İzmir de ki elektrik çarpma olayı.

bodlak

Üye
Katılım
6 Temmuz 2021
Mesajlar
22
İzmir de yağışlı havada 2 kişi elektrik kaçağının çarpması sonucu malesef vefaat etti. Öncelikle kendilerine rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Olayın videosunu izlediyseniz ilk önce bayan su birikintisine bir ayağı ile giriyor diğer ayağında spor ayakkabı olmasına rağmen çarpılıp yıkılıyor sonra da erkek iki ayağı suyun içinde olmasına rağmen ona dokunduğu an da yıkılıyor. Sorum şu ki: Bu elektrik su vasıtasıyla zaten toprağa temaslı, akım nasıl oluyor da insanın üzerinden akıp insanı çarpıyor. Devre nasıl oluyor da tamamlanıyor? Zira iki ayakta elektrikli olan suyun içerisinde. Muhtemelen zaten Sudan toprağa akım akıyorken nasıl oluyorda akım insanın üzerinden yol bulabiliyor? Ya da daha basit ifade ile 220 volt faz ucunu daldırdığımız bir havuza bir anda balıklama dalsak çarpılır mıyız?
 
Suda çarpılma olayını bende anlamıyorum.
Balık avlayanlar var.
suyun direnci düşük olduğu halde neden insan bedeninde öldürecek potansiyel farkı oluşuyor anlamıyorum.
Birde kalp kasından geçmesi lazım öldürücü olabilmesi için. Ayaklar kalpten uzakta.
 
image024.jpg


Yağmur suyunun direnci yüksekmiş. Ama toprak ile daha yüksek yüzey alanı teması var.
 
paralel-seri bağlı dirençler gibi düşünebiliriz. akımın çoğu sudan toprağa akıyor ama kazazedelerin vücudundan akan akım da öldürmeye yetiyor. sanki kız adımını kabloya çok yakın bir yere atmış ve çarpılmış. adam da kızı tutana kadar çarpılmıyor, en azından öncesinde hafifçe hissetmesini beklerdim elektriği bacaklarında...
 
olaya olumsuz etki eden faktorler.
-hemen yanında mazgal var.
-yagmur suyu olsada içeriginde çeşitli materyaller var.
- insan temas yüzeyi geniş ayak tabanını aşmış yer yer diz kapagına kadar ıslak
-,muhtemel kablo da genişçe açıklık var.
- olay 220V degil 380V (gerçekde 400 ve az üzeri olabilir.).
-insanların anatomik yapısı her birey elektikden aynı oranda etkilenmeyebilir.
-ihmaller zinciri konumuz dışında.
 
image024.jpg


Yağmur suyunun direnci yüksekmiş. Ama toprak ile daha yüksek yüzey alanı teması var.
Yapılan çeşitli deneyler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm olduğu gözlenmiş. (EMO'nun sitesinde yazıyor link ) 20000' ohmluk dirence paralel 3300Ohm geldiğinde doğal olarak 3300'dan geçecek akım daha şiddetli olacaktır. Ayrıca rahmetlilerin giydikleri ayakkabıların ne kadar elektriğe dirençli olduğunu da bilmiyoruz.
 
elektirik kablolarını yeraltından geçirdiler. Yeni yapıldı bu işlem, ne olduysa bundan sonra oldu sanırım izmirin heryerinde aynı sorun mevcut olabilir izmirliler bilir hafif bir yağmur bile yağsa göl oluyor ortalık. ikinci resimde elinde çim biçme makinası olan adamın durdugu noktada oluyor olay


Screenshot from 2024-07-17 09-45-23.png
Screenshot from 2024-07-17 09-45-12.png
 
Afrikada yıldırımın futbol maçında sadece bir takımı çarpmasıda çok tuhaf bir olaydı.
Saha çevresinde paratoner işlevi gören yüksek metaller olduğu halde nasıl sahaya düşebiliyor?
Birde şansız bir adam vardı defalarca üzerine yıldırım düşmesine rağmen ölmüyordu. Onunda çevresinde elektrik direkleri vardı.
Videolarını bulamadım.
Futbol takımı ile ilgili Haber burada.
 
bu tipde açık tehlikeli elektrik kablo vakaları ülkemizde sayısız yerde var. belkide ülke nüfusundan fazladır.
o kadar çokkiler şimdi düzeltilmeye başlansa yıllarca tamirini bitiremezler sanıyorum.
fabrika panoları, apartman panoları, işyeri - işhanı panoları dolu sürüsüne bereket. say say bitmez.
onyıllarca birikerek artan dağ gibi çoğalan bir gerçek bu. geriden yıpranarak gelen arıza açık kablo vakalarıda zamanla sırasını bekleyerek çıkacaklardır.
depremle yaşamayı öğrendiğimiz gibi bununlada yaşamayı öğrenmeliyiz belkide. çözümü çok zor.

aslında bu kadar çok elektriksel uç problemde, çarpılma ölüm vakaları oldukça çok az bile kalıyor. şanslıyız aslında. hemde çok acayip fazla şanslıyız.
Kadir Gecesi doğmuş kadar şanslıyız hemde. Bu kadarcık az çarpılma vakasının adınada Kader deniliyor olabilir. Kederleri böyleymiş yapcak bir şey yok gibi mesela...
güzel Ülkem her yeri düzgün eksiksiz olsa nazar deyer Mazallah. böyle şeyleri de olacakki, hayatımız daha maceralı olsun, yoksa tadımız tuzumuz eksik kalıverir.
Herkes hakkını bir tamam alacak, depremide alacak elektriğide alcak trafiğide alacak inşaatıda alacak kalp damar streside hakkını bir tamam alacak.
Hayat diye buna deniliyor belkide.

Deveye yav senin boynun eğri büğrüymüş demişler. Oda sen sadece oramımı gördün demiş.
 
Yildirim dusme ihtimali olan havalarda asla kosmamak mumkun oldugunca kucuk adimlarla yurumek gerekir.

Yildirim kafaniza dusmedigi surece yildirim yakinlarda bir yere dustugunde akim toprak boyunca pek cok yone ilerler. Bu esnada ayaginizin altindaki topraktan da akip gider. Eger adiminizi buyuk attiysaniz buyuk voltaja maruz kalirsiniz, kisa adim attiysaniz dusuk voltaja.
 
Çok önceden izlediğim bir youtube videosu vardı aradım ama bulamadım. Anlatılan konu, yüksek gerilim hattından kopan bir tel zeminde dairesel olarak zayıflayan bir alanda etkili oluyor, kablo temas noktasından uzaklaşmak için çok küçük adımlar ayağı yerden kesmeden yürümek veya bitişik ayak ile zıplayarak uzaklaşma şeklinde önerileri anlatıyordu.
 
Asıl aradığım video değil ama aşağıdaki videoda bu durum açıklanmış.
Video 3 dakika 45 saniye, izlemeye 1. dakikadan itibaren başlayabilirsiniz.

Not: Anlatım dili ingilizce, isteyenler altyazı ve otomatik tercümeyi açıp izleyebilir.


 
İşin ilginç tarafı çarpılan erkek bayandan daha önce aynı suya basarak karşıya geçiyor. Sonra kurtarmak için döndüğünde yine aynı suya basıyor. Ne zaman ki bayana dokunuyor o zaman çarpılıyor. Ortada bir gerçek var yani 2 vefaat var ama ben olayı teknik olarak anlayamadım.
 
Giydikleri ayakkabilar hakkinda bilgi var mi? Videoda kizin elinde semsiye var gibi gordum. Baston gibi kullaniyor.
 
Son düzenleme:
Hocam bayan dan önce adam dizlerine kadar ıslanarak sudan geçiyor sonra dizlerine kadar ıslanarak bayanın dibine kadar geliyor. Yani temel mantık ayakkabıya mı işaret ediyor?
 
İşin ilginç tarafı çarpılan erkek bayandan daha önce aynı suya basarak karşıya geçiyor. Sonra kurtarmak için döndüğünde yine aynı suya basıyor. Ne zaman ki bayana dokunuyor o zaman çarpılıyor. Ortada bir gerçek var yani 2 vefaat var ama ben olayı teknik olarak anlayamadım.

direkt temas ve dolaylı temas kavramlarını inceleyin. diyelim ki ev tesisatınızda koruma topraklamanız var ve iyi durumda fakat KAKR yok. ve doğru sigortalama yapılmamış olsun. çamaşır makinesinin canlı ucu şasiye değiyor ve siz de elinizle temas ediyorsunuz. buna dolaylı temas diyoruz. arıza akımnın bi kısmı koruma topraklamasından akarken bir kismı da sizin üzerinizden toprağa akıyor fakat koruma topraklaması gerilim düşümüne neden olduğu için aslında siz 230V'a maruz kalmıyorsunuz. bu aklınızın bi köşesinde şimdilik dursun.

şimdi de şu videoyu izleyin lütfen:


bu da olayın videosu. rahatsız olabilirsiniz, lütfen uyarımı dikkate alın:
 

Ekler

  • İzmr crplma.mp4
    16.4 MB
Adam harika bir deney yapmış. Parmağını kabloların arasına doğru yaklaştırdığında çarpışması aslında izmir deki olayı gayet net açıklıyor. Teşekkür ederim.
 
Benim anladığım, şebeke kablosu oradaki rögar kapağına temas ediyor. Oradan da toprağa boşalıyor, ama sigortayı attıracak kadar bir akım yok. İnsanlar yaklaştıkça, onlara uygulanan voltaj da git gide artıyor. İnsanın diğer tarafının ta toprak teması çok kaliteli, dolayısıyla klasik "faza dokunmaya bağlı bir çarpılma" diye anlıyorum.
 
Biraz önceki videoda deneyi yapan kişinin toprak teması var mı bilmmiyoruz o yüzden orası muallak yani acaba akım toprağa akıyor diye mi çarpılıyor? Ancak Benim yorumum şu şekilde. İnsan vucudu sudan daha iletken. İzmirdeki olayda Ayak öyle bir noktadan suya giriyor ki o noktada kablo kaçağı ile rögar kapağı arasında zaten akım akıyormuş. Ayak tam bu aradan suya girince aynı manyetik alanın manyetik geçirgenliği yüksek olan demirden akmak istemesi gibi etraftaki akımlar da bayanın bacağı daha iletken diye bacaktan geçip rögar kapağına doğru akmak istiyor. Ama o esnada bayanın diğer ayağının veya elinde tuttuğu şemsiyenin direnci daha düşük ise oraya da yönelmiş olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,459
Mesajlar
109,979
Üyeler
2,663
Son üye
spatial

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top