İzmir de ki elektrik çarpma olayı.

Mazgal demirlerine direk fazlardan biri değiyor olmalı.
Kadın mazgala bastığında çarpılmamış ayağı kaymış olabilir. Düşüp elleri temas edince çarpılmıştır.

Birde internette yeraltı kablosu diye aradığımda çoğunun toprak hattına bağlı metal dış koruması yok.
 
Bence orada belirleyici olan, iki bacağın arasında mesafe olması. Bacağın biri rögara temas ediyor, diğer bacak daha geride duruyor ve toprağa çok kaliteli teması var. Eğer hipotetik olarak onlar, bacakları birbirine yapışık olarak doğrudan rögar kapağının üstüne atlamış olsalar durum çok daha az vahim olurdu çünkü akımın bacaklardan yukarı çıkmasına gerek yok en kısa yolu seçer. Ama bacağın biri geride ve toprağa iyi temas var, diğer bacağın da faza iyi teması var, akım bacaktan yukarı, gövdeye, oradan diğer bacaktan aşağı toprağa akıyor.
 
Aslında bizim basında ben şöyle bir eksikliği hep görüyorum. Bu olay haber yapıldı, hepimiz çekiştik, kızdık, tepki gösterdik, ondan sonra ertesi gün unuttuk. Basının bunu unutmaması lazım. Soruşturma sonucunda kim sorumlu bulundu? Mahkeme sonuçlandığında ne kadar ceza aldı? Eğer mevzuatta eksikli vardı ise, bu düzeltildi mi? Ülkede bir adalet hissinin oluşması için bütün bu aşamalar konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi lazım.
 
videodan anladığım, asfalt donatı yalıtkan bir havuzu bir şekilde oluşturmuş gibi orada, yağmur suyuda saflığa yakın özelliğinden dolayı en azından baştan zayıf bir iletken olarak kalmış gibi görünüyor. üstde söylendiği gibi hattan direkt toprağa yüksek bir akım aksa idi belkide hat sigortası atacak yada hat iletkenini patlatıp bir şekilde kendini belli edecekti. burda çok sinsi yılan gibi bir olay meydana gelmiş. video tam izlenirse. 3-4-5 kişilerde olayı tam anlayamayıp ölen kişilere müdahale etmeye çalışıp son anda uyanıyorlar. belkide son anda elektrik kendini bellide etmiş olabilir oradaki nedeni tam anlayamadım ben.
Birde nedir kardeşim bu Özge lerin kaderi böyle ya, bir ara Özge Can diye bir haber vardı, sonra buda Özge, daha öncede bir Özge daha vardı.
Yazık oldu Özge lere. Zor durum. Yolda yürüyosun kim vurduya gidiyorsun, bedavaya yaşıyoruz valla ya. Az sonra ne olcağımızın garantisi yok. Bende burda işlemci devre falan kıvırtıyorum bir saatden sonra hepsi boş gibi geliyor bazen bana. Emaneti teslim etmek anlık sadiselik olay....
 
Son düzenleme:
önden giden kişi biraz soldan giderek karşıya geçiyor.
geriden gelen kişi suya ilk adımını sağ ayağı ile atıyor. sol ayağını ileri atıp suyla ilk temasında da kasılıyor. belkide çarpilma sol ayak gerideyken kısmi olarak başlıyor.

bence sağ ayağın bastığı yer gerilimin epeyce yüksek olduğu yer. dikkat edilirse önden giden kişi daha soldan ilerleyerek karşıya geçiyor. arkadaki kişinin yere düştüğünü görüp geri gelip kaldırarak çekmeye çalışıyor fakat yerdeki kişinin ayakları nerdeyse sağ ayakla adımını attığı yere merkezlenmiş durumda. yani yüksek voltaj ister direkt temas olsun, ister arada su olsun, ister mazgal olsun çok bi şey farketmez. yardım etmeye çalışan net dolaylı temas nedeniyle dokunduğu için çarpılıyor. ilk çarpılan kişi yere (suya) uzandığı için potansiyel daha ileri noktaya da taşınmış oluyor.
 
Aslında bizim basında ben şöyle bir eksikliği hep görüyorum. Bu olay haber yapıldı, hepimiz çekiştik, kızdık, tepki gösterdik, ondan sonra ertesi gün unuttuk. Basının bunu unutmaması lazım. Soruşturma sonucunda kim sorumlu bulundu? Mahkeme sonuçlandığında ne kadar ceza aldı? Eğer mevzuatta eksikli vardı ise, bu düzeltildi mi? Ülkede bir adalet hissinin oluşması için bütün bu aşamalar konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi lazım.

Bende aynı şekilde düşünüyorum fakat medya olayın haber niteliğiyle ilgileniyor. Olayın sonuçlanması, sorumluların bulunması çokta haber niteliği taşımıyor anlaşılan. Ülkede bir çok konu suistimal edildiği için veya doğru yansıtılmadığı (veya yanlı haber yapıldığı için) olayın gerçeklerini öğrenemiyoruz.

Emin olun bir çok hakim kendi kalemlerinde personel işlerinde bile adalet sağlamıyor. Çoğu egosunu tatmin etmekle meşgul. Çoğu da ağzımızın tadı kaçmasın modunda.
 
yüksek gerilimin toprak üzerindeki yayılımı ile alçak gerilimin yayılımı aynı değil. videoda çarpılıp yere düşene yardım için gelen diğer kişi ellleriyle temas ettiği için elektrik akımına kapılıyor.
 
Bunu siyasi olarak soylemis oldugumu dusunmeyin lutfen, kendimize kiziyormusuz gibi dusunun.

Sebebi her ne olursa olsun bu isi bu sekilde yapan veya yapanlarin, ya da sikayetlere kulak asmayanlarin, akrabalari orada vefaat etmedi.

Yerel yonetimin oy telasi yok, ihaleyi alip isi yapanin sirti saglam, olayda parmagi olan muhendisin veya calisanin egitimi ortada, sorumlulugu kime atacagini bilemeyecek olan bir de mahkeme duzeni olursa,, sen ve ben sorumluyuz abi. Balik hafizali toplum.

Yillar once tereyagini ve zeytin yagini cop e attiranlara hesap sormayanlarin torunlari buna hesap mi soracak. :kotek1:

Not: Eskiden Koyun surusu diye kizardim, sonralari farkettim ki koyunlar bile yururken bir arada yuruyebiliyorlar :gulus2:
 
Son düzenleme:
Kadının ayak bastığı yer elektirik kaynağına en yakın yer olmalı.
Yürüyerek geçen adam başka noktadan geçiyor.
Ayrıca kablo çelik kordonlu muhafaza altıdaki kablo çeşidinden.
Voltaj da 220 Volt olmasa gerek daha yüksek bir voltaj taşınıyor olmalı.
 
bilirkişi ön raporuna göre:

1- faz-toprak arızası
2- yalıtımı bozulan kablo tek damar
3- ilgili fazın bağlı olduğu devre kesicinin manyetik açma ayarı veya sınırı 800A
4- ilgili fazın çevrim empedansı 1 ohm (maksimum faz toprak arıza akımının 250A'yı geçemeyeceği belirtiliyor)

5- kablo mazgalın altına sıkıştığı için izolasyonu bozulmuş


kısacası ne yüksek gerilim ne de fazlar arası 400V söz konusu. kablo yüksek akım taşıyor ve kesicinin faz-toprak arızasını temizlemesi çok zor.
 
izmir cumhuriyet başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi ön raporunda şu tespitlere yer verildi:

"İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere, 12.07.2024 günü Konak ilçesi Enver Dündar Sokak ile Cumhuriyet Bulvarı kesişiminde meydana gelen elektrik çarpması sonucu ölüm olayı ile ilgili olarak; 13.07.2024 günü saat: 10:00 itibariyle Gediz A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinde mevcudiyetinde incelemelere başladık. Gediz A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden sorumluluklarındaki elektrik hatlarının olay yerini kapsayan kablo yerleşim resimleri temin edildi. Olay yerinde Gediz A.Ş e ait üç adet alçak gerilim besleme devresinin bulunduğu görüldü. Söz konusu Gediz A.Ş e ait alçak gerilim devrelerinin beslendiği trafo merkezinde yalıtım direnci ölçümlerinin yapılmasına karar verildi.

A kodlu alçak gerilim devresinin faz arası yalıtım direnci ölçümlerinde: Faz iletkenleri ile toprak arasında en küçük değer 142 kohm olarak ölçüldü. F ve M kodlu alçak gerilim devrelerinin Faz iletkenleri ile toprak arasında her iki devrede birer fazda 0 kOhm olarak ölçüldü. Bu durumda olay yerinden geçen F ve M besleme devrelerinin birer faz kablolarının yaşanılan olayın açık nedeni olabileceği değerlendirildi. Söz konusu devreleri besleyen 1000 KVA trafonun işletme topraklaması direncinin ölçülmesi Gediz A.Ş ekiplerinden talep edildi.

Gediz A.Ş ekipleri trafoya ait işletme topraklaması kablosunu tespit edemediklerini bildirdiler bunun üzerine trafonun nötr buşingine bağlı dört adet 1x150 milimetre kare kablo söküldü ve alçak gerilim ana dağıtım panosu nötr barasına ait toprak geçiş direnci değeri üç uçlu ölçme metodu ile ölçüldü ve 0,75 Ohm olduğu görüldü. Bu ölçümü desteklemek için faz toprak arıza çevrimi ölçümü alındı. 1 Ohm olduğu, buna göre maksimum toprak akımının 250 amperi aşmayacağı değerlendirildi.

Söz konusu kablolar üzerinden gerçekleşebilecek faz toprak arızalarında arızayı temizleyecek aşırı akım koruma devre kesicilerin manyetik(ani) açtırma ünitelerinin M kodlu devre kesici için 800 amper ve F kodlu devre kesici için 4000 amper oldukları bu nedenle arızayı temizleyecek hassasiyete sahip olmadıkları tespit edildi. Gediz A.Ş kablo test ekibinden arızalı besleme devrelerinin arıza noktasını tespit etmeleri istendi.

Test ekibinin arıza noktasını tespit edememesi üzerine olay yerinde kazı çalışmalarına başlandı. M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birisinin yağmur tahliye mazgalı altında sıkışmış ve yalıtımın zedelenmiş durumda olduğu görüldü. F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine olay yerinde rastlanmadı. Bu durumda ölümlere neden olan arızanın M besleme devresindeki faz toprak arızasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Besleme devrelerine ait kablolarının zemin yüzeyine göre gömülme derinlikleri aşağıdaki gibi ölçüldü;

Kablo koruyucu boru altından ölçüldüğünde en derin noktalarda 45 cm, boru üstünden ölçüldüğünde 36 cm olduğu görüldü. Temasın olduğu noktada ise derinliği mazgalın kalınlığı kadar olduğu görüldü. Yapılan ölçümler; Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği madde 58-b.11'e göre, kabloların, sokaklarda normalde 80 cm, koruyucu önlemler alındığında, asgari 60 cm, derine gömülmesi gereğine göre değerlendirildiğinde, çok yetersiz olduğu anlaşılmıştır.

Diğer yandan, gözden ırak tutulmaması gereken bir husus da yukarıda zikrettiğimiz asgari kablo derinliğinin 15 cm'e düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; Rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları, kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 cm ve 45 cm aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak Gediz A.Ş'nin uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."


kaynak
 
bir kişi bile ilkyardım bilmiyor. halbuki böyle aşırı yüksek olmayan (200-300 volt gibi) yani yakıcı olmayan çarpılmalarda. aradan dakikalar (3-4 dakika gibi) geçse bile suni solunum ve kalp masajı ile insanlar çok yüksek olasılıkla geri getirilir.

orada elektrik akımı olduğunu esnaf biliyor. ay ay ay diye kaçışacaklarına bir plastik çizme, vileda sopası, çamaşır ipi vs. gerekirse sivri bir kanca ile yaralamayı bile göze alarak, yalıtkan ne varsa şahısları onunla kaldırıma çekip anında ambulans gelen kadar ilkyardım başlanmalıydı. bu yapılsa şu anda o iki kişi de çoktan taburcu olmuş hayatına devam ediyor olurdu.

3-4 dakikada bir yol bulunur o insanlar kenara çekilirdi. bunlar insanlar suyun içinde ölene kadar öylece bakıp kaçışmışlar sadece. esnaf yüz defa arıza kaydı oluşturmuş burada kaçak var daha önce kedi-köpek öldü diye hiçkimse ilgilenmemiş. konuyla ilgili herkesin ihmal ile ölüme sebebiyetten tutuklanması lazım. ve bu kişiler iyi bir ceza almalı ki bir daha kimse böyle umursamazlığa cesaret edemesin.
 
Son düzenleme:
Sebep lakayıtlık yani. İşçisinden şefine kadar sorumluluklarının olması gerek. Böyle ibretlik olayların, can yakan ibretlik sonuçları olmalı eline kontrol kalemini alan elektrikçi kesilmesin.
 
Burası Muğla da bir yer. Organik elektrik işine bşlanmış. Bilimkurgu gibi birşey.



1000031609.jpg
1000031610.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
6,478
Mesajlar
110,239
Üyeler
2,666
Son üye
27.qKadiRr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top