Işıldak tamiri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Komşu bir ışıldak getirdi ve tamir edilip edilemeyeceğini sordu.

IMG_20210810_134150.jpg


IMG_20210810_134213.jpg
 
İçini açıp önce bir göz kontrolü yaptım. LED panelin ortasında ve 220V un düşürüldüğü devrede kararma vardı. Cihazın dış plastiğinin de aynı yere denk gelen bir bölgede hafif renk değişikliği vardı. Ama içeride patlayan birşey göremedim. Belki de daha önce tamir gördü ve patlayan şey değiştirildi.

IMG_20210810_135045.jpg


IMG_20210810_135254.jpg


IMG_20210810_140118.jpg
 
Devrede tek kondansatörlü bir voltaj düşürücü kullanılmış. Orada ölçümler yaptım ve çıkışta 10 VDC üretildiğini gördüm. Diyotları da ölçtüm, bir sorun yok. LED paneli de UNI-T UT 89 XD ile ölçtüm ve paneldeki LED'lerin de sağlam olduğunu gördüm. Paneli süren 2SD882 güç transistörü de sağlam idi.

4 tane 4 V 0.9 Ah akü var ışıldakta. Işıldak iki kademeli, %60 parlaklık ve %100 parlaklık gibi. Panelin farklı LED gruplarını da ikişer tane akü kontrol ediyor herhalde. Akü grup voltajlarına baktım, bir grup 8 V, diğer grup 5 V. Sonra aküleri söktüm ve Rigol DL3021A ile yük altında ölçtüm. 4 aküden bir tanesini can çekişiyor vaziyette buldum, diğer 3 akü ise ölü idi. Sorun çok büyük ihtimalle akülerde ve buna ilave başka bir sorun olmak ihtimali zayıf.

4 V 0.9 Ah yerine 4 V 1 Ah aküler buldum. Fiyat 18 TL gibi. Kargo dahil 72 TL ye aküleri ısmarladım. Işıldağın yeni fiyat 122 TL gibi, yani esasında tamir etmeye değecek bir ışıldak değil. Ama işte tamir olsun diye tamir ediyorum ...

1628599754135.png
 
O tür ışıldaklar da devreden önce aküye bakmak lazım. Ben bu güne kadar kaç tane elime aldıysam hep aküsü bitik idi.
 
Bende bunun ufagini tamir etmiştim. Benim islem lityum iyon pil ile değişim oldu. Günlerce kullanıyorum bu şekilde.
 
Bunun 3 de 1 boyutunda olanıysa bende de var üşenmesem güzel olacak.

Aşağıdaki konuda 5. fotoğrafta yer alan boyutunda mı? :D

 
Markası aynı model de aynı sanırım ama benimkinin ledler mantar leddi diye hatırlıyorum. Seninkisini çok geliştirmiş çinliler abi :katil2:
 
BİM'den almıştım bunu.
 
Yeni aküler geldi, montajını yaptım ve ışıldak çalışmaya başladı. Yalnız akülerde şöyle bir durum vardı, dikkat etmek lazım, neredeyse akünün birisi kullanılamaz hale geliyordu. Akülerin terminallerini saf kurşundan yapmışlar :mad: Keyifli keylifli terminale kablo lehimliyordum, bir baktım terminalin yarısı gitti. Ulan noluyor, derken terminalin birazı daha gitti. Neyse bereket terminalin tamamı gitmeden hemen hızlıca lehimledim kabloları ve bereket sorun çıkmadı.
 
Bu isildaklarin sarj devresi kondansqtor direncle yapılınca ömrü uzun olmuyor.

Akuler ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama bu cihaz içinde küçük bir trafo kullanılsa yada küçük bir smps olsa ve sarj devresi ile kullanılsa ömrü çok daha uzun olurdu.

Benimde elime benzer bir lamba geçti. Bakalim vakit zaman bulup sokebilirsem bakacağım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,277
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top