İlginç PCB frezeleri

FR-4 bimetal testereyi de köreltir. FR-4 için tek uzun ömürlü çözüm karbür testere.

Bende evde Proxxon FET var ve karbür bıçak takılı. Şimdiye kadar FR-4 PCB leri bununla sorunsuz kestim

1765013580808.png

FR-4 bimetal testereyi de köreltir. FR-4 için tek uzun ömürlü çözüm karbür testere.

Bende evde Proxxon FET var ve karbür bıçak takılı. Şimdiye kadar FR-4 PCB leri bununla sorunsuz kestim

45555 eklentisine bak
Bu tip değil , ayrıca disk de olsa bimetal de olsa yüksek devir uygun değil.
HSS leri yüksek devirde (4000) çalıştıracaksanız bolca su ve ya hava lazım.

El testeresi ağzından söz ediyoruz.
bir örnek sadece..

Şerit testerede Lenox , bulabilirseniz çok iyidir.

Detaylarından belli olmuyor, ama karbür diş varsa ucunda evet sorunsuz keser. Ama HSS ise çok kısa zamanda köreliyor onlar. HSS matkap ile tek bir FR-4 PCB nin delmesini dahi bitiremiyorsun.

Detaylarından belli olmuyor, ama karbür diş varsa ucunda evet sorunsuz keser. Ama HSS ise çok kısa zamanda köreliyor onlar. HSS matkap ile tek bir FR-4 PCB nin delmesini dahi bitiremiyorsun.
Hayır tamamı hss .

Bir sorunun var demektir.
A4 pcb bol delikli 10 tane bile delebilirsin kaliteli matkap ucu kullanıyorsan.
1mm gibi çaplarda uç bilemesi zordur titiz çalışılmış yani marka ister , 1mm de bile 2000 devirleri geçmiyorum.
Aliex gibi yerlerden 10 tanesi üç kuruşlar olmaz tabii.
6mm uçla delik deliyorum bir gün metal , takılır gibi oldu dönmeye devam etti ama bir gariplik var matkap gözümü bir tuhaf ediyor.
Durdurdum baktım , takılma anında, matkap üretilirken olanın tersi yönde burulmuş ve yarısı bir yönde yarısı diğer yönde .
Böyle bir uçtan ne hayır gelir ?

Karbür çok iyi ama kırılmak için bahaneye bakıyor ve pahalı amatörlere pek uymuyor ve salgıyı asla sevmiyor.
İmkan varsa yakınlarda diş malzemesi satanlarda kanal tedavisi için uçlar var eğilip bükülmeye de dayanıyorlar.
Biraz uzun olabilir kısaltıp ucunu açabilirseniz iyi iş görür.

Genel olarak sadece ince değil matkapların her türünde iyisinde yoksa yada körelmiş ise normal taş sonrası elmas ( karbür değil ) disk ( gözlükçüler filan kullanırdı eskiden cam için yani ) disk ile uç dikkatlice taşlanmalıdır.
Sanayide kalın taşlama diski ile taşlanır aynı motorda elmas ( karbür kater ) bilemek için ince taneli ve çabuk aşınan diskde olur ama ona dokundurmazlar .
Halbuki ucuna iyi bir büyüteçle bakılsa veya mikroskopla , çizik çiziktir.
Ve her çizik kesmeyen yer demektir kesmez kazır.
Gerçi günümüzde eğitimli arkadaşlarda var uç bilemek için özel aparatlar kullanıyor ve uçun kesici yeri ayna gibi oluyor.

Opera Anlık Görüntü_2025-12-06_200108_www.geogebra.org.png

Kalem böyle eğimli ilerletilirse esneme az olur kalemde.

Bakiri kazirken ucu bu sekilde acili tutar fakat ilerleme yonunu senin cizimdeki gibi degil de tam 90 derece yonde (ekrandan bize dogru) oldugunda cok guzel kazima islemi yapiliyor. Fakat kazima yonu degistikce ucun da donmesi gerekiyor.

Bu mantikta 0.1mm genisliginde kazima icin 1mm capli uc bile kullanilabiliyor.

V kesicilerde kesici çapı için çok spesifik bir hesap var. Kesici çapı, kesme derinliğine bağlı. pcb2gcode programında kesme derinliğini yapılandırıyorsun (zwork parametresi) Sonra da buna karşılık gelen kesici çapını belirliyorsun (mill-diameters parametresi)

[math]d = d_0 + 2z \times tan\left(\frac{\theta}{2}\right)[/math]
[imath]d_0[/imath] = ucun üreticisi tarafından belirtilen uç çapı.
d = kesici çapı yani mill-diameters
θ = V kesici ucunun açısı
z = ayarlanan kesme derinliği yani zwork

Bu durumda örneğin [imath]d_0[/imath] = 0.1, z = 0.1 mm θ = 45 için d = 0.1828 çıkıyor

Teknik problemler doğru modellenebilirse çözülebilir.
Yukarıdaki resimdeki iddianın doğru olabilmesi , silindir tabanında da kesici ağız olması şartına tam bağlıdır.
Olsa bile verimsiz olur ve kıracak kuvvetleri destekler bir pozisyondur ( hedeflenen çap 0.8 - 1 mm )( çap olsa neyse birde kırılsın diyemidir nedir yan taraflarını oyuk yapıyorlar ).
Eğik düzlem problemlerini kuvvet bileşenlerini hatırlayın.
Yüzeye tam dik kalemde , alında (silindir tabanında ) ağız olup olmaması hiç şeyi değiştirmez.
Uygulamalarda kalemlerin tabanında da kesici ağız oluşturulur çünkü ilk yaklaşımda parçayla temas ve etkileşim o yüzde.
O yüzden helisel yaklaşma iyidir talaş kolay atılır .
parçayla kalemin ilk karşılaşması ve işin devamında yüzey temasları hep teğet ve kırma kuvveti bileşeni yok.
Kalemi kıracak tek kuvvet ilerleme yönündeki engel yani yan yüzeydeki kesici ağız keskinliği ve formu.
Yukarıda @taydin yazdı neden tırtıklı olduğunu.

Uygulamada delerken nasıl çalıştığına bakın tabanda kesici ağız olmazsa imkansız.
Delme başka iş frezeleme başka iş biri matkap ucu biri engraver.

Aslında kullanılacak boyu kısa olmasa (1-1.2 mm) karbür punta matkabı ideal çözüm olurdu.
Kafaya takacak olursak punta kaleminin ucunu sapa doğru derinleştirebiliriz ve ideal kesiciyi yapmış oluruz.

Forum istatistikleri

Konular
8,624
Üyeler
3,430
Son üye
MrXRevenge

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back