fide
Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Diyak voltajına kadar (33V) zener diyotları ölçmek için basit bir devre üzerine biraz deneme yaptım.
İşi yapan kısımda lipo pil, xl6009 step up, 3-5 direnç ve bir transistör var.
Gördüğüm kadarıyla xl6009'un uç noktada 170mA akım çekmesi dışında devrede şu anda bir problem yok.
Aklımda esp32 + ssd1306 ekran + xl6009 (yada muadil 20mA verebilecek stepup) ve pil şarj devresinden oluşacak bir devre var.
Mantığı çok basit olacak. Stepup pil gerilimini 36volta çıkaracak. Direnç + transistör + esp32 üzerindeki dac, 0-3.3V aralığında gerilim üretip, 36V çıkış gerilimini 1-35V arasında ayarlayacak. 36V gerilimi 3k direnç üzerinden transistöre veriyorum. DAC çıkışı 47K üzerinden transistörü sürüyor. DAC çıkışı yükselince transistör kazancı oranında kollektör gerilimi düşüyor.
Bu noktada emetör-kollektör gerilimini DAC ile istediğim noktaya ayarlayabiliyorum. Emetör-kollektör arasına zener bağlarsam, zener gerilimine kadar DAC ile emetör-kollektör gerilimi paralel gidiyor. Zener gerilimine ulaşınca DAC seviyesi artsa da (reelde düşse de- çünkü DAC çıkışı ile kollektör voltajı ters orantılı) kollektör voltajı değişmiyor. Bu da zenerin iletime geçtiği noktaya denk geliyor.
Burda bilmediğim birkaç nokta var.
1) zener diyot acaba kaç mA akımı göğüsleyebilir. Denediğim devrede bu akım 12mA geçmeyecek. Sanırım sıkıntı olmaz.
2) Devreyi yaptıktan sonra diyotların Vf ve ters gerilimlerin test etme imkanı olacak. Başka bir iş için de kullanılabilir mi düşünmek lazım.
Son düzenleme: