İdeal tranformatör tam olarak nedir

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
83
İdeal transformatör iki ideal tel sarımının kayıpsız bir manyetik kuplaj ile birleştirilmesi diye biliyorum ama bu durumda sargıların kaçak endukansı olacak,ideal transformatörde de kaçak birşeyin olması mantık yapmıyor.Eğer ideal transformatör iki tane ideal bobinden oluşmuyorsa neyden oluşuyor?
 
İdeal transformatörün bobin ile, sargı ile hiçbir ilgisi yoktur. Tamamen soyut bir kavramdır. Girişine verilen bir AC sinyalin genliğini belli bir sayı ile çarpar.
 
O halde iki ldeal bobinin kayıpsız manyetik kuplajı ile elde edilen şeye ne denir?
 
O halde iki ldeal bobinin kayıpsız manyetik kuplajı ile elde edilen şeye ne denir?

Bir transformatörü o şekilde modelleyebilirsin, ama bu model nasıl bir fayda sağlar bilemiyorum. Doğrudan gerçek bir transformatör ile simulasyon daha mantıklı olur. Soyut yapı olarak ideal transformatör, bir devreyi, bir topolojiyi konsept düzeyinde hızlıca anlayıp analiz etmeyi sağlıyor, o yüzden yararlı.
 
İdeal kavramı biraz karışık. Mesela devre teorisinde DC yi de aktarıyor ideal trafo. Genel olarak bütün komponentlerin belirli modellerini yapıyoruz, mesela devre çözerken genellikle LTI(linear time invariant/lineer zamana karşı değişmeyen) direnç, kapasitör ve indüktör kullanıyoruz. Direncin asla L ya da C komponenti olmuyor, gerçekte var. Aynısı L ve C içinde geçerli. Bunlar gerçekte yok ama gerçek bir kavramı basit şekilde anlamamız için oluşturduğumuz tanımlar. Transformatör de durum biraz daha ileri gidiyor, ideal transformatör ün bir magnetizing akımı yok. Sadece giriş ve çıkış arasında sarım sayısına bağlı yazdığımız bir denklem var ve onu sağlayan bir komponent, gerçek hayattaki en benzer komponent transformatör olduğu için adı da öyle olmuş. Gerçekte öyle bir trafo yapmak imkansız olabilir zira infinitely permeable materyal, super iletkenler vs dahi kullansan yapabilir misin rmin drğilim
 

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,278
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top