HP Spektrum Analizör Tamiri

(Bu arada Alıntı eklemek toolbarda ,Ekle açılır listesinde bunu "Like Yorumla Cevapla " nın bulunduğu yere bir makro vb ile alınabiliyormu?)

Forumun programının değiştirilmesi konusunda bilgim çok az şu aşamada. Bu yeni versiyonda (XenForo 2.1.0), editörü baya geliştirmişler, yeni buton tanımlanabiliyor. Ama nasıl olduğunu benim de öğrenmem lazım :) PHP'den hiç anlamam.
 
@taydin hocam.
Eğer komşu olsaydık o cihazın besleme devresini yapmayı onur ve gurur meselesi haline getirebilirdim.
Aklımda olan tek şey ise 20.000 ila 40.000 GAUSS trafo olayı.
Diğer devreler çok sorun teşkil etmezlerdi.

Eninde sonunda orijinal devreyi de çalışır hale getirme niyetim var. Amaç oradaki SMPS devresini öğrenmek. Yaygın olmayan, ilginç bir topoloji kullanılmış. Ama artık bir an önce şunu çalışır hale getirip frekans metre üzerinde çalışmaya başlamak istiyorum.
 
Last edited by a moderator:
Merhaba, en alttaki dokümanın fotokopi ve taranmış hali vardı elimde ve iyi okunmuyordu. Sizin koyduğunuz tertemiz ve net okunuyor. Tamir sonrası herşeyin doğru çalıştığını teyit ederken işime yarar! Teşekkürler.
 
Rica ederim Hocam.
Bu aradabu pdf in Chapter 4 ünde sorun gidermeyi i izah ediyor.
Bende , bu pdf e göre sorular sormak isterim eğer ukalalık olarak düşünmezseniz.
Mesela sayfa 220 de(dökümanın altta yazan sayfa numarası) LED lerin durumuna göre hangi boardu veya nereleri kontrol edilmesi gerektiği yazıyor önceki mesajda 4 LED i yakmayı başardım demiştiniz bunlar hangileri?
 
Son düzenleme:
Kesinlikle ukalalık olarak algılamam, istediğiniz gibi yorum yapıp eleştirebilirsiniz. Orada bahsedilen A16 güç kaynağı herhalde bu serinin diğer modellerinde var. Bendeki güç kaynağı modeli farklı.

Güç kaynağı üzerinde epey çalıştım. İlk olarak köprü diyot bozuktu onu değiştirdim. Sonra MOSFET'ler yandı, kuru kapasitörleri değiştirdim. Ama MOSFET'ler sürekli yanmaya devam ediyordu. Benim tahminim artık PCB'nin kendisi akan kondansatörlerden gelen elektroliti iyice içine emmiş. Ayrıca yanan MOSFET'lerin kömür hale getirdiği yerler de var PCB üzerinde, bunlar da iletkenlik yapar. Yani bu güç kaynağının tamiri ancak yeni PCB ile mümkün diye düşünüyorum.

Güç kaynağının çalışma mantığını ve modülar yapısını anladım, şema olmasına gerek yok onun tamiri için.

Ama tek sorun o değil cihazda. Boştaki spektrum ölçümü de mantıklı değil. Bunun üzerinde yoğunlaşmam lazım. Ama güç kaynağını tamir ettikten sonra bunu yapmak daha uygun, yoksa her uğraştığımda 3 tane laboratuvar güç kaynağını ayarlayıp kablolamam gerekiyor, çok zahmetli oluyor.
 
Timur Bey
Bu pdf de power Supply de hiçbir LED in yanmaması durumunda primer tarafının kontrol edilmesi gerektiğine dair satır var.(Doğal olarak :) ) .Board daki hemen tüm componentleri sırayla söküp, PCB de kısa devre kontrolü yaparak devam etseniz bulunur gibime geliyor .Kısa devre olan bölgede pathi keserek temiz olan yere bypass yapılabilir
 
Evet bu işime yarayabilir, teşekkürler link için.
 
Güç kaynağının nihai şeması. bunun üzerinden PCB tasarımına başlayacağım. Ama Proteus konusunda yeniyim o yüzden yavaş ilerliyor.

SUB1 ve SUB2, +15V ve -15V üretiyorlar, SUB3 5.2V üretiyor, SUB4 de 12V. Burada SUB4'ün özel bir rolü de var. Cihaz ilk açıldığında, tüm güç kaynaklarının çıkışı kapalı olacak. Eğer Q1'in baz'ı şaseye çekilirse, tüm güç kaynakları çıkış vermeye başlayacak. Bunun dışında, bir optokuplör ile (U5) şebeke voltajına senkronize 50 Hz lik kare dalga elde ediliyor. Bunu spektrum analizör, şebeke sinyaline göre tetikleme yapacağı zaman kullanıyor olacak.

hpsa_ps.PNG
 
Güç kaynaklarının çıkışını kapatmak için LM388T nin 1 numaralı ucunu şaseye çekiyorum (OFF terminali). Bunu yapınca aslında çıkış tam olarak 0V olmuyor. 1.7V civarında bir voltaj kalıyor. Ama bunun sorun yaratacağını düşünmüyorum.

ps_sub.PNG
 
PCB'yi çift taraflı yapacağım ve alt yüzü tamamen ground plane olacak. Üst tarafdan az sayıda yol geçecek, belki bakır eritme süresini azaltmak için oraya da bir rastgele plane koyabilirim.

Yerleşim planı:

hpsa_pcb_placement.PNG
 
Kızmazsanız yerleşim planınızı eleştireceğim hocam :D

Niye kızayım yav? Teknik bağlamdan çıkıp, kazanmak için her söz mübahtır durumuna girmedikten sonra kızmam. Girerse de kızmam :) Sadece o tartışmanın içinde olmayı bırakırım.

4 farklı besleme gerilimi ve beraberindeki 4 farklı ground point için bu şekildeki bir yerleşim planı bence pek bilimsel olmamış.
Ground plane uygulaması dönüş hattındaki etkileşimleri minimize ediyor olsa da, akım yollarının birbirlerini kesmemesi ve yüksek frekans ve referans gerektiren devre elemanlarının yollarının mümkün mertebe bağımsız yapılabilmesi gereklidir.

Ne demek istediğini pek anlamadım açıkçası. Ground plane'de bolca bulunan bakır sayesinde, GND her yerde neredeyse aynı potansiyele sahip olacak. İyi bir GND'den de istenen bu değil midir? Ground loop oluşma ihtimalini de göremiyorum, çünkü maksimum birkaç amperden bahsediyoruz.
 
PCB ilk revizyon. Aslında daha eksikler var, kenarlara vida delikleri konacak (nasıl yapıldığına bakmam lazım). Ayrıca SA anakartına giden konnektör bağlanacak.

hpsa_ps_pcb.PNG
 
Birden fazla GND dönüş noktasından bahsetmişsin. Kendi güç kaynağının cihaz ile bağlantısını sağlayan kablo şu. Buradaki siyah kablo grubu digital ground. Beyaz kablo grubu da analog ground. Bu digital ve analog ground, bir araya getirilip güç kaynağının şasesine vidayla bağlı. Ben de yapacağım PCB'nin montaj civatalarından birisine bu grubu bağlayacağım. PCB, 5 mm lik bir aluminyum levhaya bağlanacak ve bu levha da 4 civata ile şaseye bağlanacak.

Diğer kablo gruplarının her birisi bir kaynak çıkışını temsil ediyor. Sarı +15V, mor -15V, kırmızı +5.2V. Diğer kablolar da değişik kontrol sinyalleri. Bu kabloyu olduğu gibi muhafaza ederek yapıyorum işi, çünkü en nihayetinde kendi güç kaynağını çalışır hale getireceğim ve gene bu kablo ile bağlantı yapılacak.

Malesef elimde cihazın şeması yok. Benzer başka modellerin şemaları var, ama büyük farklılıklar görüyorum. "Performance verification manual" var, cihazın nasıl kalibre edileceğini anlatıyor. Buradaki blok diyagramlarla işi götürmeye çalışıyorum.

scaled_img_20190413_111626.jpg
 
Değişik alternatifleri denerken her seferinde 4 modüllü PCB'yi tekrar çizmekten bıktım. Her modülü ayrı bir PCB'ye koyacağım.

Bu şekilde olunca, GND plane daha küçük oluyor ve regülatörün çok daha yakınından hep + yı hem de GND'yi alabiliyorum. Burada J4, + çıkış (regülatöre çok yakın) J5 de GND (o da çok yakın).

psmodule.PNG
 
Yukarıdaki modülden 4 tane kullanacağım. Aslında her amper değeri için uygun seviyede filtre kondansatörü ve uygun köprü diyot kullanacaktım, hatta o yüzden parametrik alt devreler yapmıştım. Ama Proteus'u yeni öğreniyorum, en basit şeyleri bile yapmak çok zamanımı alıyor. O yüzden ayrı ayrı devreler daha iyi olacak bu aşamada.

Yukarıdaki modülleri kontrol edecek olan kontrol modülünü de çizdim. Bundan da 1 tane olacak. 5 tane devrenin tamamı, 100 x 150 mm lik bir alana sığacak şekilde yaptım. Burada J2 ve J3'e direkt olarak şebeke gerilimi giriyor olacak, o yüzden o yüksek voltaj bölgesini bakırdan arındırdım.

pscontroller.PNG
 
Görüldüğü gibi devreler hep tek taraflı. Ama ben çift taraflı devre yapma olayını özellikle denemek istiyorum. O yüzden plaketin üst yüzeyine de GND plane koydum. Devre elemanlarının geldiği yerlerde bu plane kesilecek.

pncontroller_top.PNG
 
Bu ARES beni kahrediyor ... Gerber çıktısını alıp panelize ediyorum, yani birden fazla PCB'yi yan yana koyuyorum ki bir sorun çıkarsa elimde denemeye daha fazla PNP çıktı olsun. Ama panelize edilen gerber dosyasında delik işaretleri yok :mad:

Eğer panelize etmeden direkt çıktı alırsam, delik işaretleri mevcut.
 
Evet o şekilde yapılabilir ama gene de bu gerber işini anlamak istiyorum.

Bu arada aynı PCB'yi elimdeki Circuit Studio ile de yaptım, ve hem kullanım kolaylığı hem de "Design Rule Check" konusunda Proteus'dan birkaç göbek ötede olduğunu gördüm. Ama panelize etme konusunda onda da sıkıntı var. Panelize özelliğini sadece 8000 € fiyatlı Altium Designer'a koymuşlar, 495 $ lık Circuit Studio'da yok. Ama gerber çıktısı üretip gerber ortamında çoklayacağım ve o şekilde lazer printer'e göndereceğim.

cs_hpsaps.PNG


cs_hpsa_bl.PNG
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Mesajlar
121,215
Üyeler
2,884
Son üye
kguven

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top