Inrush current ölçümü için akü tavsiye

Peak2Peak

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2020
Mesajlar
289
Merhaba
470uF capacitorün kaynaktan çekebildiği maksimum akımı görmek istiyorum. Kapasitenin önünde PCB yolundan başka hiç bir direnç bulunmuyor sınırlama yok. Bunun için kaynaklar yetmiyor. İnternette baktığımda akü kullanabileceğimi gördüm. Nasıl bir akü seçebileceğimi bilmiyorum. Ani yüksek akım verebilen türleri lazım. SLI türleri sanırım bunun için uygundur veya başka bir yöntem var mıdır yardımcı olabilir misiniz?
 
dronelarda kullanılan lipo pillerden kullanabilirsin. iç dirençleri aşırı düşüktür. 10C-20C gibi isimlendirilir. mesela 3000mA-10C bir pil 30A akım verebilir demektir.
 
ESR değerleri çok iyi olan paralel bağlı bir kapasitör grubu oluşturup kaynak olarak kullanabilirsin. Kaynak ile hedef kapasitör arasına bir mosfet, bir şönt direnç koyarsın. Mosfeti tetiklediğin anda şönt gerilimini osiloskopta görürsün. Tepe değerinden maks. akımı hesaplarsın.
 
@Peak2Peak bu deney pek mantıklı gelmedi bana. Boş bir kapasitörü çok güçlü bir kaynağa bağlarsan, akımı sınırlayan tek şey seri direnç olacaktır. Bu da bağlantı kablolarının direnci ve kondansatör ESR si.

Yani çok kalın kablo, çok güç kaynak, çok düşük ERS si olan süper kapasitörleri de paralel bağlarsan, 100 bin amper akım bile çektirebilirsin.
 
@Peak2Peak
Nihai amaç ne? Sonuçta kapasitörün ESR'sini biliyorsan elinde kusursuz bir kaynak olduğunu varsayarak akımı teorik hesaplayabilirsin.
 
Evet haklısınız ama okuduğum bu makelede böyle bir formül verilmiş ben R'den bağımsız hesaplayabilir miyim diye sanıyordum.
Anladığım kadarıyla bu formül soft start (linear) ayağa kalkan güç kaynakları için sanırım.
 
Kondansatoru direnc uzerinden sarj et. Daha sonra kapasitoru kisa devre ederek desarj akimini olc. ESR sarj akimini kisitlarken desarj akimini da kisitlayacaktir.

Istedigin olcum ile, olcumu bu sekilde tersten yapmak ayni sey olmasi lazim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,865
Mesajlar
100,039
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top