yaratmıyor). Sinyal jeneratörünün AM/FM modülasyonunda ufak iyileştirmeler var. USB bağlantısı USB 1.1 Fast idi, USB 2 oldu (bence en faydalısı bu).

Başlangıçtaki ve sonraki ihtiyaç konusu kişiye göre çok değişken. Ben başlangıçta bir çok şeye hakim değildim. AD2 gibi herşeye yarayan ve bir çok alandaki konuları birlikte öğretmek için tasarlanmış ama günlük hayatta da kullanabileceğiniz bir cihaz hem kullanırken hem de öğrenirken çok işime yaradı. Amaç kısa zamanda belli birkaç konuyu öğrenip belli türde cihazları tamir işine girmek olsaydı muhtemelen bir giriş/orta seviye bir osiloskop işe daha fazla hız katabilirdi. Ama muhtemelen bu kadar öğrenemezdim.

AD2 uzun zaman bir çok işimi gördü. Sonra iyice öğrenince, ne istediğimi de artık bilerek (bu önemli), iyi seviye (bana göre) bir sinyal jeneratörü (Siglent SDG2042X) ve iyi seviye bir osiloskop (SDS2104X Plus) aldım. Bu sayede giriş/orta seviye bir osiloskop ve sinyal jeneratörü ihtiyacım olmadı mesela, o kademeyi atlamış olduk. Uzun zaman AD2 ve ucuz bir multimetre kullandım. Yani bu cihazı burada karşılaştırılan osiloskoplarla değiştirmenize değeceğinizi pek sanmam. Eğer başta giriş/orta seviye bir cihazlar (osiloskop, sinyal jeneratörü) grubu almış olsaydım muhtemelen şimdi hepsini yine değiştirmiş olacaktım.


Not: İstanbul'da olanlar ofiste misafirim olup istedikleri kadar inceleyebilir. Ofisteki diğer cihazlar ile karşılaştırabilir.
 
@ozkarah hocam AD3 sınırlamaları konusunda kesinlikle haklısınız. Bunu bilerek ve isteyerek yapıyorlar. Amaç bir üst modele yönlendirmek. Çünkü üst modelde SMU benzeri güç kaynağı ve gelişmiş ölçüm özellikleri, 4 kanal skop ve lojik analizör gibi özellikler var. Haliyle fiyatı da dörde beşe katlıyor.

Analog discovery Pro 3450
1702621260079.png

1702621289073.png



Analog Discovery 5250:
1702621475239.png


1702621445798.png

1702621655329.png

Fiyata rağmen sadece iki kanal

 

Ekler

  • 1702621356840.png
    1702621356840.png
    867.2 KB · Görüntüleme: 28
  • 1702621378040.png
    1702621378040.png
    836.4 KB · Görüntüleme: 32
@ozkarah hocam AD3 sınırlamaları konusunda kesinlikle haklısınız. Bunu bilerek ve isteyerek yapıyorlar. Amaç bir üst modele yönlendirmek. Çünkü üst modelde SMU benzeri güç kaynağı ve gelişmiş ölçüm özellikleri, 4 kanal skop ve lojik analizör gibi özellikler var. Haliyle fiyatı da dörde beşe katlıyor.

Analog discovery Pro 3450
27564 eklentisine bak
27565 eklentisine bak


Analog Discovery 5250:
27569 eklentisine bak

27568 eklentisine bak
27570 eklentisine bak
Fiyata rağmen sadece iki kanal

Evet ama bu fiyatlara kayınca eğitim fonksiyonun esprisi kalmıyor. Yeni başlayıp çğrenmeye çalışan kişi bu fiyatları vermez. Bilen de ne istediğini bileceğinden performans tarafında da daha iyi alternatifler bulur.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,821
Mesajlar
99,360
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top